Ако има някой, който разбира важността на това да обучаваме

...
Ако има някой, който разбира важността на това да обучаваме
Коментари Харесай

Кога да започнем да говорим на децата си за парите?

Ако има някой, който схваща значимостта на това да образоваме децата си на финансова отговорност, това сигурно е Уорън Бъфет, написа CNBC.

Преди да стане изпълнителен шеф на Berkshire Hathaway, Бъфет стартира кариерата си като вложител с шепа дребни компании. Всъщност той стартира от 6-годишна възраст, когато закупува стекче Coca-Cola с 6 кенчета за 25 цента и продава всяко кенче за по 5 цента. Като дете също по този начин е продавал списания и дъвки от врата на врата.

Бизнесменът споделя, че неговият татко е бил най-голямото му ентусиазъм. " Това, което научих в ранна възраст от него, е да изградя рано верните привички. Спестяването беше значим урок, на който той ме научи ", описа Бъфет в изявление за CNBC през 2013 година.

Къде бъркат родителите, когато учат децата за парите?

Уорън Бъфет: " Понякога родителите чакат, до момента в който децата им не пораснат до тийнейджърска възраст, с цел да стартират да им приказват за ръководство на парите. Това би трябвало да се случва в предучилищна възраст. "

Времето е фактор

Да! Правилно четете - в предучилищна възраст.

Тезата на вложителя се поддържа от редица проучвания, съгласно които мозъкът на хората пораства на 80% до 3-годишна възраст. Проучване на Университета в Кеймбридж пък демонстрира, че децата сред 3 и 4-годишна възраст към този момент са в положение да схванат съществени концепции за парите. До 7-годишна възраст децата възприемат съществени понятия, свързани с бъдещето им финансово държание.

" Повечето родители към този момент знаят какъв брой е значимо да учат децата си за пари и по какъв начин да ги ръководят вярно. Но сред знанието и предприемането на дейности има разлика ", изяснява Бъфет.

Друго изследване от 2018 година, направено сред 1 014 родители (с деца сред 8 и 14 години) и младежи сред 18 и 24 години, сочи, че единствено 4% от родителите са срещнали децата си с обикновени финансови въпроси преди 5-годишна възраст. 30% от родителите почнали да образоват децата си на тези неща след 15-годишна възраст, а 14% декларират, че изобщо не са го създали.

На какво Бъфет учи личните си деца?

През 2011 година Бъфет оказа помощ за стартирането на детската анимационна поредност " Клуб на тайните милионери ", в която той беше показан като наставник на група възпитаници.

В шоуто бяха показани 26 епизода, като във всеки от тях се разглеждаше финансов урок, да вземем за пример по какъв начин работи кредитната карта или за какво е значимо да знаем къде влагаме парите си.

" Научих всичките ми деца на уроците, които бяха прегледани в " Клуб на тайните милионери ". Те са просто уроци, предопределени за бизнеса и живота ", сподели милиардерът.

Ето и някои от уроците от телевизионното шоу, дружно със препоръките на Бъфет за това по какъв начин да подготвим децата на съществена финансова просветеност:

1. Как да мислим гъвкаво?

Целта на този урок е да насърчите децата си да не се отхвърлят единствено тъй като нещо не се получава както би трябвало от първия път. Способността да мислят изобретателно и отвън рамките ще им бъде безпределно потребна, когато срещнат финансови провокации.

Упражнение: Отидете в музей на изкуствата с децата си и обсъдете другите стилове на всяка една картина. След това помолете децата ви да нарисуват нещо лично. Дайте им разнообразни принадлежности, които могат да употребяват за изобразяване, а освен четка - като гъби за съдове, памучни тампони, лъжица или пръсти. Дайте им опцията те сами да доближат до блестящата концепция с тези принадлежности.

Упражнение: Превърнете боклука си в богатство. Предизвикайте децата си да измислят нови приложения за остарели движимости в дома ви. Например капачки за бутилки - те могат да се употребяват като пулове за игра на табла, а празна кутия от зърнена закуска може да бъде превърната в подложка за списания. Това ще помогне и в процеса да ги научите да мислят сериозно, да бъдат спестовни и да в същото време да оказват помощ на околната среда.

2. Как да научим децата си да икономисват пари?

Както Бен Франклин един път е споделил: " Спестената стотинка е извоювана стотинка. " За да помогнете на децата си да стартират да икономисват пари, е доста значимо те да схванат разликата сред техните стремежи и техните потребности.

Упражнение: Дайте на всяко от децата си по два буркана за пари - един за спестявания и един за харчене. Всеки път, когато те получат пари (за подарък, за закуска, за вафла, сладолед, разходка в парка със съседите и кучето), започнете да им говорите по какъв начин желаят да разделят парите сред двата буркана и какви са плюсовете от това.

Упражнение: Помолете вашите деца да създадат лист или колаж със фотоси от списания. Списъкът или колажът би трябвало да съдържа от 5 до 10 неща, които те желаят да има бъдат закупени. След това прегледайте листата и помолете децата да дефинират дали посоченото е предпочитание или потребност, като им обясните за нуждата. Например новата играчка е предпочитание, до момента в който новата раница е потребност.

3. Как децата да разграничават цената и цената?

Всички сме отговорни, че плащаме повече пари за по-хубава марка обувки или за някоя джаджа, когато можем да закупим артикул със същото качество за по-ниска цена. Идеята на този урок е да научим децата ни да схващат другите способи, по които рекламите ни карат да купуваме техните артикули или услуги, както и да се научат да преценят какво си заслужава и какво не си заслужава цената.

Упражнение: Направете лист на нужните движимости, които ви би трябвало от супермаркета. След това прегледайте с децата си каталозите на другите магазини и намерете къде другите продукти са най-изгодни или на промоция. Сравнете офертите и обяснете, че по този начин ще спестите пари, да вземем за пример за буркана със спестявания.

Упражнение: Вземете списание с децата си и изберете реклама, която ще би трябвало да оцените. Попитайте децата си какъв артикул е това, какво известие изпраща рекламата, какво притегля вниманието им в рекламата, по какъв начин рекламата ги кара да се усещат и с какво се пробва да ги убеди да закупят въпросния артикул.

4. Как да вземем положително решение?

Пътят към вземането на вярно и мъдро решение е да помислите по какъв начин другите избори могат да повлияят на бъдещите резултати.

Упражнение: Когато взимате някакви решения у дома, говорете на децата си за тях. Обяснете им какво би станало, в случай че вземете едно или друго решение, тъй че да схванат за какво сте избрали решенеито, което смятате за вярно. " Искаме да закупим нов тв приемник, само че климатикът ни е негоден и би трябвало да спестим пари, с цел да го изправим. Ако не го изправим, у дома ще бъде прекомерно топло, когато пристигна лятото. Първо би трябвало да изправим климатика, а по-късно ще съберем пари и ще си купим нов тв приемник. "

Упраженение: Трябва да работим с децата си по подобен метод. Че да ги караме да основават положителни привички, да вземем за пример да икономисват. Ако желаят да си купят някоя игра на диск, попитайте ги дали имат потребност от тази игра и дали не могат да я вземат от другар, да я превъртят и да я върнат, спестявайки пари.

Никога не е прекомерно рано

Насърчаването на положителни финансови привички у децата е едно от най-важните неща, които може да извършите, с цел да гарантирате тяхното бъдеще.

Уорън Бъфет: " Никога не е прекомерно рано. Независимо дали обучавате децата си на цената на един $, или каква е разликата сред желанията и цената на спестяванията - това са неща, с които децата се сблъскват в доста ранна възраст, тъй че е най-добре да им помогнете да ги схванат допустимо най-рано. " /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР