Ако българското правителство държи на всяка цена да задвижи проекта

...
Ако българското правителство държи на всяка цена да задвижи проекта
Коментари Харесай

Трайчо Трайков: В България няма място и за две атомни електроцентрали

" Ако българското държавно управление държи непременно да задвижи плана на АЕЦ „ Белене ”, притеснявам се, че ще има отстъпка от заложената рамка в хода на договарянията ". Това заяви бившият енергиен министър  Трайчо Трайков в ефира на „ Здравей, България ” по Нова телевизия.

Във вторник стана ясно, че общо 13 компании имат интерес към плана. „ Отсъствието на сериозна компания от заявители присъединяване в плана АЕЦ „ Белене ” демонстрира неналичието на банкеруемост на плана, т.е. каквото и да се случва, то ще би трябвало да се случи под въздействието на два фактора – присъединяване на българската страна с някакви тласъци за сметка на данъкоплатеца и геополитическите ползи на страни, които ни преглеждат като плацдарм ”, счита Трайков.

Според него токът от „ Белене ” ще коства два пъти повече от междинната цена на в този момент създавания ток в България и ще бъде по-скъпа от всяка друга опция, която съществува сега.

„ В България няма място и за „ Козлодуй ” и за „ Белене ”. В обозримо бъдеще ще би трябвало да се затвори и АЕЦ „ Козлодуй ”. Ако работят и двете централи, държавното управление ще бъде насила да сътвори едно сходство на свободния пазар, каквото има при горивата.  Ужким е свободен, само че не напълно. За да подсигуряваме действието на господстващия състезател, правим  всевъзможни трикове и номера, с цел да ограничаваме вероятните други възможности ”, сподели Трайков.

Според енергийния специалист Еленко Божков обаче все още има място за един 1000 мегавагтов блок в енергийната система на България, а вероятността е в близко време  да има нужда и от 2 блока. „ Всички специалисти са безапелационни, че има място за един блок. Ако продължаваме да се бавим, ще ни бъде малко по-трудна реализацията на творби ток ”, сподели той.

 „ Ако бяхме построили „ Белене ” за 2007 година, цената му към този момент щеше да е сравнима с цените на електрическата енергия в този миг. Ако го построим след 10-11 години, цената ще бъде сравнима с цената „ Ден напред ” на българската и районните тържища на ток.

Според него за участници в плана ще бъдат определени „ Росатом ”, „ Фраматом ” и „ Дженеръл електрик ”.



Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР