Ако държавата не се намеси, цените на тока ще скочат

...
Ако държавата не се намеси, цените на тока ще скочат
Коментари Харесай

Калина Трифонова, EVN: Битовите клиенти не са застрашени от високите цени на борсата


" Ако страната не се намеси, цените на тока ще скочат фрапантно, а заплахата от банкрути на контролирани сдружения е напълно действителна ".

Това съобщи пред NOVA NEWS Калина Трифонова, зам.-председател на УС на EVN.

По думите ѝ се стига до големи загуби, защото всеки ден се купува сила, която е близо 3 пъти по-висока от събираната от крайните клиенти.

" Към ноември загубите са 40-42 млн. лева по отношение на действителната цена, на която ние купуваме ", разяснява тя. И добави, че до края на юни 2022 година се чака да се натрупа още над 40 млн. лева загуба, което е повече от едногодишната капиталова стратегия на EVN.



За нея регулацията на цените на битовите клиентите би трябвало да се резервира.

" На контролирания пазар може да се наложи нарастване на цените по отношение на действителните равнища. Не сме правили заявление за повишение на цената на електрическата енергия ", изясни тя. А цената на силата понастоящем е над 500 лева за мегаватчаса.

" Битовите клиенти не са застрашени от високите цени на борсата, тъй като миксът от предприятия е контролиран. Мрежовите оператори са главният проблем. Той произлиза от решението на КЕВР, че софтуерните разноски би трябвало да са 131 лева Цената е близо три пъти по-висока от избраната от регулатора ", акцентира Трифонова.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР