Ако икономиката и бюджетният излишък вървят така, освен за образование,

...
Ако икономиката и бюджетният излишък вървят така, освен за образование,
Коментари Харесай

Борисов: Нашата България се намира на много уязвимо място. НАТО е единственият гарант за сигурност


Ако стопанската система и бюджетният остатък вървят по този начин, с изключение на за обучение, ще дадем и спомагателни средства и за индустриалното съдействие и защитата. Благодаря за положителната оценка за страната, която се даде и във Вашингтон. В нашия регион НАТО е единственият поръчител за сигурността. Принципът, който пазя е защита и въздържане – за това и се въоръжаваме, с цел да сме мощни. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов след срещата си в Брюксел с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
“С това, че Брутният вътрешен продукт и стопанската система ни имат нарастване, ние си позволихме да отделим пари и за армията. Не единствено за ремонт и заплати, само че и за покупката на най-хубавите самолети, които дават отговор на стандартите на НАТО. Ако бюджетът продължи да се развива по този начин ще модернизираме армията още. Трябва да се насочим и към военноморския флот и Сухопътните сили”, добави министър-председателят.
"Работим и по индустриалното съдействие – имаме големи благоприятни условия за индустриално произвеждане и рационализация. В нашите институтите се създават извънредно точни въоръжения ", сподели още Борисов.
"Не се натискахме за военноморски координационен център във Варна. Тази година имаше пет учения в Черно море. Ролята на този център ще е по-скоро възпираща ", разкри министър председателят.
"Работим за „ Балкански поток “ и АЕЦ „ Белене “. Това не е загадка нито за НАТО, нито за Вашингтон ", добави той.
„ България не се е стремяла да бъде по-важна от струга страна. Не можем да заместим Турция – те подпират най-конфликтната зона. Да, България има своите задания, функции, функционалности и геостратегическо състояние, само че дипломацията и мира са цел. В една модерна война спечелили няма да има “, разяснява Бойко Борисов.
„ България има 0 % незаконна миграция, а Турция си съблюдава изцяло договореностите си. За това и не подкрепихме военни наказания “, добави министър-председателят.
„ Трябва да се опитаме да възстановим връзките с проблемите страни. Нашата България се намира на доста уязвимо място – за това и слагаме дипломацията преди всичко. Колективният орган НАТО е единственият, който може да ни пази ", безапелационен бе Борисов.
“Столтенберг съобщи, че договорът ни за добросъседство със Северна Македония им е отворила вратите за НАТО”, приключи Бойко Борисов.
По време на изказванията генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг посочи приноса на България като член на Алианса. За да са сигурни нашите нации, би трябвало да влагаме в защита, уточни Столтенберг и добави, че с вложенията в съвременно съоръжение и качества НАТО става по-силно, а България по-сигурна. Генералния секретар на НАТО обърна внимание, че страната ни е измежду 9-те членки на Алианса, които са достигнали поетия ангажимент за 2% от разноските от Брутният вътрешен продукт да се отделят за този бранш. „ Повече учения, повече вложения в нашата взаимна сигурност – за това работим “, добави Столтенберг.
Генералният секретар на НАТО особено благодари на министър-председателя Бойко Борисов и на България за поддръжката във връзка с Република Северна Македония, която скоро ще стане 30-ия член на НАТО. Столтенберг означи още, че светът се трансформира и способността на Алианса също да се трансформира е причина и НАТО да е толкоз сполучлив съюз.
„ Силата на НАТО е, че макар разликите сме способни да се обединим към нашата защита “, съобщи още Йенс Столтенберг.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР