Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на

...
Ако искате да получавате информация за най-важното от сектора на
Коментари Харесай

Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама

Ако желаете да получавате информация за най-важното от бранша на маркетинга, рекламата и PR-а, може да се абонирате за седмичния ни е-бюлетин тук.

На българския пазар

Десислава Димова е новият ръководещ шеф на New Moment New Ideas Sofia

Още по тематиката
Седмичен бюлетин за маркетинг и реклама (17 април)

Сър Мартин Сорел напуща WPP; " Кока-Кола " избра DigitalID за своя цифрова агенция; " Интеримидж " поема обществените връзки на Cargill Bulgaria; Фестивалът на изобретателната промишленост в България ФАРА ще се организира от 7 до 9 юни; Българска PR организация e измежду номинираните за EMEA SABRE Awards 2018; Българин е финалист в годишните награди на Межденародната асоциация за премерване и оценка на връзката
17 апр 2018
Мартин Сорел напуща рекламната империя WPP

Главният изпълнителен шеф на групата завършва кариерата си след над три десетилетия в бранша
16 апр 2018
Десислава Димова заема позицията ръководещ шеф в рекламната организация от април, като измежду главните й цели ще бъде да помогне на клиентите на New Moment New Ideas да доближат по-бързо, елементарно и дейно до своите консуматори. До момента оперативното управление на компанията се изпълняваше от съсобственика Ненад Лозович, който остава ръководещ сътрудник с повече координационни и стратегически функционалности за района. Сред клиентите на рекламната организация са Toyota, ЕКО България, Huawei, OBB, Sanofi, Coca-Cola, " Пенсионен фонд Доверие ", Via Vinera, " Итал фуудс ", " Идеал Стандарт ", Inter Cars, " Каменица ", веригите спортни магазини BUZZ и Sport Vision и други

Десислава Димова има дълготраен опит в областта на рекламата, като е била от страната както на рекламните организации, по този начин и на рекламодателите. Тя стартира кариерата си в McCann Erickson Sofia, а по-късно заема управнически позиции в Първа капиталова ианка и Обединена иългарска ианка. В продължение на четири години е част от състава на Етичната комисия за реклама към Националния съвет за саморегулация в България. " Зад дигитализацията, интегрираните акции и информационните решения стои една съществена причина за нашата работа – индивидът или потребителят. Вярвам, че днешните иноватори споделят една обща линия и даже в сърцето на цифровата гражданска война схващат, че нещата са повече от технологии. Защото индивидът е душата на " машината ", разяснява тя пред медиите.

APRA Porter Novelli завоюва информационното обслужване на пица Domino’s

PR организацията APRA Porter Novelli Balkans Communication Group стартира взаимно партньорство с Domino’s Pizza в България за информационно обслужване на компанията през 2018 година Сред главните отговорности на организацията ще бъде създаването на планове в областта на връзките с медиите и организирането на събития. Domino’s навлезе на българския пазар през 2010 година, като все още има 17 ресторанта в София и Пловдив, а до края на годината възнамерява броят на обектите да се усили до 24.

APRA Porter Novelli е учредена през 1994 година, като през 2012 година открива първите си офиси отвън България, а три години по-късно сплотява всичките си филиали в APRA Porter Novelli Balkans Communication Group, която включва България, Сърбия, Македония, Албания, Косово, Босна и Херцеговина, Черна гора.

Комисия за защита на конкуренцията глоби " Музикаутор " с близо 60 хиляди лева поради БНР

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи на " Музикаутор " глоба от 56 678 лева за корист с господстващо състояние. Нарушението се показва в държанието на сдружението в връзките му с БНР и идната от това неспособност за публичното радио да употребява в стратегиите си репертоара на " Музикаутор ".

Комисия за защита на конкуренцията е открила нарушаване по член 21, т. 5 от Закона за защита на конкуренцията, изразяващо се в корист с господстващо състояние на пазара на даване на права за лъчение на музикални и литературни творби от репертоара на " Музикаутор " по безжичен път, предаването или препредаването на творбите по електронна съобщителна мрежа за снабдители на радиоуслуги на територията на страната, което може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията и да засегне ползите на потребителите чрез голословно преустановяване на съществуващите договорни връзки с Българското национално радио, с което се препятства реализираната от радиото активност.

Комисия за защита на конкуренцията е открила, че от договарянията, водени сред БНР и " Музикаутор ", и от цялостното държание на " Музикаутор " в тази връзка може да се направи извод, че прекратяването на настоящия контракт сред страните съставлява метод за реализиране на желаните от сдружението условия за установяване размера на дължимите му хонорари за лицензирането на съответните права. Чрез прекратяването на контракта с БНР " Музикаутор " лишава националното радио от опция за дейно конкуриране на пазара, на който последното реализира активност.

От сдружението настояват, че не злоупотребяват с господстващо състояние. " Предвид това, че " Музикаутор " извършва своята активност в сходство с всички условия на българското и европейското законодателство, ние сме длъжни да третираме равнопоставено ползвателите от еднакъв бранш. Ето за какво организацията ще предприеме всички планувани в закона дейности, с цел да оспори избраното като " не изключително тежко " нарушаване, да потвърди правотата си и да отбрани ползите на създателите ", разясниха от организацията. " Музикаутор " прецизира, че след подписването на новия контракт с БНР българските създатели ще получат 65% повече за творчеството си.

Дарина Иванова е новият маркетинг шеф в " Huawei България "

На управителната позиция Дарина Иванова ще дава отговор за маркетинговата тактика на мобилните устройства на " Huawei България " и ще ръководи връзките с бизнес сътрудници на българския и македонския пазар. Тя има над 17 години опит в региона на рекламата, като по-голямата част от кариерата й протича в информационната група Publicis One, където последно заема позицията шеф " Нов бизнес и стратегическо обмисляне ". Преди да бъде назначена за маркетинг шеф в " Huawei България ", тя работи като маркетинг шеф в започващата акция DizzyRiders.bg. " Сферата на мобилните технологии е бързо разрастваща се и динамична промишленост, в която крайният консуматор задава посоката на развиване. За мен е предизвикателство и чест да поема тази позиция, с цел да може да продължим дружно с целия екип в компанията да отговаряме по най-хубавия вероятен метод на ползите и упованията на българските консуматори на мобилни устройства ", разяснява за медиите Иванова.

Knowbox завоюва PR обслужването на Lenovo

Маркетинг организацията Knowbox поема PR обслужването на Lenovo за продуктите компютри, таблети и умни устройства, както и сървъри, решения за предпазване, програмен продукт и услуги. Двете компании са сключили контракт за партньорство за интервал от една година, което ще включва образуване на събития и цифрови връзки. Сред клиентите на Knowbox са още ePay.bg, EasyPay, Oracle Bulgaria, Disney, Lidl, Съюзът на пивоварите в България и други

AMI Communications още веднъж поема безплатно PR обслужването на София прайд 2018

За втора поредна година информационната организация AMI Communications ще даде безплатно услугите си на организационния комитет на София прайд 2018, поемайки PR обслужването на събитието, което ще се организира под мотото " Различни хора, равни права! ". Компанията ще дава отговор за връзките с медиите на мирното шествие, както и спомагателните информационни интензивности към подготовката му. Целта на партньорството е основаването на публичен спор и противопоставяне на предразсъдъците и дискриминирането.

Наближава крайният период за кандидатстване в рекламното съревнование New Stars

Български експерти в региона на маркетинга и рекламата още веднъж могат да аплайват в националния кръг на интернационалното съревнование New Stars, посредством който да си обезпечат място на тазгодишния рекламен фестивал Ad Stars в Пусан. Конкурсът е отворен за рекламисти на възраст под 30 години или с под 3 години опит в сферата. Крайният период за регистрация е 25 април на уеб страницата на конкуренцията, а два дни по-късно участниците ще получат бриф, който да развият в план най-късно до 30 април. Рекламните решения ще се правят оценка от локално жури, формирано от Виктория Николова, старши текстописец в DDB Sofia, Александър Братимиров, креативен шеф в Saatchi&Sааtchi Sofia, Желез Атанасов, шеф " Стратегии " в Noble Graphics, Петър Кесерджиев, креативен шеф в All Channels Communication, и Александър Антонов, креативен шеф в NEXT-DC.

Удължен е срокът за подаване на поръчки в " PR приз 2018 " на БДВО

PR организации, рекламодатели и неправителствени организации могат да подават поръчки за тазгодишния конкурс на Българското сдружение за връзки с обществеността (БДВО) " PR приз 2018 " до 28 април. Той цели да отличи най-хубавите PR практики и достижения през миналата година. Желаещите да се включат в състезанието би трябвало да попълнят електронната форма за кандидатстване. Публичните представяния на поръчките ще се проведат от 11 до 13 май, а формалната гала по награждаването ще се организира на 22 май.

Тази година участниците в " PR приз " ще се състезават в общо 16 категории. Това са " Корпоративна информационна акция ", " Кампания за стабилно развитие/корпоративна обществена отговорност ", " Комуникационен план в неправителствения бранш ", " Комуникационен план в обществения бранш ", " Зелени връзки и градска среда ", " Проект за вътрешни връзки ", " Комуникационен план за артикул или услуга ", " Специално събитие ", " Комуникационен план на медия ", " Кризисни връзки ", " Дигитална акция или план ", " Имиджмейкинг ", " Студентски информационен план ", " Комуникационна организация на годината ", " Вътрешен информационен отдел на годината " и " Комуникационна акция за работодателска марка/ Employer Branding ".

През май ще се организира първият Форум на информационната промишленост

В рамките на първия " Форум на информационната промишленост " български експерти от сферата и интернационалните лектори ще създадат преглед на рекламния пазар през миналата година и ще очертаят трендовете, които промишлеността чака през 2018 година Събитието ще се организира на 9 май в Sofia Event Center под мотото " Глобални направления – местен фокус ", а главната тематика на форума ще бъде трансформацията в информационния бизнес, в потребителските настройки и в цифровата среда. Събитието се провежда от Българската асоциация на информационните организации (БАКА) в партньорство с Ogilvy Group Bulgaria.

Somersby разшири портфолиото си от артикули

Сайдерът Somersby, част от компанията Carlsberg Group, стартира на пазара нов усет - любеница. Изборът за новото попълнение в портфолиото на марката е изработен след извършено изследване на българските консуматори, проведено от Epinion, което демонстрира, че 77% от всички участници харесват точно усета на любеница, пишат от компанията. Новата напитка е показана на пазара при започване на топлите месеци, когато се ускоряват продажбите на сходни артикули. Комуникационната акция на новото Somersby с любеница е дело на рекламната организация Noble Graphics взаимно със студио " Кламер ", режисьора Жоро Манов и екипа му и ще се излъчва на няколко пазара, измежду които още Португалия, Полша и Китай.

Онлайн акция на PURINA е измежду финалистите в състезанието SABRE Awards

Кампанията " Ветеринарни лекари онлайн " на марката PURINA в измежду петте финалисти в категорията " Кампания в обществените мрежи " на интернационалния конкурс за PR услуги SABRE Awards. Инициативата се организира на страницата във Фейсбук на компанията, където в действително време ветеринарни лекари дават информация и препоръки на потребителите за техните домашни любимци. Всеки, който зададе въпрос в онлайн полемиката, пък получава ваучер за безвъзмезден профилактичен обзор на своя домакински любим в някоя от над 70 партньорските клиники. Кампанията е дело на организацията APRA Porter Novelli и през май на огромния край в Амстердам ще се бори за огромната премия в тазгодишния конкурс SABRE Awards.

Дигитален бизнес

След абсурда с Фейсбук водачите в технологиите от ден на ден се трансформират от " спасители " в " опасност "

През последните 15 години интернет прекатурна бизнес моделите не на компании, а на цели промишлености. Никой не се възползва по-добре от тази гражданска война от Фейсбук, Гугъл, Amazon и Apple. Четирите водещи компании (в композиция с Microsoft) владеят толкоз огромна част от всекидневието ни, че информацията ги е трансформирала в безспорни колоси, които мъчно могат да бъдат следени.

Рекламният бранш е образец по какъв начин Фейсбук и Гугъл не просто навлязоха на пазара, а се трансфораха в самия пазар. Те откриха монопол при цифровата реклама. Причината е елементарна: вашите персонални данни им дават опция да са изумително положителни в таргетирането. От което пък са се възползвали несметен брой компании – от дребния и междинния бизнес до международни конгломерати.
Повече по тематиката може да прочете тук

Медиен бизнес

Британският медиен регулатор проверява съветската RT

Британският медиен регулатор Ofcom стартира седем следствия дали съветската телевизия RT e нарушила разпоредбите за безпристрастност и обективност в предаванията си след отравянето на съветския двоен сътрудник Сергей Скрипал в британския град Солсбъри предишния месец. " Станахме очевидци на доста нарастване на броя стратегии, което изисква следствие ", разяснява представител на регулатора. Ofcom предизвести, че продуцентът на малкия екран може да загуби правото си да излъчва във Англия, в случай че не премине сполучливо инспекцията. Русия от своя страна отвърна, че в случай че това се случи, ще бъдат отстранена всички английски медии от страната.
Повече тук

Големите софтуерни компании навлизат в бизнеса с разпространяване на спортно съдържаниe

В последните години спортните събития, предавани по малкия екран, изпитват усложнение да отговорят изцяло на търсенето на по-младите фенове, за които от дълго време към този момент цифровите медии се явяват главен източник на наличие. Затова и в идващите няколко години упованията са точно те да бъдат измежду главните играчи в наддаването за правата на някои от най-големите спортни съревнования, които ще бъдат преразглеждани в околните две-три години.

Според Ричард Хемпсън, старши вицепрезидент на компанията за пазарни изследвания на GroupM ESP Properties, представен от изданието Variety, софтуерни колоси като Amazon, Фейсбук, Twitter, YouTube, Verizon и Yahoo имат всички шансове да станат главен източник на спортно наличие заради две съществени аргументи – имат огромни бюджети, с които да наддават за правата на събитията, и знаят по какъв начин да ръководят наличието в платформите си.
Повече по тематиката може да прочетете тук

Рекламен бизнес

Ford започва конкурс за нова световна креативна организация

Американската автомобилна компания Ford разгласи, че започва конкурс за избор на световна креативна организация. До момента производителят работеше с информационната група WPP и беше един от най-големите й клиенти. Напускането на Ford би бил втори огромен удар за компанията, малко откакто изпълнителният шеф на рекламната група Мартин Сорел напусна поста поради следствие, обвързвано с финансови злоупотреби, и по-конкретно с нерегламентирано потребление на фирмени средства. Говорител на Ford разгласи, че компанията ще преразгледа някои елементи на рекламния си бизнес, с цел да вземат участие в състезанието и други организации, измежду които ще бъде и WPP, написа изданието Adweek. Преразглеждането ще стартира още идните седмици, само че не е ясно кои други рекламни организации ще вземат участие. По данни на Kantar Media през миналата година автомобилната компания е вложила 1.2 милиарда $ за реклама в Съединени американски щати, като световно евентуално инвестицията е двойно по-голяма.
Повече тук

Spotify провежда галерия на спирка на метрото в Ню Йорк в чест на Дейвид Бауи

Две години след гибелта на английският реализатор Дейвид Бауи шведската платформа за музикален стрийминг Spotify отдава респект към творчеството му, правейки самобитна галерия на спирка на метрото в Ню Йорк. Всяко произведение на изкуството включва информация от живота на Бауи и музиката му, която посетителите могат да намерят в приложението на Spotify. Пътниците в метрото даже могат да си купят карти за пътешестване с неговия лик. Изложбата ще се обитава на спирката Broadway-Lafayette в Ню Йорк до 13 май.
Повече тук

Фотограф: Adweek

Фотограф: Adweek

*Информация за корпоративни вести, акции, идни събития и свободни позиции в региона на PR, маркетинг и реклама можете да изпращате на публицистичния ни e-mail: [email protected]
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР