Ако изчакаме да отминат възбудените коментари на разгневени русофоби и

...
Ако изчакаме да отминат възбудените коментари на разгневени русофоби и
Коментари Харесай

В логиката на имперската традиция

Ако изчакаме да отминат възбудените мнения на ядосани " русофоби " и на огорчените " русофили " за изявлението на съветския патриарх Кирил на прощаване, можем по-спокойно да разберем какво в действителност се е случило.

Първо, и на първо място, патриарх Кирил направи изявление с звук и възторг, които са напълно типични за съветското великодържавно другарство с " по-низши " субекти...

Забравете, че в съзнанието на патриарха, на съветските политици и служители, съществува система на интернационалните връзки, построена върху суверенитета и самоопределението на обособените народи. В съветското великодържавно схващане интернационалната система е - или би трябвало да бъде - подчиненост от потвърдили могъществото си " велики сили ", способни да сателитизират - да прибавят към " сферата си на въздействие " тези по-малки (а даже и по-големи) нации, които се намират в тяхната териториална протяжност и властова проекция.

Още по-легитимен е властовият надзор на " великите сили " върху тези повече или по-малко прилежащи нации, които споделят обща вяра, генезис и културна еднаквост. Затова патриарх Кирил счете за належащо да ни напомни: Вие, българи, за какво се самозабравихте още веднъж - както през 1915 и през 1941 година? Защо приехте краткотрайната уязвимост на съветската империя през 90-те години за карт бланш още веднъж да промените своите господари? Нима не знаете, че измяната на крепостните селяни и на крепостните нации се санкционира с бич? Засега - вербален бич. Но, освен... Ну, подождите!

В българския русофилски лагер няма противоречие всъщност с тази теза на патриарха, Русофилите се усещат афектирани от стила на изявлението, който само смятат за " афектиран " по отношение на... не, не по отношение на българската национална самостоятелност, а по отношение на техните топли усеща към Русия и нейната роля на районен и евразийски стопанин.

Е-ех, през днешния ден и русофилите не са това, което бяха.

Един уважаващ себе си русофил би трябвало да познава задоволително добре обекта на своето поклонение и да знае, че великодържавната просвета на изказ не използва уважителни и " лицемерни " форми на изявление по европейски пример, а върви с всичка мощ всъщност - по този начин както прави патриархът.

Да, разберете - патриарх Кирил просто се държа естествено. Това е тонът - различен няма. Друг звук може и да има, само че той се практикува в другарство с Америка, Китай... Не с неблагодарни субекти на освобождение и преподчинение в личната имперска упоритост. Изводът - днешните русофили не познават Русия. Вече три генерации българи не са ходили, не са учили, не са опознали нрава и мирогледа на съветското великодържавие. Затова, сред прочее са и русофили - заради неведение. Ако прогледнат - може и да не останат русофили.

Така както в българското Възраждане русофили са дядо Либен и хаджи Генчо, чийто светоглед мъчно надраства родната им Копривщица и по тази причина обликът им за " дядо Иван " е прекомерно друг от този на хъшовете в Браила. Последните са учили и скитали из съветската империя, изгонени са били от нея за непокорство и по тази причина са тръгнали да вършат национална гражданска война, в която Русия няма място. " Ама ние го посрещнахме (патриарха) толкоз топло, сърдечно, на колене... ", слушам някой да изплаче. Това е ваше обвързване, драги мои, да го посрещнете по този начин. Как той ще ви отговори зависи от господарската му воля. Нямате право да изисквате - не сте му равни. Кой ви е отговорен? Сами сте се сложили на колене?

Второ, въпреки че казусът се набива на очи, никое политическо крило в България не желае да го сложи непосредствено и намерено - за какво тъкмо президентът Радев би трябвало да стане обект на великодържавното бичуване?

Нали той на всички места, където отиде повтаря праволинейно - Махнете глобите против Русия! Нали издигналата го политическа мощ към този момент 99 години играе ролята на главния инструмент на имперско навлизане на Москва в България? Защо високият посетител не си избра премиера Борисов за ответник на височайшия си яд, а тъкмо президента Радев? Неведоми са пътищата великодържавни, само че дано въпреки всичко потърсим някаква логичност зад всичко това.

Преди година водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пламенно отхвърли информацията за своя среща с ген. Решетников по време на пребиваването му у нас в хотела " Кристал Палас ". Решетников се обиди. И даде изявление, в което сподели неща, надалеч излизащи от рамката на елементарна засегнатост. Каза, че Българска социалистическа партия е обезсърчителен другар на Русия, че не познава Радев и не знае какво може да се чака от него и - изключително значимо - че познава позициите на ГЕРБ и Бойко Борисов и ги счита за един по-добър сътрудник на Русия от тези на " Позитано ". Дали този избор се диктува единствено от идеологически афинитет - Решетников е реакционер и монархист, не запомнил комунистическото си минало? Едва ли.

Истина е, че през последните десетилетия, макар ярката си прокремълска изразителност, Българска социалистическа партия е един все по-слаб и обезсърчителен сътрудник, който през 2013 година даже намерено бе сменен от по-надеждното Движение за права и свободи като първа партия на властта. Не единствено на сълзи не има вяра Москва, тя не има вяра и на положителни планове - почита единствено силата и държи сметка за осъществяване на поетите задължения.

Има и техническа причина за избора на Радев - новопостъпил в политиката, пред обиграния и кадърен да излиза от конфузни обстановки Борисов. Казват, че на въпросната среща с патриарх Кирил, в президентстото е имало единствено съветски камери за видеозапис. Впоследствие се оказа, че от българска страна даже стенограма не е водена. Международни срещи по този метод не се приготвят. Освен в случай че не искаш да останат в загадка.

Но в случай че Радев или неговите съветници са си правили илюзии, че сходно изявление на съветския патриарх ще остане в загадка, значи в действителност доста неприятно познават Русия. След завръщането на Кирил в Москва записът стана медиен шлагер в съветските медии - само че без отговора на българския президент, несъмнено, какъвто и да е бил той.

Трето, от пропагандна позиция с оглед реакциите на съветското публично мнение, конституционните компетенции на българския президент и министър председател са без значение.

Обикновеният руснак знае, че президентът е " по-главен " и по тази причина е по-добре той да бъде нахокан. Особено в случай че министър председателят все по-често приказва за топене на АЕЦ " Белене ", за " Южен поток " и обвързвания с него газов хъб " Балкан " - все планове, които имат стойност, надхвърляща доста пропагандната...

Хибридните интервенции на днешното самодържавие следват логиката на една дълга и сполучлива имперска традиция, която през днешния ден служи за завръщане на Русия като " велика мощ " изключително в Източна Европа и на Балканите. Българските политици би трябвало да познават тази традиция с цел да пазят националния интерес на България. Но най-важното даже не е в познанието на хибридната великодържавна методология. Най-важното е България да бъде ръководена от хора със лично и с национално достолепие. С позиция, която кардинално отхвърля и загърбва българкия комплекс за непълноценност по отношение на Русия и по този метод е в положение най-малко частично да обезсили кремълския комплекс за имперско предимство.

Коментарът е оповестен на страницата на политолога Огнян Минчев във " Facebook ". " Дневник " го разгласява със единодушието на автора
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР