Ако България и Гърция имат обосновани притеснения за рискове, произтичащи

...
Ако България и Гърция имат обосновани притеснения за рискове, произтичащи
Коментари Харесай

Велизар Шаламанов: Ако България чувства риск от Сирия, да се обърне към НАТО

Ако България и Гърция имат обосновани терзания за опасности, произлизащи от ставащото в Сирия, най-хубавият метод е да се потърси решение в границите на НАТО, а не толкоз в Европейски Съюз, сподели пред БНР някогашният министър на защитата Велизар Шаламанов.
„ И едвам когато има схващане в границите на НАТО, част от тези ограничения, които главно са стопански и свързани с вътрешната сигурност могат да бъдат разисквани към този момент в Европейски Съюз “, посъветва той.

Шаламанов разяснява турската военна интервенция против кюрдите в Сирия, която стана следващия мотив за словесна война сред Анкара и Европейския съюз, продължаваща и след съглашението сред Доналд Тръмп и Реджеп Ердоган за 5-дневно преустановяване на огъня в подмяна на евакуиране на кюрдските сили от пограничните зони в Северна Сирия.

Много страни членки от западната част на Европейски Съюз са мощно обезпокоени от вероятността разбягалите се пандизчии терористи от „ Ислямска страна “ да се завърнат в Европа, което съгласно Тръмп би било най-естественото нещо в този момент - с цел да бъдат съдени терористите в страните, чиито жители са. Има и известни терзания във връзка заканите на турския президент Реджеп Ердоган да прати милиони бежанци в Европа.

„ Най-сигурният метод да бъдат избегнати опасности за уязвими страни, каквито са България и Гърция в тази ситуация, са в действителност ефикасни съвещания и то във формат, в който всички страни са равни. И никоя по-голяма не може да размахва пръст и да поучава по-малка страна. Такъв тъкмо е духът в НАТО “, сподели Шаламанов.

Невероятно значим урок, най-много за Европа

Говорейки за турската интервенция в Северна Сирия и последвалото краткотрайно помирение, той уточни, че „ виждаме един необикновено значим урок, най-много за Европа и страните от Европейски Съюз, че в актуалния комплициран свят без военна мощ не може да бъде реализирано решение, както и че единствено военна мощ не е задоволителна “.

„ Но виждаме и че най-хубавата платформа за намиране на удобни решения е платформата, построена към Вашингтонския контракт, който разреши Съединени американски щати и Турция да реализират това съглашение за краткотрайно преустановяване на огъня, което да даде опция за намиране на по-дълготрайно решение “, добави Шаламанов.

Той изрично отхвърли изказвания като на US президента Доналд Тръмп, че НАТО е отживялост, като уточни, че от 12 членки при основаването на алианса през 1949 скоро ще бъде съюз на 30 демократични страни.

„ Силата на Северноатлантическия алианс е в институционалните механизми за съвещания за намиране на решения “.

„ Отношенията с Русия си остават отговорност на всяка членка “, сподели Шаламанов, разяснявайки доближаването на Анкара с Москва, само че добави: „ В никакъв случай не може да се допусне Русия да бъде причина за разделяне, опълчване или намаляване на НАТО. Ако някой смята, че това ще се случи, бърка, без значение от големите старания, които поставя в частност Русия в тази посока “.

Според него всички признават законния интерес на Турция да подсигурява своята сигурност против терористични закани от екстремистки групировки.

„ В случая тежката обстановка в областта на сигурността в Сирия, която породи – дано не забравяме заради дейностите на Башар Асад, основава такива опасности. Основната опасност – „ Ислямска страна “, на практика бе обезвредена с световната коалиция против ИД, само че има остатъчни опасности за Турция и тя работи в тази посока “, изясни той.

Напускането на ситуационни съюзи не е изменничество

Коментирайки изказванията, че Съединени американски щати са изоставили кюрдите в Северна Сирия, които бяха техни съдружници в борбата против джихадистите, Шаламанов сподели:

„ Други съюзи, които са ситуационни – свързани с решаването на съответна задача, с ясна задължения от едната и другата страна, не трябва да бъдат сравнявани с фундаменталния темперамент на Северноатлантическия алианс, който е основан на полезности и правила и е потвърдил своята успеваемост “.

Според него отдръпването от ситуационни съюзи след решаването на съответен проблем „ не трябва да се смята за изменничество “

Шаламанов счита, че членките на Европейски Съюз, които са и в НАТО би трябвало да се приготвят за сюжет, за договаряния с Турция, пък и със Съединени американски щати за намиране на продължително решение на проблемите, които не са един или два.

Той уточни, че има доста положителни образци за реализиране на съглашение сред Европейски Съюз и Турция, както и последното съглашение сред Турция и Съединени американски щати.

„ Постигането на тези съглашение е резултат от открития разговор и доверие на тези страни в границите на НАТО, самостоятелна че на повърхността излизат прочувствени реакции на обособени водачи “, сподели Велизар Шаламанов.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР