Ако държавният глава Румен Радев издаде укази за назначаването на

...
Ако държавният глава Румен Радев издаде укази за назначаването на
Коментари Харесай

Гешев може да встъпи като главен прокурор по-рано от предвиденото


Ако президентът Румен Радев издаде укази за назначението на Иван Гешев за основен прокурор и за освобождение от служба на Сотир Цацаров от поста, то Гешев може да встъпи в служба преди 10 януари, когато изтича мандатът на настоящия основен прокурор. Това стана известно от изявление на представителя на прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет Даниела Машева пред публицисти.

Машева изясни, че в случай че Сотир Цацаров подаде оставка като основен прокурор, по отношение на номинацията му за ръководител на КПКОНПИ, и тя бъде гласувана от Пленума на Висш съдебен съвет, то следва президентът да издаде декрет за неговото освобождение от служба. Президентът може да върне предлагането единствено веднъж, по сходство на предлагането за назначение на "тримата огромни " в правосъдната система. Молбата за освобождение от поста обаче първо би трябвало да бъде утвърдена с най-малко 17 гласа от членовете на Висш съдебен съвет.

По думите на представителя на прокурорската гилдия, Сотир Цацаров не е длъжен да подаде оставка поради номинацията му за ръководител на КПКОНПИ. Предпоставки за това можело да има, единствено в случай че той бъде определен от Народното събрание и при встъпването му на новата служба.

На въпрос дали, в случай че не подаде оставка, основният прокурор не се оказва в спор на ползи, поради присъединяване му в процедурата и работата на прокуратурата, Машева уточни, че това е преценка на Сотир Цацаров, която той "вероятно ще направи в скоро време ".

Даниела Машева изясни, че при овакантена позиция на основен прокурор, може да бъде назначен краткотрайно изпълняващ функционалностите тази служба, по прилика на процедурата, която касае определянето на и.ф. на административен началник за съответна прокуратура. "Тъй като тук липсват съответни законови разпореждания, следва да се одобри, че евентуално, по предложение на прокурорската гилдия, Пленумът на Висш съдебен съвет има пълномощието да дефинира и.ф. на основен прокурор. Вероятно някой от заместниците на Сотир Цацаров ", добави тя. Машева добави, че няма разлика в пълномощията на и.ф. длъжността и титуляра.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР