Ако допреди 10-20 години летенето със самолет беше смятано за

...
Ако допреди 10-20 години летенето със самолет беше смятано за
Коментари Харесай

Защо прозорците в самолетите имат малки дупки

Ако допреди 10-20 години летенето със аероплан беше считано за нещо извънредно възвишено най-малко в България, то през днешния ден самолетният превоз е изключилно известен по нашите географски ширини и несъмнено, много по-достъпен, комфортен и разрастващ се.

Ако сте били в аероплан най-малко един път в живота си, няма по какъв начин да не сте се замисляли за какво прозорците в летателното средство имат дребни дупчици в долния си край?

Този въпрос е в действителност забавен и през днешния ден ще се опитаме да ви разбираем същинското приложение на тези дребни отвори в стъклото на самолета.

 r Thinkstock

Преди да стартираме обаче, бъдете спокойни - тази дупка няма по какъв начин да счупи стъклото на самолета, няма по какъв начин да го скапе, няма по какъв начин да го приземи спешно и няма по какъв начин вие да паднете през нея или да бъдете всмукани през нея от налягането. Тъй като точно това са най-честите страхове на хората по отношение на тази дребна детайлност в самолета.

Учените дават 2 отговора за тази дупка в стъклото или по-точно, отговорът се състои от две аргументи:

Първата е, че множеството прозорци на самолетите са формирани от три панела: външен, междинен и вътрешен. Малките дупчици са основани, с цел да контролират налягането на външната среда и това в самолета.

Наричат се „ дишащи дупки”, посредством които, с помощта на регулирането на налягането, външният панел на прозорците поема най-високото налягане, а вътрешният – най-ниското. Така при положение на акцидент вътрешният панел би се счупил финален.

Втората причина е, че „ дишащите дупки” не разрешават и на стъклата да се замъгляват. Благодарение на тях, не остава никаква влага сред обособените панели на прозореца и по този начин постоянно имате съвършена панорама от горната страна, в случай че имате шанс и хванете хубаво време, несъмнено.

 r Thinkstock

Ако до момента не сте забелязвали тези дупчици, идващият път, в който се качите на аероплан, огледайте се.

Ако желаете да завържете диалог с индивида до вас, пробвайте тези любопитни обстоятелства като тематика. Със сигурност в случай че ответната страна не знае аргументите, ще бъде впечатлена.

 r Thinkstock
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР