„Ако Гърция беше казала, че няма да пускат без ваксина

...
„Ако Гърция беше казала, че няма да пускат без ваксина
Коментари Харесай

Д-р Константинов: 70% от българите щяха да се ваксинират, ако това е условие да отидат на море в Гърция

„ Ако Гърция беше споделила, че няма да пускат без ваксина на море, 70% покритие щеше да ни е обезпечено “, счита някогашният здравен министър Стефан Константинов, който сега е шеф на онкологичната болница. В предаването „ Лице в лице “ по бТВ той съобщи, че скептицизмът към имунизациите за ковид се дължи основно на погрешен метод.

„ Трябваше да кажат, че имунизациите са единствено за властимащите, безплатните са доста лимитирани и че Гърция няма да пуска без ваксина. Това е една горчива смешка. Българинът е доста мнителен, ненапълно с право, и когато е лъган в някаква избрана сфера, това се транспонира върху медицината “, счита Константинов.

Той добави също, че огромен проблем е информирането от обществените мрежи, където няма достоверна информация.

Според Константинов здравната ни система е била на прага на колапс, само че е съумяла „ да се охлади “.

„ Броят на смъртните случаи по време на пандемията демонстрира, че има нещо гнило в системата. Това не е въпрос, който може да се реши с оперативни ограничения, а с цялостни, поредни, систематични и целенасочени промени, които да трансформират здравната система “, разяснява още Константинов.

Според него няма смисъл обществото да се вълнува от датата на изборите, а по-скоро би трябвало да желае да разбере визията за опазването на здравето на всеки претендент.

" Системата не ни е от най-оптималните, само че съумя някак да се оправи със обстановката. Мисля, че пикът отмина и занапред нататък ще става по-лесно. Важно е да се гледат два индикатора – какъв брой хора бяха инфектирани с COVID-19, което демонстрира резултата от ограниченията, които са били взимани. Обаче другият индикатор – броят на смъртните случаи, демонстрира, че има нещо гнило в здравната ни система. Смятам, че трябват цялостни и поредни промени, които да трансформират системата, тъй като тъкмо там изпушиха нещата. Да, тя беше бързо охладена с финансови средства, само че в един миг те ще спрат ", разяснява Константинов.

" Реформата в здравната система я стопират ползите, защото системата не обича да бъде клатена. В началото всички заявяват, че желаят промяна, само че... общо взето думата промяна от министерския речник все по-често стартира да отсъства. Но самата промяна не е единствено работа на един министър, това е доста сериозна тематика. Вместо да имаме полемики какво ще трансформират в опазването на здравето идващите, които ще дойдат на власт, ние разясняваме в какъв брой часа ще стартира изборния ден. Държавите, които са съумели да реформират здравната си система, са създали нещата в дълъг небосвод ", добави още доктор Константинов.

" В нито един миг не е имало усложнение на влизането на хората в лечебните заведения. Не сме имали административни спънки в лекуването. Онкологичните интервенции не са били спирани и хората са получавали достъп до болничното заведение. Дали има някъде закъсняла помощ? Да, имало е, само че това бяха по-скоро изолирани случаи. Не може да се каже, че хората, които не са били с ковид, са били подценени. Нищо трагично не се е случило. Хората с онкологични болести си получават нужното лекуване ", безапелационен бе някогашният министър на опазването на здравето.

" Българинът като цяло е доста мнителен и то с право. Но Facebook не е правдиво място за информация. Много хора го вършат и не знаят езици и стават лесна цел за манипулиране, с това си изяснявам недоверието. Аз персонално към този момент се имунизирах и, както се вижда, съм жив - няма ми нищо. Ваксините са нещо положително ", съобщи доктор Константинов, като въпреки всичко призна, че остава мистерия кому е нужно осведомено единодушие, преди да бъде сложена имунизацията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР