Ако имаме достатъчно ваксини, можем да ваксинираме по 500-600 хиляди

...
Ако имаме достатъчно ваксини, можем да ваксинираме по 500-600 хиляди
Коментари Харесай

Можем да ваксинираме по 600 000 души на месец

Ако имаме задоволително ваксини, можем да имунизираме по 500-600 хиляди души на месец и до края на юни да реализираме груповия имунитет от 70 на 100 ваксинирани. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов пред бТВ. Точно това  е повода да желаяме инжекции назаем от Франция и Германия.

Тази заран у нас са пристигнали още 21 060 дози от препарата на „ Пфайзер “.

„ АстраЗенека “ не са доставили даже 40% от контрактуваните дози, разкри министърът и изясни, че България не е договорна страна с компанията и по тази причина написа до Европейската комисия.

По думите му от ноември до момента хората у нас, които желаят да се имунизират са с 12% повече.

Ангелов изясни, че „ зелените коридори “ за имунизация са отворени, тъй като е имало налични дози, а хора от групите по проект, не са се явявали на имунизация. Опашки от на вятъра чакащи пред лечебните заведения през вчерашния ден е имало, тъй като лечебните заведения не са оповестили на страниците си по кое време ще има коридори.

Ако доставките бяха постоянни, нещата щяха да вървят по проект, разгласи Ангелов. Той разяснява и разхлабването на противоепидемичните ограничения у нас.

Здравният министър подсети, че в страни с корав локдаун не са реализирани предстоящите резултати. Според него това се дължи на обстоятелството, че хората не са били склонни да съблюдават ограниченията.

„ Те би трябвало да бъдат толкоз меки и толкоз твърди, че хората да са подготвени да ги съблюдават. Вървяхме по ръба на бръснача, само че в България постигнахме това, което други страни не съумяха “, разяснява министърът. Той разгласи, че системата на опазването на здравето може да поеме натиска – и с хора, и с медикаменти, и с инсталация.

Здравният министър още веднъж разгласи, че има заделени количества в РЗИ за втора доза за имунизираните с РНК препаратите – „ Пфайзер “ и „ Модерна “, само че втора доза от „ АстраЗенека “ не се пази, тъй като реимунизацията с този препарат е след 10 седмици.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР