Ако човечеството не провеждаше експерименти, вероятно никога нямаше да излезе

...
Ако човечеството не провеждаше експерименти, вероятно никога нямаше да излезе
Коментари Харесай

9 от най-смелите и ужасяващи експерименти в историята

Ако човечеството не организираше опити, евентуално в никакъв случай нямаше да излезе от каменната епоха. Но къде е границата сред нуждата от приемане на нови данни и смисъла и морала да се жертваме за тези данни?

За някои откриватели такава линия въобще не съществува - и техните опити към момента се смятат за едни от най-ужасяващите в историята на света.

Други рискуваха единствено личния си живот или самоуверено нахлуха в рамките на опциите на нашата цивилизация.

За девет от най-смелите и ужасяващите опити в историята споделя popmech.ru.

Проектът Stormfury беше извънредно несполучлив опит за ръководство на времето в средата на 20-ти век. Изтъкнатият химик Ървинг Лангмюр стигна до заключението, че в случай че буреносните облаци се засипят със сребърен йодид, те ще валят на вярното място, а не над претъпканите градове. По същия метод трябваше да отслаби ураганите. Но вместо да изчезне, определеният вихър се насочи към крайбрежния град Савана, донасяйки гибел и опустошения.
 Снимка 513927
Източник:

Слон на LSD. През 1962 година откриватели от Оклахома Сити вземат решение да схванат по какъв начин би се държал слонът Таско, живеещ в зоопарка, в случай че му бъде инжектирана солидна доза LSD. Слонът получи инжекция от 297 mg от опиата - 3 хиляди пъти повече от нормалното човешко... и умря за по-малко от час. Двайсет години по-късно опитът се повтаря, давайки LSD на два слона във водата и те на практика не виждат нищо. Може би Taxco е имал несъразмерна сензитивност към лекарството, което експериментаторите не са се удостоили да открият.
 Снимка 513929
Самокатетеризацията на сърце е осъществена за първи път през 1928 година от немския хирург Вернер Форсман и върху него самия. Използвайки локална анестезия, Форсман прекара сондата през лакътната вена до самото дясно предсърдие, 65 сантиметра. За благополучие всичко минава добре и през 1956 година Форсман получи Нобелова премия за медицина.

Колският свръх бездънен бунар - 12262 метра. Той е публично най-дълбокият бунар в света, който е пробиван от 1970 до 1990 година в региона на Мурманск. В хода на опита е получена скъпа информация за дълбочинната конструкция на планетата, за състава на скалите и геотермалния режим на античната земна кора. За страдание сега планът е зарязан и обектите, свързани с него, последователно се унищожават.
 Снимка 493795
Източник:

Големият адронен ускорител или Големият адронен колайдер ( LHC, Large Hadron Collider) е най-големият и мощен колайдер (ускорител на частици) в света, който се намира в Европейския център за нуклеарни проучвания CERN (Centre europeen de recherche nucleaire). Той е предопределен за ускорение на насрещни снопове протони и тежки йони.

Разположен е в под земята комплекс на границата на Швейцария и Франция. Дължината на пръстена е към 27 км, планът се обслужва от над 10 хиляди учени. По време на построяването му и преди изстрелването злите езици предсказваха края на света, защото оборудването би могло да генерира " дребни черни дупки ". Разбира се, слуховете не се сбъднаха.

Starfish Prime, един от американските планове за проучване на нуклеарни детонации в космоса. На 9 юли 1962 година на височина 400 км е взривена нуклеарна бойна глава с мощ 1,45 мегатон. Под въздействието на електромагнитен подтик на Хаваите, на разстояние 1500 км от епицентъра, стотици електронни устройства излязоха от строя, а три спътника паднаха от орбита.

Възкресяване на мъртвите. Американският академик Робърт Корниш от 1932 до 1948 година организира опити за реанимация на мъртви същества. Той провежда опитите си върху кучета, като авансово ги убива с предозиране на етер, и сполучливо ги връща към живота, като разклаща тялото им на преносима маса с редом инжектиране на адреналин и антикоагуланти. Той също искаше да тества практиката си при хора (изключително доброволци), само че не съумява.
 Снимка 513925
Източник:

Контрол на мозъка. Испанският професор Хосе Делгадо открива през 1963 година, че в случай че малко устройство се вгради в мозъка на животно, то може да се употребява за цялостен надзор на неговите придвижвания и даже страсти. За благополучие въпросът не доближи до хората, само че така и така опитите се оказаха задоволително злокобни.
 Снимка 301969
" Тринити " е името на първия в света тест за нуклеарно оръжие , който се организира на 16 юли 1945 година в щата Ню Мексико на полигона в Аламогордо. След по-малко от месец тъкмо същата плутониева бомба ще бъде хвърлена върху Нагасаки, след урановата бомба за Хирошима. Ядрените оръжия може да са предотвратили Третата международна война, само че сами по себе си те са предизвикали колосален брой жертви.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР