Ако големите търговски вериги приемат идеята да не реализират печалба

...
Ако големите търговски вериги приемат идеята да не реализират печалба
Коментари Харесай

Мартин Димитров: По-евтиният хляб във веригите е дъмпинг за малките магазинчета

Ако огромните търговски вериги одобряват концепцията да не осъществят облага при продажбата на самун, това може да се отрази на дребните магазинчета. Това стана ясно от думите на Мартин Димитров - някогашен зам.-председател на комисията по бюджет и финанси в 40-то Народно заседание пред БНР.

Според Димитров концепцията, стартирана от земеделския министър Румен Порожанов - огромните търговски вериги да продават хляба без облага, е: " меко казано смущаваща и популистка ". Целта на предлагането е да се омекоти резултатът от повишаването на хляба.

 Мариана Кукушева: Поскъпването на хляба е реалност
Мариана Кукушева: Поскъпването на хляба е реалност

Веригите могат да си разрешат да нямат облага от хляба, само че дребните магазинчета - не

По думите на някогашния народен представител отвън комунизма нито една друга икономическа доктрина не споделя, че може да има търговци, които да не осъществят облага . Димитров вижда опасности за дребните търговци от използването на сходна мярка.

" Ако тази мярка бъде въведена (защото е допустимо да се случи), самите вериги могат да видят в тази концепция опция . Могат да решат, че в този момент това е тяхната опция да ударят конкуренцията , а точно дребните магазинчета, които създават ", сподели Димитров. Според него откакто банкрутират дребните магазинчета, ще има доста по-малко конкуренция и резултатът ще бъде още по-голямо повишаване на хлебните произведения .

Димитров напомни, че България е поканена от Европейската комисия да предоговори цените на природния газ с Русия . По-ниски цени на природния газ значат по-ниски разноски за произвеждане, надлежно по-ниски цени на редица артикули, в това число на хляба.

 Порожанов води при Борисов огромните търговци да приказват за цената на хляба
Порожанов води при Борисов огромните търговци да приказват за цената на хляба

Писмено съглашение би се сметнало за картелно споразумение, удостовери Порожанов

" В момента това може да го направи България. Виждаме обаче, че тя не се е забързала да го направи . Въпреки, че има процедура на Европейската комисия, макар че неведнъж бяхме канени, такова предоговаряне даже не е почнало ", сподели Димитров.

Икономистът уточни като различен фактор цените на бензина и дизела. В България превозът образува всички цени, в това число цената на хляба , добави Димитров.

 Българска социалистическа партия кани Горанов на диалог за 5% Данък добавена стойност върху хляба
Българска социалистическа партия кани Горанов на диалог за 5% Данък добавена стойност върху хляба

Нинова е оптимист за смисъла на стойностните диалози

Той даде образец с жителите на трите балтийски страни - Литва, Латвия и Естония, където цената на хляба и други сходни артикули е три пъти по-достъпна от нашата. В началото на прехода 89-а година балтийските страни бяха в по-тежко икономическо положение от България. Те сега имат три пъти по-високи приходи , добави Димитров.

 Хлябът нарастна в няколко града
Хлябът нарастна в няколко града

Мотивът е в по-скъпото брашно и енергоносители
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР