Ако имаме достатъчно ваксини, може да имунизираме 70% от населението

...
Ако имаме достатъчно ваксини, може да имунизираме 70% от населението
Коментари Харесай

30% от възрастните у нас вече са имунизирани |

Ако имаме задоволително ваксини, може да имунизираме 70% от популацията в страната до края на юни. Това сподели по bTV министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов. По думите му досега са ваксинирани 30% от възрастните над 65 година

Той посочи, че могат да се вършат от 500 до 600 хиляди дози на месец, по тази причина са поискали назаем ваксини от Франция и Германия. Ангелов акцентира, че AstraZeneca не са доставили даже 40% от контрактуваните дози

Според него от ноември до момента искащите да се имунизират са с 12% повече. Той изясни отварянето на зелените коридори с това, че хора от групите по проект не са се явявали за имунизация, а е имало налични дози. Вторите дози се пазят за всички. Днес дойдоха 21 000 дози и ще бъдат разпределени към 6-те лъча, изясни здравният министър и добави, че в случай че доставките бяха постоянни, нещата щяха да вървят по проект. 

Министърът съобщи, че всички представители на ЦИК, РИК и хората в обслужването на изборите са ваксинирани. В СИК още не са конкретизирани нещата, пазят им се ваксини, само че първата доза би трябвало да им се сложи до 5 март.

Разхлабването на ограниченията

Министърът коментира и разхлабването на противоепидемичните ограничения. Той напомни, че в страни с корав локдаун не са постигнати очакваните резултати. Според него това се дължи на обстоятелството, че хората не са били склонни да съблюдават ограниченията.

„ Те би трябвало да бъдат толкоз меки и толкоз твърди, че хората да са подготвени да ги спазват. Вървяхме по ръба на бръснача, само че в България постигнахме това, което други страни не съумяха “, разяснява министърът. Той още веднъж акцентира, че системата на опазването на здравето може да поеме натиска – и с хора, и с медикаменти и с инсталация.

Ангелов сподели още, че политиката на здравните управляващи е поредна с отваряне на заведенията. В момента епидемията у нас е в плато. 

За политическата кариера

" Премиерът ме предложения за министър, може би тъй като съм доказал, че мога да ръководя в здравеопазването, надявам се затова да ме е поканил за водач на листи ", съобщи Костадин Ангелов. 

" Важно е да съумея да направя това, в което имам вяра и умея най-добре. Предстои ми месец, в който ще съм доктор, какъвто съм бил цялостен живот. Нищо не ме тормози, няма да скърбя сили и средства, с цел да спасим повече хора. Моята цел е да бъда потребен на хората ", разяснява присъединяване си в изборите здравният министър.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР