Ако Има такъв народ не направи правителство, изглежда нелогично мандатът

...
Ако Има такъв народ не направи правителство, изглежда нелогично мандатът
Коментари Харесай

Политологът Любомир Стефанов пред Dir.bg: Не би било прилично Румен Радев да даде мандат на БСП


Ако " ИТН " не направи държавно управление, наподобява нелогично мандатът да се даде на Българска социалистическа партия или на Движение за права и свободи. Българска социалистическа партия не би било редно, колкото и да е ласкателно за тях, да получат мандата за това държавно управление, да го одобряват, защото партията дължи отговори както на личния си корав електорат и на членовете си, по този начин и на обществото.

Това съобщи Любомир Стефанов, учител по политически науки в Нов български университет. Той добави, че и не би било обществено възпитание в обстановка, която Българска социалистическа партия е подкрепила президента Румен Радев за втори мандат, той да връща жеста. Според него министър-председателят на бъдещия кабинет би трябвало да е политик, а в държавното управление му може да има специалисти.

И още кои партии биха се сринали или спечелили при избори през юли и какво биха могли да свършат депутатите за това приказва пред Dir.bg преподавателят по политически науки.

- Г-н Стефанов, откакто ГЕРБ върна мандата, чакаме президентът да го връчи на " ИТН ". Какво предвиждате при положение, че те сформират или не кабинет?

- Предполагам, че президентът, следвайки декларираното си предпочитание по време на консултациите при започване на тази седмица, ще връчи в най-скоро време и пай период, а точно - в понеделник, мандат на втората по величина парламентарно показана партия " ИТН ".

Иначе хипотезите са две.

Те одобряват мандата, сформират държавно управление на малцинството, т.е. единствено от тяхната партия, и желаят поддръжка от всички останали. Тази догадка не е лишена от логичност, защото от " Демократична България " обявиха, че биха подкрепили такова държавно управление, без да желаят присъединяване в него. Остава да забележим дали другите претендиращи, че съставляват митинга или идеята антиГЕРБ, ще поддържат такава догадка.

Втората догадка е - не вършат държавно управление и връщат мандата. Тогава отиваме на персоналната преценка на президента дали да има трета алтернатива или напряко да се минава към длъжностен кабинет. Най-вероятно президентът ще опита да направи финален опит, само че в случай че " ИТН " се провали в опита си да сформира държавно управление, наподобява нелогично да се даде мандат на Българска социалистическа партия или Движение за права и свободи, тъй като някак си би изопачил доста парламентарната картина в България - с партии, които не се приближават даже към челото, да имат опция да ръководят страната при изискване, че към този момент е демонстрирано отчетливо, че липсва консенсус в тази посока.

- Не е ли допустимо мандатът да отиде и в " Демократична България "? Те също събират протестната поддръжка, въпреки че още при първите диалози обявиха, че надали ще го одобряват.

- Разбира се, че има такава догадка. И " Демократична България " е съдружна групировка, в която влизат " Зелените:, ДСБ и " Да, България ". Това важи и за " Изправи се! Мутри вън! ", в които има партии в коалиция.

Да, президентът може да реши да връчи на " Демократична България " мандат. Но отново споделям - вижте парламентарното посланичество, ще наподобява малко сякаш пресилено. Не споделям обаче, че не е лишено от логичност, защото всички сме обединени - и парламентарно показаните партии, и ние извън - наблюдаващите, и ние - всички български жители, че страната сега не може да бъде оставена на свободно рухване, на безпилотно ръководство. За страдание не сме Белгия, която да изкара 2 години и половина без държавно управление. Имаме потребност от настоящо държавно управление, което да прави работа. Знаете, има доста точки - от актуализацията на бюджета до изтегляне на външния дълг, до оправяне на Плана за възобновяване и развиване по европейската линия, ръководство на пандемия, имунизации куп належащи каузи. Те са ясни, само че без държавно управление не могат да бъдат свършени.

Ако приемем хипотезата, че " Демократична България " получава мандат, те към кого биха се обърнали да сключат съдружно съглашение? Към същите партии, които до през вчерашния ден не са подкрепили. Изпадаме в някакъв циничен кръг, принудително красота да създадем. Не споделям, че нещо може би няма да се промени, въпреки всичко това са живи хора, парламентарно показани партии може да размислят, хората си трансформират мнението.

И по-късно не изключвам и напън от страна на жителите, не изключвам и някакви митинги да се случат. Да излязат и да кажат на тези парламентарно показани партии - вие получихте мандат да ни представлявате, а не да се криете и да бягате от отговорност.

- Какви ще са потребните ходове за Българска социалистическа партия, в случай че получи мандата и изпадне в същата излоация като ГЕРБ?

- Българска социалистическа партия не би било редно, колкото и да е ласкателно за тях, да получат мандата за това държавно управление, да го одобряват, защото партията дължи отговори както на личния си корав електорат и на членовете си, по този начин и на обществото. Не би било обществено възпитание в обстановка, която Българска социалистическа партия е подкрепила президента Румен Радев за втори мандат, той да й върне жеста. Първо не я припознават като опозиционна политическа мощ, тъй че да прави някакъв кабинет, тъй като да се оправдава през задния вход, ми наподобява доста наивно от тяхна страна. И това би било пагубно, защото да, обстановката е допустимо да се повтори както при ГЕРБ, от " ИТН " декларират, че няма да вършат държавно управление с Българска социалистическа партия, което значи, че в случай че получат покана, отхвърлят да вземат участие автоматизирано, за ГЕРБ е ненужно да приказваме защо става дума, и остават " Демократична България ", " Изправи се! Мутри вън! " и Движение за права и свободи. Това е безусловно неудачна композиция за структуриране на устойчиво държавно управление. Въпреки биографиите на хората от тези обединения, част от които са общи, както знаете. По-скоро не си го представям. Не споделям, че е невероятно, само че то би било контрапродуктивно за всички участващи в него. Стабилността му е доста условна големина, доста незначителна дори.

- Далновидно или безконтролно постъпиха от " Демократична България " и " ИТН " с отхвърли да договарят с ГЕРБ?

- Аз политически оценки не мога да дам, защото това са прочувствени положения. От позиция на личното си партийно или съдружно бъдеще тези обединения са решили дали могат или не могат да си разрешат протичащото се - риск или облагата от сходно предложение. Те избраха да не вземат участие, следвайки поръчките си от предизборната акция. " Демократична България " има предистория с ГЕРБ, тя се назовава Реформаторски блок и знаем по какъв начин свърши. Голяма част от лицата сега, седящи в Народното събрание на банките от тази групировка, бяха министри. Ако си спомняте, в кабинет на ГЕРБ с Реформаторски блок. Но са счели този път тази опция, като нещо, което дефинитивно ще ги компрометира и са си научили урока, съгласно тях.

" ИТН " имат някаква тяхна позиция, която, както всички знаем, чакаме да разберем. Трябва да бъде вокализирана, защото ни оставят в положение на гадаене. Това е извънредно нездравословно, защото зарежда с токсични упования тяхната позиция и те в един миг ми се коства, че изпадат в обстановка, в която желаят да чуят какво да кажат. Чакат някой да им каже от обществото какво да кажат и те в този миг изгубват личната си позиция, доколкото и в случай че я имат. За мен това е извънредно необичайно и притеснително, защото явно упованията са ориентирани към тях. От една страна е разбираемо да мълчиш, с цел да претеглиш и да не се подаваш на страсти. Прекрасно. Проблемът е какъв брой дълго би трябвало да продължи това безмълвие - две седмици, три седмици, като ти дадат мандата. И това наподобява необичайно от групировка, която в продължение на характера на своя водач Слави Трифонов, който с всички позитиви и негативи има една отличителна линия - в никакъв случай не е стоял апатичен, постоянно е заемал позиция. И в тази ситуация, когато те нямат такава или най-малко не я показват, обстановката наподобява още по-странна.

- Не може ли съгласно Вас да се сформира експертно държавно управление?

- Разбира се, постоянно е допустимо, само че това е заслон за политическа безнаказаност, защото изпадаме в обстановката " Кой предложи Кой ". Този лайтмотив го играехме с едни митинги преди 7-8 години " Кой предложи Кой ". Сега в спешна обстановка, която изисква политически решения, скриването зад специалисти е безнаказаност, защото мандатът не се връчва на професор по нуклеарна физика, на нобелов лауреат по стопанска система или на извънредно новаторски неврохирург, а на политик. И в случай че той каже: " Еми аз, не, обратно тъй като... ", политиките са, с цел да се извършват от политици. Политиците могат да се обкръжат с всички специалисти на света в каквото количество и качество желаят, по този начин щото, метафорично казано, да не се преплетат жиците и да не стане късо съединяване. Но да сложиш политиците пред специалистите, това е все едно преградна стена пред насрещния огън. Абсолютно несериозно политическо държание. Няма по какъв начин определени през внушителен избор на демокрацията хора да се крият зад други, които никой не ги е назначавал. Изпадаме в безусловно циничен кръг за носене на отговорност. Стигаме до груповата безнаказаност.

- Представителите на " ИТН " вършат първите си крачки в политиката, не е ли вид препоръчано от тях държавно управление да бъде главно от специалисти?

- Има несъмнено, само че министър-председателят му би трябвало да е политическо лице. Каква е длъжностната характерност на министър-председателя? Той носи политическа отговорност. Експертната му функционалност е да координира дейностите на Министерски съвет. Затова, отново споделям, би трябвало да бъде космонавт или нещо от сорта. Не, нищо сходно. Г-н Трифонов или някой различен, само че корективен човек, различим като партиен човек, който да застане начело и да каже - ето го моя лист, ние сме новосформирана групировка и произлизащото от това, като специфичност, представяме тези хора, само че аз съм начело с лицето на " ИТН ", с мандата на партията, нося отговорността за тяхната работа. И парламентарната група застава зад тях.

- Кой ще завоюва и кой ще изгуби при възможни избори през лятото?

- Според мен най-близо до възможен крах на последващи предварителни избори в средата на юли са " Изправи се! Мутри вън! ". Техният звук, в случай че внезапно не се трансформира от гръмък по целия указател на вокалния диапазон, в градивен, рискуват този път да не им се сучи нищо. Няма я тази среда, която ги прати в Народното събрание.

Освен това патриотичните обединения схванаха още веднъж, че единението ги прави мощни. Някаква форма на родолюбив съюз още веднъж ще се появи и той с много огромна сигурност ще мине парламентарната преграда. При това с доста, дръзвам да настоявам, защото е задоволително да видите резултатите им поотделно. Въпреки че механично събиране също не е ползотворно, считам, че ще намерят място в Народното събрание.

И въпрос към този момент на позициониране или брандиране е дали Българска социалистическа партия ще успее да възвърне резултат. Доколко Движение за права и свободи ще активизира електората си, дали в обичайните, по този начин наречени техни изборни региони, изборната интензивност е една от най-ниските в страната. Това е показателно - или Движение за права и свободи не си е свършило работата, или имат едно мислено друга доктрина. Ако имат едно на мислено и са запазили жокер в ръкава, значи, че в идващия парламент могат да имат 10 депутати повече. Особено както виждаме предпочитание от всички парламентарно показани партии да разкрият секции в чужбина. Няма потребност да си вещател, с цел да знаеш в нашата южна съседка кой облагодетелства това тотално на 75%-80%. Така че Движение за права и свободи има доста сериозен коз в ръкава си.

А въпреки това предварителни избори могат да изстрелят " ИТН " още по-нагоре и да станат първа политическа мощ. Но могат да бъдат и грубо осъдени, че един път, имайки опцията да създадат нещо, не са потвърдили, че са на висотата на упованията на тези, които са ги изпратили да осъществят това нещо.

А за ГЕРБ зависи. Те си имат структури, организация и каналите за готовност, въпрос на комуникиране и на структуриране. Дали ще е във война против всички или ще търсят разговор и ще го разпрострат градивно, както и от това дали ще се явяват сами или не. Защото тази заран в самоинтервюто на премиера в оставка Бойко Борисов чухме една оценка, която за пръв път проехтява от неговите уста - че ГЕРБ е спечелила първото място на изборите, само че не е задоволително, с цел да ръководи сама, защото народът бил споделил, съгласно премиера, че те би трябвало да водят, само че и да имат надзор, т.е. да не се самозабравят, тъй като били правили неточности и доста други неща можели да създадат сами. Това е един забавен претекст, който би трябвало да следим по какъв начин ще се разгърне в комуникирането на ГЕРБ на протичащото се в страната.

- Какво може да свърши 45-ото Народно заседание при тези условия?

- При длъжностен кабинет няма по какъв начин да работи, защото конституционната разпоредба е ясна - с цел да има длъжностен кабинет, президентът би трябвало да разпусне Народното събрание и да насрочи избори. Служебен кабинет се назначава, с цел да има избори. Той си има постоянните функционалности на настоящо държавно управление, с изключение на актуализация на бюджета, за които му би трябвало работещ парламент, само че се назначава да менажира избори. Това не е като кабинет на националното избавление или нещо от сорта. Според мен този парламент може да свърши доста неща, само че за жалост да ги докара до под кривата круша, защото на него му би трябвало време. Дали ще е време за ремонт на изборната система, която е трябвало да се прави за една нощ или за един час, дали ще е това премисляне или претегляне на другите платформи, само че желанието от една страна да създадат усещане на другите гласоподаватели и да натрупат спомагателен политически капитал, който да им донесе по-добри резултати на изборите - предварителни или не, и желанието да се свърши някаква работа, неизбежно ще докара до конфликт. И от другата седмица ще забележим дали още веднъж сме в предизборна акция или не.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР