Ако договорът не се промени или прекрати, предстоящите доставки подлежат

...
Ако договорът не се промени или прекрати, предстоящите доставки подлежат
Коментари Харесай

България отново иска от ЕК спешно намаляване на доставките от Covid-ваксини

Ако договорът не се промени или приключи, идните доставки подлежат на бракуване още от момента на приемането им

Служебният министър на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев осведоми еврокомисаря по въпросите на опазването на здравето и сигурността на храните Стела Кириакиду за потребността от незабавно и дейно решение на обстановката с остатъка от ваксини против Covid-19 и подписаните от Европейската комисия контракти с фармацевтични компании. Това стана по време на видеоконферентна среща в сряда. Меджидиев напомни, че от страна на България до Европейската комисия е изпратено писмо във връзка контракта с Pfizer, както и общо писмо от България, Хърватия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Припомняме, че в писмо на министър Асена Сербезова до Кириакиду от май месец тази година се съобщаваше забракувани ваксини за близо 9 млн. лв. и се предупреждаваше, че през идващите месеци и години сумата ще продължи да нараства, предава.

Сега България продължава да упорства за предоговаряне на изискванията по контракта, подписан сред Европейска комисия и Pfizer, за доставка на ваксини за интервала 2022-2023 година Възможните решения са или преустановяване на въпросния контракт, или незабавна смяна в посока доста понижаване на количествата, планувани в контракта, като се обезпечи опцията на страните членки да поръчват действително нужните им количества, стана ясно от изявлението на министър Меджидиев.

Меджидиев посочи, че следва да се обмисли опцията за назад изкупуване на имунизациите от страна на Европейската комисия.

Министър Меджидиев предизвести, че в случай че не се промени или приключи договорът, подписан сред Европейска комисия и Pfizer, или не се подсигурява понижаване на количествата с алтернатива за поръчване на действително нужни количества, то идните доставки подлежат на бракуване още от момента на приемане, а това е сериозен бюджетен и репутационен риск освен за България, само че и за Европейска комисия, и то в изискванията на сериозна финансова рецесия.

По време на диалога сред Меджидиев и Кириакиду здравният министър на България акцентира, че това е следващ опит за предоставяне на явен сигнал към Европейска комисия за нуждата от интервенция.

В петък, 9 декември, министърът на опазването на здравето доктор Асен Межидиев ще взе участие в постоянно съвещание на Съвета на Европейския съюз по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси, в Брюксел. В рамките на съвещанието министрите на опазването на здравето на страните членки ще проведат спор точно по тематиката за имунизациите за Covid-19 и по-специално по отношение на ограниченията, които Европейската комисия следва да предприеме от името на страните членки във връзка със съществуващите съглашения за закупуване на ваксини.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР