Ако има бизнес, който може да извлече най-много ползи от

...
Ако има бизнес, който може да извлече най-много ползи от
Коментари Харесай

Как да увеличим продажбите си чрез социалните мрежи |

Ако има бизнес, който може да извлече най-вече изгоди от обществените мрежи, то това безспорно е онлайн търговията. Като стартираме от показване на артикули пред точната публика, комфортна връзка с евентуални клиенти, основаване и опазване на лоялни клиенти, персонализирани продажбени оферти, та чак до маркетинг от уста на уста – обществените мрежи могат да подсилят продажбите, стига да знаете по какъв начин да боравите вярно с тях.

, споделя върху какво би трябвало да се фокусирате, когато употребявате обществените мрежи, с цел да увеличите продажбите си:

Присъствие допълнително обществени мрежи

Най-популярните обществени мрежи измежду българските консуматори са Фейсбук и YouTube, само че бърз напредък означават и Instagram, а LinkedIn се утвърждава като мястото за среща на експерти от всички сфери, тъй че си заслужава да присъствате на повече места съгласно спецификата на продукта, който оферирате.

Докато Фейсбук е подобаваща мрежа за безусловно всички, то Instagram е съвършеното място за артикули, които са ориентирани към по-младата публика или пък млади родители. Мода, козметика, спортни артикули, храни или питиета се нареждат доста сполучливо в Instagram. Ако да вземем за пример сте търговец на обувки и оферирате мъжки, дамски и детски обувки, наличие по едно и също време във Фейсбук и Instagram ще ви помогне да обхванете оптимално целевите ви групи, да достигнете до всяка една от тях с подобаващите послания и в подобаващото време.

Ако сте експерт в дадена област и оферирате услуга, то LinkedIn наложително би трябвало да е един от каналите ви за промотиране. Както останалите обществени мрежи и той се разви бързо през последната година поради събитията и добави доста нови функционалности, които улесняват свързването и връзката сред хората и компаниите.

Съдържание, съобразено с канала и целевата публика

В продължение на горния параграф ще уточня, че оптимално положителни резултати ще постигнете не с еднообразно наличие във всяка обществена мрежа, а с такова, което е приспособено за аудиторията, до която желаете да стигнете. Всяка една обществена мрежа си има специфики, които касаят както техническите параметри за размер на изображения, видеа, дължина на текст и прочие, по този начин и самия жанр на връзка с аудиторията. За да позиционирате вярно своите рекламни послания, би трябвало да познавате добре своята публика и канала, който употребявате. прекарват доста време в изследване на аудиторията на всеки клиент, тъй че да основат такова наличие, което ще бъде най-атрактивно и ще притегли евентуалните клиенти към онлайн магазина на марката.

Ежедневна връзка с клиентите и почитателите на марката

Присъствието ви в обществените мрежи е отлична опция да се свържете с клиентите си и да затвърдите положителния имидж на своя бранд. Това става посредством ежедневна връзка там, където вашите сегашни и евентуални клиенти имат потребност от вашето внимание: мнения под изявления, запитвания в персонално известие или непозната обява, в която страницата ви е маркирана. Социалните мрежи са и превъзходен канал за проучване на настройките и мнението на потребителите, можете да пускате анкети и запитвания, с цел да ревизирате какво е мнението на почитателите ви по даден въпрос.

Струва си да насърчавате клиентите да споделят повече за своите усещания от продуктите ви, да ви отбелязват, когато се снимат във ваш търговски обект или с вашите артикули. Към поръчките може да добавяте дребни подаръчета, които да впечатлят клиента и да го подтикват да показа своята изненада в пост или story. Хората обичат да се хвалят, вие единствено би трябвало да им дадете мотив да го създадат, след което да пресподелите в своя канал техните изявления.

Реклама с точните принадлежности

Социалните мрежи съставляват една от най-евтините рекламни платформи, по тази причина се възползвайте от богатото многообразие от принадлежности за тъкмо таргетиране и навременно постигане до евентуалните ви консуматори. Освен че можете да таргетирате рекламата си съгласно редица демографски индикатори, потребителско държание и ползите на аудиторията, можете да употребявате и ремаркетинг за постигане до остарели или сегашни клиенти.

Чрез това персонализиране на рекламата можете да стигнете до повече хора, които да кликнат и да посетят онлайн магазина ви. В момента, в който даден консуматор направи поръчка от вашия уебсайт или единствено го посети без да купи нещо, става обект на вашите реклами. Така ще му напомняте за продуктите си и шансът той да се реши на покупка нараства. Както и да повтори или потрети даже.

Качествено фото и видео наличие

Без значение дали се борите с малко или доста съперници, би трябвало да заложите на атрактивно образно наличие, което незабавно да грабне окото. Продуктите ви може да са извънредно новаторски, привлекателни или неповторими, само че би трябвало и да умеете да ги сложите в верния формат изображение или видео, да ги поукрасите с подобаващи думи и да таргетирате всичко това до верните хора.

В момента акцентът е върху видео наличието, тъй че се постарайте най-малко един път месечно да генерирате такова. Може да представяте артикул, да покажете на аудиторията по какъв начин да го употребява или поддържа, може да давате хрумвания за нашарване или ексцентрично приложение на продукта – всичко, което носи спомагателна стойност на клиента, е от голяма важност.

Може да насърчите и клиентите си да се снимат и да споделят материали с вашите артикули, като им дадете дребен подарък в подмяна: промо код за отстъпка при извършване на покупки в онлайн магазина или пък безвъзмездна доставка. Ето един елементарен образец: всеки, който показа story с ваш артикул и тагне вашия профил, получава на персонално известие промо код за отстъпка, която е еднократна и се употребява при последващо извършване на покупки. Вие получавате безвъзмезден видео материал от удовлетворен клиент, който споделяте в своя канал, ускорявате връзката си с клиента и си осигурявате повторна поръчка.

Следете съперниците си и ги надскачайте

Всеки търговец към този момент знае каква е силата на обществените мрежи и се възползва от нея, само че не всички съумяват да се оправят добре заради липса на време, познания или средства. Ако вашите съперници са дейни онлайн и ухажват непрекъснато аудиторията, то и вие би трябвало да блеснете и да предложите нещо още по-атрактивно. Не е належащо да е кой знае какво, само че би трябвало да ви открои. А най-хубавият метод е просто да бъдете постоянно почтени, общителни и дружелюбни към потребностите на своите клиенти.

Социалните мрежи са не просто канал за връзка и продажба, те са средство за създаване на позитивен имидж, а сега, когато хората са несигурни, изплашени и имат потребност от разпръскване и забавление, вие би трябвало да им покажете, че сте сигурен, благонадежден и радушен търговец.

Създайте специфична стратегия за лоялни клиенти, награждавайте постоянните си клиенти, подарявайте непредвидени дарове, организирайте постоянно игри с дарове и комуникирайте намерено и постоянно общително с аудиторията в обществените мрежи. Трудно и постепенно се гради позитивен имидж, само че извънредно елементарно се скапва подобен, тъй че връзката ви би трябвало да бъде постоянно на високо равнище и това може да ви отличи от съперниците.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР