Ако фабриките спрат, и градовете ще умратРастящите цени на електроенергията

...
Ако фабриките спрат, и градовете ще умратРастящите цени на електроенергията
Коментари Харесай

Енергийната криза убива най-големия производител на стъклария в света

Ако фабриките спрат, и градовете ще умрат

Растящите цени на електрическата енергия в Европа принуждават бизнеса да стяга коланите. Те редуцират произвеждане и личен състав, отхвърлят се от екологичните типове горива и това води до верижна реакция: хората обедняват, рецесията се форсира. И няма вяра за усъвършенстване, написа NYT.

Стъкларският цех на Arc International работи с евтина сила в продължение на доста години, с помощта на което стана най-големият производител на стъклена посуда в света и най-важният шеф в Северна Франция, където живеят най-вече представители на работническата класа, описват създателите на публикацията Лиз Алдерман и Мелиса Еди.

Но когато доставките на природен газ за Европа паднаха заради антируските наказания, цените на електрическата енергия започнаха да порастват. Президентът на компанията Никълъс Ходлър неотдавна изпрати една трета от 4500 чиновници на Arc International в отпуск или на повърхностен работен ден, с цел да спести пари. Четири от деветте пещи на завода ще не работят, а останалите ще преминат от газ към дизелово гориво. По-евтино е в този момент, само че замърсява много повече околната среда.

„ Това е най-драматичната обстановка, с която сме се сблъсквали “, сподели Ходлър. „ За енергоемки предприятия като нашето това е пагубно. “

Високите цени на силата удрят тежко европейската промишленост. Arc не е единствената компания в сходна позиция.

Производителите на метал, хартия, торове и други артикули се нуждаят от газ и електричество. Всички оповестиха стягане на коланите.

„ Сред тези предприятия е най-голямата стоманодобивна компания в Европа Arcelor Mittal, която работи на луфт в доменните пещи в Германия. Глобалният производител на алуминий Alcoa понижава производството в своята топилна фабрика в Норвегия с една трета. Водещата цинкова компания Nyrstar стопира производството в Холандия за неопределен срок. “

- изяснява NYT.

Arc в настоящия си тип е учредена през 1825 година под името Verrerie Cristallerie d`Arques и създава кристални чаши и купи.

Днес компанията има големи индустриални размери. Мащабът на активността на компанията й разреши косвено да сътвори почти 15 000 спомагателни работни места в района. Това са картонени заводи, които създават опаковки за стъкло, това са транспортни компании, които транспортират артикули и така нататък Arc има заводи и в Китай, Дубай и Ню Джърси.

„ Спирането на пещи е неприятна вест. Разбира се, високите цени на силата оказват въздействие. Но това се случва толкоз бързо, че е ужасно “, сподели 28-годишен служащ, който пожела да остане неизвестен.

За доста компании разноските са нарастнали до степен, в която не могат да си разрешат да ги платят. И наближава времето, когато европейските компании ще би трябвало да възобновят договорите за доставка на електрическа енергия, само че на нови цени.

Цените на електрическата енергия за идната година са обвързани с цената на газа от към хиляда евро за мегаватчас в Германия и Франция, до момента в който цените на газа доближиха рекордни върхове от към 230 евро за мегаватчас.

„ Това значи, че би трябвало повече от два пъти да повишим цените си, тъй че никой да не купува нашите чаши и чинии “, сподели Ролф Фровейн, шеф на Eschenbach Porcelain.

Когато договорите за електрическа енергия на компанията изтекат в края на годината, тя ще би трябвало да заплаща сметки от 5,5 милиона евро годишно, шест пъти повече от в този момент.

Eschenbach Porcelain договаря с локални политици в търсене на решение на казуса. Тя и десетки немски дребни и междинни предприятия се притесняват, че ще би трябвало да затворят вечно.

Най-големият цех за размразяване на алуминий във Франция, Aluminium Dunkerque, изправен пред опасността от учетворяване на разноските за сила, пусна някои от служащите си в неплатен отпуск и понижи производството с повече от 20%.

„ Времето, което отделяме за решение на проблеми с електрозахранването, се е нараснало 10 пъти “, сподели мениджърът на завода Гийом де Гойс. „ Надяваме се, че рецесията ще бъде краткотрайна, само че в случай че се проточи, европейската промишленост ще затъне в огромни проблеми.

Arc Glassworks, която създава принадлежности за сервиране, употребява толкоз електричество, колкото 200 000 семейства. Общо компанията създава четири милиона чаши дневно. Това е допълнение към чинии, декоративни свещници, стъклени люкове за перални машини. Сега, в подтекста на рецесията, размерът на поръчките внезапно понижа.

„ Хората се тормозят от сметките за ток през зимата. Казват, че покупката на артикули от несъществена потребност може да изчака “, сподели Никълъс Ходлър.

Той прави всичко допустимо да избави компанията си.

Преди заводът използваше газ, в този момент за първи път пещите на компанията ще преминат на дизелово гориво. Още по-трудно ще бъде извеждането от употреба на пещите на предприятието.

„ Стъкларската пещ не може просто да бъде изключена, тъй като това би я унищожило “, изясни Ходлър. - Ако последователно и гладко я прехвърлите в режим на затихване, тя ще оцелее. Но ще отнеме повече от месец, с цел да я затоплим още веднъж. Не желаеме да стопираме изцяло производството, само че не можем да работим и на загуба.

Всичко това е доста тревожно за жителите на град Арк. Ако пещите не работят, не работят и чиновниците на завода. Много предприятия са директно подвластни от този цех: транспортни компании, производители на картон за пакетиране на съдовете. Всички те ще усетят силата на този удар.

Работниците са принудени да почиват заради намаляването на производството. Те губят към 20% от заплатите си от насилствената отмора. А цените на тока, бензина, храните порастват. И тогава ще има доста повече проблеми, приключва изданието.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР