Ако бъдат удовлетворени исканията на синдикатите за увеличение на цената

...
Ако бъдат удовлетворени исканията на синдикатите за увеличение на цената
Коментари Харесай

Ако приемат исканото увеличение на цената на въглищата, токът скача с 2%

Ако бъдат задоволени настояванията на синдикатите за нарастване на цената на въглищата с 15 %, то това ще се отрази на цената на тока, която ще нарастне с 2 %. Това разгласи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на брифинг след среща с представители на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България /КНСБ/ и Конфедерацията на труда "Подкрепа ". В диалога участваха също и двамата заместник-министри Красимир Първанов и Жечо Станков, както и изпълнителните шефове на БЕХ ЕАД и на държавните мини – Петьо Иванов и Андон Андонов. Повод за полемиката е настояването на синдикалните организации за повишение цената на въглищата.

"Разбирам желанието на сътрудниците за поправяне на цената, само че то би трябвало да се преглежда в подтекста на цялостното положение на енергийната система. Топлоелектрическа централа "Марица изток 2 " сега е в затруднено финансово положение заради покачващата се цена на въглеродните излъчвания. През предходната година бяха платени 120 млн. лева за излъчвания, а през тази сумата към този момент е 200 млн. лева Тази наклонност ще продължи, а ТЕЦ-а и мините са неразривно свързани в системата. Евентуално повишаване на въглищата ще утежни в допълнение положението на Топлоелектрическа централа 2 ", уточни Петкова.

Министърът разясни още, че сега в "Мини Марица-изток " ЕАД няма забавени заплати или неизплатени обществени заплащания към чиновниците си, няма и просрочени отговорности към контрагенти. Приходите на сдружението за 2017 година са с 56 млн. лева повече по отношение на 2016 година Към днешна дата средствата по сметките на компанията са 41 млн. лева По предварителни данни се чака сдружението да регистрира минимална облага към 7 млн. лева за 2017 година Инвестиционната стратегия се извършва по отношение на авансово избрания график – следва за нови багери да бъдат вложени 85 млн. лева

Петкова подчертава и върху напъните на държавното управление да резервира потенциала на топлоелектрически централи в страната.

"Ние сме изцяло наясно със общественото значение на комплекса "Марица изток " за района и за нас е значимо той да бъде непокътнат ", уточни тя.

Теменужка Петкова добави, че в подтекста на по-рестриктивните екологични условия, гласувани на европейско ниво, държавното управление е ангажирано и работи интензивно за опазване потенциала на топлоелектрическите централи в България. Те са базови мощности, които създават над 40% от електрическата енергия в страната.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР