Ако има класация за най-бурен политически месец в годините на

...
Ако има класация за най-бурен политически месец в годините на
Коментари Харесай

Политическата буря през май 2023 г.

Ако има ранглиста за най-бурен политически месец в годините на прехода, то месец май 2023 година несъмнено ще бъде най-малко в топ 3. През някои от дните на този месец се случваха събития, които преди не са ставали дори в границите на година.

Хронологическата класификация на тези събития освен прави картината по-ясна, само че е сама по себе си техен разбор, освен това допустимо най-обективен. А и както е известно, публицистиката е първата груба чернова на историята.
Ето къса хроника на събитията в страната през май 2023:
Тя включва и първите дни на юни, който също се обрисува като много плевел

1 май - атентат против кортежа на основния прокурор Иван Гешев. По първична информация в колата е било и неговото семейство.

2 май - Николай Денков предлага проектокабинет. " Продължаваме промяната - Демократична България " е втора политическа мощ, само че предлага проект за кабинет още преди връчването на първия мандат, който се поставя на ГЕРБ.

3 май - ГЕРБ стартира диалози за кабинет с останалите партии.

4 май - Движение за права и свободи споделя, че няма да поддържа кабинета на втората мощ и избира този на първата.

5 май - Бойко Борисов с  предложение - кабинет за 3 месеца, партиите да попълнят с министерски имена " празни кутийки ".

В същия ден вътрешният министър Иван Демерджиев споделя, че фамилията на Гешев не е било в колата по време на атентата, за който мнозина към този момент приказват, че наподобява на инсценировка. Поставя се въпросът и за наличието на израелски специалист на мястото, появил се в страната единствено няколко часа преди гърмежа, както излиза наяве по-късно.

6 май - По случай празника на армията президентът Румен Радев произнася слово, в което нито един път не загатва НАТО.

7 май - БСП-София се възползва от почивните дни и възвръща надписа на Паметника на Съветската войска, прочут още като МОЧА, който по-рано бе мощно развален от хора, които са срещу този монумент.

В същия ден Асен Василев споделя, че 2/3 от гласоподавателите на неговата групировка са срещу ръководство с ГЕРБ.

8 май - Заместник основният прокурор и началник на следствието Борислав Сарафов пуска позиция, в която се разграничава и дори атакува Гешев за изказванията му, свързани с гърмежа и афишира, че " не желае да носи отговорност за непознати грехове ".

9 май - президентът афишира, че ще връчи първия мандат на ГЕРБ на 15 май.

10 май - ГЕРБ показва Мария Габриел като претендент за министър председател.

11 май - в първото си изказване като претендент за министър председател Мария Габриел споделя, че министърът на правораздаването в бъдещо нейно държавно управление ще изиска оставката на основния прокурор Иван Гешев. До преди този момент от ГЕРБ компактно пазят Гешев.

От " Продължаваме промяната - Демократична България " не идват на среща с Габриел, на която са поканени, защото Кирил Петков и Асен Василев не са в България.

Пак тогава председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ декларира, че предлагането за промяна на Гешев е положително. Подобно на ГЕРБ в Движение за права и свободи също са бранители на Гешев до този миг.

Появяват се и неофициални информации, че кабинетът с първия мандат към този момент е уречен сред ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Дори министерските кресла са към този момент разпределени – Министерство на вътрешните работи за ГЕРБ, Министерство на външните работи за Движение за права и свободи, земеделското министерство за Българска социалистическа партия и други

12 май - шестима прокурори внасят във Висш съдебен съвет искане за освобождение на Иван Гешев. Повечето от тях са били вносители на неговата кандидатура при избирането му и до този миг са най-верните му поддръжници.

В същия ден прокурори, които до преди дни са подкрепяли Гешев с митинги в негова отбрана пишат позиции, с които приветстват евнетуалното му премахване.

Провежда се и срещата сред ГЕРБ и " Продължаваме промяната – Демократична България " в границите на консултациите за първия мандат. На нея се появява и Бойко Борисов, който не отива на разговорите с другите партии. И приканва втората мощ да размишления, тъй като двете обединения имат доста общи стратегии.

13 май – Кирил Петков изненадващо декларира, че е допустимо Мария Габриел да бъде подкрепена от втората мощ. Аргументира се, че е бил доста впечатлен от нея на срещата предходния ден.

14 май - Мария Габриел предлага експертен кабинет за 1 година, дружно с Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " ИТН ".

15 май - Николай Денков декларира, че " Продължаваме промяната - Демократична България " явно е заслон за реализирани към този момент сделки сред ГЕРБ и останалите партии.

В същия ден Гешев прави изказване, в което къса оставката си и гневно атакува " лицето Бойко Методиев Борисов ".

Провеждат се срещи на ГЕРБ с Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и " ИТН ". От Българска социалистическа партия питат по какъв начин ще се схванат за влизането в еврозоната и оръжието в Украйна. Движение за права и свободи акцентира, че има добри специалисти, а " ИТН " - че ГЕРБ може и без тях, тъй като има мнозинство с Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи.

Президентът Румен Радев връчва мандата на Габриел и споделя, че го чака изпълнен.

Малко по-късно управлението на Българска социалистическа партия декларира, че няма да поддържа ГЕРБ, макар че има решение на конгреса, съгласно което  по този въпрос би трябвало да има вътрешнопартиен референдум.

Борислав Сарафов, заместител на Гешев и него правилен покровител до този миг, споделя по негов адрес, че " царят е гол ". Той се олаква, че е заплашан от основния прокурор и му е назначане защита, която да го пази от обвинител №1.

Мария Габриел подава оставка като еврокомисар.

16 май - Съпредседателят на " Демократична България " Атанас Атанасов споделя, че кабинетът " Денков " може да бъде преосмислен.

В същия ден Сарафов дава Гешев на прокуратурата и на Висш съдебен съвет.  Това ражда и заглавията " Заместник основният прокурор даде основния прокурор на прокурор ". Гешев също започва дисциплинарно произвеждане против Сарафов във Висш съдебен съвет. 

17 май - ГЕРБ съблюдава джентълменското съглашение и " Продължаваме промяната - Демократична България " получава началник на правната комисия в Народното събрание.

В същия ден правосъдният министър Крум Зарков е изслушан от Народното събрание за свадите към Гешев. ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " ИТН " не споделят нито дума.

18 май - Десислава Атанасова (ГЕРБ) признава, че точно на нея се е обадил Гешев, с цел да разбере дали в действителност Габриел ще му желае оставката.

В същия ден Народното събрание още веднъж изслушва Крум Зарков - този път за " делата на трупчета ". ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " ИТН " още веднъж се отличават с неголяма интензивност по тематиката.

В същия ден в европейски медии се появяват изявления за България, озаглавени " Каскета против тиквата ".

В същия ден измененията в Наказателно-процесуален кодекс, с които се основава механизъм за следствие на основния прокурор - така наречен " Крумови закони " - минават на първо четене в правна комисия.

19 май - Бойко Борисов се изрича ласкаво за концепцията на съпредседателя на " Демократична България " Христо Иванов за конституционно държавно управление.

Парламентът приема " Крумовите закони " на първо четене.

Прокурори се самоопровергават и изясняват, че не са желали оставката на Гешев.

20 май - Христо Иванов споделя, че би трябвало да има държавно управление с втория мандат, с цел да е несъмнено, че министър председателят ще подаде оставка, в случай че няма промени.

Томислав Дончев (ГЕРБ) афишира, че в случай че Гешев изиска имунитета на Борисов, това ще значи разпад на държавността.

21 май - Шефът на Народното събрание Росен Желязков разяснява, че в кабинета на Габриел ще има хора на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " ИТН ".

Сградата на представителството на Европейска комисия в София е залята с алена багра в т. нар. Поход за мир – поддръжници на Путин.

22 май - " ИТН " декларира, че няма да поддържа кабинета на ГЕРБ, тъй като не бил експертен.

Прокуратурата възобновява работата по " Барселонагейт ". Започват следствия както против Бойко Борисов, по този начин и против Мария Габриел.

ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " вършат внезапен поврат и афишират общо държавно управление с втория мандат, само че с двама ротационни министър председатели - Николай Денков и Мария Габриел.

Гешев оповестява запис по какъв начин " Банкята " ( " Бойко Борисов ли? Да, Банкята ", се чува на записа, който е диалог с члена на Висш съдебен съвет Йордан Стоев, който се афишира единствено за посредник) го изнудва да не бъде основен прокурор.

В същия ден Габриел връща първия мандат несбъднат. Бойко Борисов разяснява, че партия ГЕРБ е направила огромна крачка обратно.

23 май - Кирил Петков се извинява на гласоподавателите, че не е спазил предизборното си заричане, че няма да има коалиция с ГЕРБ. Но изяснява, че това е по-малкото зло.

В същия ден Борисов споделя " Евала на тия момчета " по адрес на " Продължаваме промяната - Демократична България ".

Софийската градска прокуратурата афишира, че ще желае имунитета на Делян Добрев. От ГЕРБ се изричат в жанр " Не даваме Делян ".

24 май - Кирил Петков предлага всеки народен представител да си дава имунитета, в случай че няма от какво да се тормози.

25 май - Николай Денков споделя, че ГЕРБ желае да има още министри в кабинета, освен ротационен министър председател в лицето на Габриел.

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ заявява че партията не взе участие в кабинета " Денков-Габриел ".

В същия ден Борисов е привикан на разпити в прокуратурата. Те са съпроводени в манифестации в негова поддръжка, в които взе участие и цялата парламентарна група на ГЕРБ, което довежда до там, че Народното събрание работи без кворум.

Христо Иванов декларира, че " Демократична България " няма да взе участие в кабинета „ Денков-Габриел ”, а единствено ще го поддържа.

Появяват се информации, че Радостин Василев ще напусне " Продължаваме промяната – Демократична България ".

Висш съдебен съвет започва процедурата против Гешев.

Кирил Петков в изключително изказване късно вечерта споделя, че на идващия ден Василев ще изнесе манипулирани записи.

Украйна афишира, че към този момент е почнала контранастъплението си против Русия.

26 май - От ПП-ДБ заявяват, че ГЕРБ и Движение за права и свободи се пробват да осакатят " Крумовите закони " и те няма да си затворят очите за това.

Борисов разяснява, че записите, които Радостин Василев следва да изнесе, са същия монтаж като " кюлчетата и пачките ".

Малко по-късно Василев пуска акценти от въпросните записи. Те са от заседание на Националния съвет на " Продължаваме промяната ”, на което се разисква дали да се поддържа концепцията за държавното управление " Денков - Габриел ".

" Възраждане " дава лицата от записа на прокуратурата, с цел да бъдат разследвани за държавна измяна.

Кирил Петков пита президента за какво бави втория мандат и дали това не е синхронизирано с изнасянето на записа.

Парламентът приема на второ четене измененията в Наказателно-процесуален кодекс и механизма за следствие на основния прокурор. ГЕРБ и Движение за права и свободи отстъпват пред " Продължаваме промяната - Демократична България " и се отхвърлят от осакатяването им.

Политическа партия пуска целия над 5-часов запис от съвещанието, " с цел да се види по какъв начин работи една демократична партия ".

27 май - Десислава Атанасова декларира на " Продължаваме промяната ", че " вратата е ей там ".

Вицепрезиденткага Илияна Йотова разяснява във връзка записите, че се готви скрит план против българската държавност.

ГЕРБ замразява преговорите за държавно управление.

Почетният ръководител Ахмед Доган излиза от нормалното си безмълвие и отхвърля изказванията в записа, че Мустафа Карадайъ ще бъде заменен като водач на Движение за права и свободи.

28 май - Асен Василев споделя, че застава зад думите си в записа.

29 май - прокуратурата стартира следствие на закани против Радостин Василев.

Прокуратурата стартира следствие против участниците в записа за закононарушение против републиката - изменничество и шпионство.

Президентът връчва втория мандат на " Продължаваме промяната - Демократична България ", само че им споделя, че е по-добре да не го осъществят, тъй като е дискредитиран поради записите. Срещата е под 5 минути, прави, без здрависване.

Прокуратурата възобновява делото за " кюлчетата и пачките ".

30 май - ГЕРБ предлага на ПП-ДБ компромис, с цел да има държавно управление.

Шефът на ДАНС, който е назначен от президента по предложение на служебното държавно управление, споделя, че консултант на Кирил Петков е махленски в държавна измяна.

Вътрешният министър Иван Демерджиев споделя, че сезира прокуратурата, поради политиката на кабинета " Петков " във връзка с злоупотреби в програмата за настаняване в хотели на украинските бежанци.

Хиляди се събират на митинг пред постройката на президентството и желаят оставката на Радев заради държанието му при връчването на втория мандат, като с това демонстрират поддръжка към проектокабинета " Денков-Габриел ".

Става ясно, че Гешев евентуално ще изиска имунитета на Бойко Борисов по съмнение за пране на пари - така наречен Барселонагейт.

31 май - Борисов споделя, че няма да си даде имунитета и това се прави, с цел да няма държавно управление. И желае Движение за права и свободи също да се включи в това държавно управление, с цел да има конституционно болшинство.

Лидерът на " Възраждане " Костадин Костадинов иска ПП-ДБ да върне втория мандат несбъднат - позиция, близка до тази на президента.

Преговорите за държавно управление межди ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната – Демократична България " са размразени.

Председателят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ декларира, че бъдещият кабинет ще е от " рамбовци ", че той е " пълзящ фашизъм " и хората в него няма по какъв начин да бъдат подкрепени.

1 юни - Президентът прави доста внезапно изявление от Молдова, че целувката на Борисов и Петков може да роди единствено омерзение. Говори за " пълзяща тирания ", " фанатизъм ", " поръчка на тежки престъпления и чистки, подписани с кръв, за разгром на институциите и държавна измяна ".

Бой и храчене в Народното събрание сред депутати от " Възраждане " и ПП-ДБ. 

Гешев връща на Софийска градска прокуратурата настояването за имунитета на Делян Добрев за още доказателства.

Появява се информация за министрите в бъдещия кабинет, които вечерта са утвърдени от органите на партиите, които поддържат бъдещото ръководство.

2 юни - Николай Денков споделя, че кабинетът е съвсем подготвен и следва заключителен диалог с Мария Габриел.

След среща сред ГЕРБ, ПП-ДБ и Движение за права и свободи от Движението декларират, че няма да пречат на основаването на кабинета, с цел да има време за конституционни промени. В преговорния екип на Движение за права и свободи интензивно взе участие Делян Пеевски.

Николай Денков оповестява, че кабинетът е подготвен, а Мария Габриел - че има и болшинство за конституционна смяна.

Иван Гешев внася публично в Народно събрание настояването за снемането на депутатския имунитет на Бойко Борисов.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР