Ако 2020-а беше годината, която целият свят ще запомни с

...
Ако 2020-а беше годината, която целият свят ще запомни с
Коментари Харесай

Ние платихме. Къде са ваксините?

Ако 2020-а беше годината, която целият свят ще запомни с появяването на ковид, причинила здравна и икономическа рецесия, то 2021 година най-вероятно ще бъде белязана от кавги около имунизациите против Covid-19. Вече две фармацевтични компании оповестиха, че намаляват обещаните колета с ваксини за Европейски Съюз. Това се случва на фона на към този момент почналата имунизация в множеството страни от общността, която по всичко наподобява, че ще се забави.

Брюксел е поръчал 600 милиона дози ваксини от Pfizer, които би трябвало да бъдат доставени до началото на 2022 година Освен това Европейският съюз е договорил още 160 милиона дози от американската компания Moderna. Засега единствено тези две ваксини са позволени за приложимост в Европейски Съюз, само че Европейската комисия е подписала контракти за предварителна поръчка на ваксини с още четири западни компании и води договаряния с други две. Въпреки че Еврокомисията разгласи като част от тактиката за имунизиране 70 на 100 от възрастните хора в Европейски Съюз да получат дозите си до лятото, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази подозрения до каква степен това е допустимо поради компликациите в тяхното произвеждане.  

Първа за закъснение в поръчките към Европа обяви американската компания Pfizer и немския й сътрудник BioNTech като изначало известията бяха за отсрочване за неопределен срок, а по-късно бяха конкретизирани на " отсрочване с 3-4 седмици ". Това провокира ужас в Брюксел и отвращение измежду обособените страни, като 6 от тях даже излязоха с общо писмо, в което се настояваше Европейска комисия да окаже напън върху американската компания за осъществяването на контрактуваната поръчка. Малко след тези реакции от Pfizer дадоха обещание, че забавянето няма да е повече от седмица и е реалност, че компанията вече наваксва с изоставането, включвайки спомагателни бройки във всяка последваща планувана доставка. Вчера у нас пристигна 5-ата доставка на ваксини против COVID-19, съдържаща 14 040 дози на имунизацията на Pfizer, която е отплата на недоставените дози при предходното идване на ваксини от компанията. " Очаква се в идващия месец в допълнение към 2300 дози отплата. През февруари ще имаме доставка на 83 000, а през март 104 000 ", разясни ръководителят на Агенцията по медикаментите Богдан Кирилов. 

От имунизацията на Moderna страната ни чака в идващите дни да получи доставка от 3600 дози, само че към този момент не се показва съответната дата на доставка. 

Според Кирилов, в случай че 5 ваксини получат позволение за приложимост, до юни ще бъдат ваксинирани 2,5 млн. души. Вчера обаче изданието " Политико " излезе с констатацията, че със сегашните темпове на имунизация у нас, чак през 2040 г. 70% от българското население ще бъде ваксинирано. Трябва да се означи, че към този момент България е на последно място по имунизация в Европейския съюз. Към днешна дата в България са се ваксинирали 26 798 души.

Отделно, на световната карта, Европа също изостава сензитивно от доста други страни по темповете на всеобщи имунизации, което последователно се трансформира в стрес тест за ръководството на двойната рецесия както за политическия връх в Брюксел, по този начин и за държавните управления на обособените страни.

Втората компания, която ненадейно разгласи сензитивно редуциране на предплатените доставки с мотива заради намалено производство, е AstraZeneca. Засега нейната ваксина към момента не е утвърдена от Европейски Съюз, само че съгласно някои изявления в медиите, излезли неотдавна, се чака това да стане напълно скоро. В неделя фармацевтичната компания предизвести, че доставките с ваксини ще бъдат по-малко от в началото предвидените поради пониженото произвеждане, съкращавайки първата пратка в Европейски Съюз с към 60% - от 80 милиона дози на 31 милиона дози.

Това известие към този момент сериозно разгневи Еврокомисията, която днес заплаши със правосъдни искове англо-шведската фармацевтична AstraZeneca за нарушаване на контракта и с ограничения, които ще й попречат да изнася свободно имунизациите, създавани в фабрики, ситуирани на европейска територия. Еврокомисарят по опазването на здравето Стела Кириакиду обвини фармацевтичната компания, че е продала част от " запасите ", които е произвела, на други клиенти като да вземем за пример Англия, възползвайки се от обстоятелството, че към момента не е получила позволение да го пусне на пазара в Европа. Кириакиду изпрати писмо до компанията с гледище да бъдат дадени ясни обяснения драстичното понижение на доставките за Европейски Съюз.

" Европейски Съюз поддържа бързото създаване и произвеждане на няколко ваксини против Covid-19 на обща стойност 2,7 милиарда евро. Искаме изясненост при транзакциите и цялостна бистрота при износа на ваксини от Европейски Съюз ", безапелационна е Стела Кириакиду. " Европейският съюз желае да знае тъкмо какъв брой дози са създадени от AstraZeneca до момента, тъкмо къде и дали са доставени и на кого ", добави тя, твърдейки че новите проекти за дистрибуция на фармацевтичната компания са " неприемливи ". Тя поиска в бъдеще всички компании, които създават ваксини, да подават авансово съобщение постоянно, когато желаят да изнасят за трети страни. 

" Трябва да осигурим нужните количества ваксини и няма да спрем, до момента в който не реализираме тази цел ", увери представителят на Еврокомисията Стефан де Кеерсмаакер. Той не удостовери, само че и не отхвърли подозренията, че от фабрики на AstraZeneca в Европейски Съюз са били изнесени първите създадени количества от тази ваксина за трети страни. Към момента имунизацията на AstraZeneca е позволена за незабавна приложимост във Англия, както и в Аржентина, Доминиканската република, Салвадор, Мексико и Мароко. 

" Не се опитваме да окажем напън на финансовите пазари върху този производител, а да защитим публичното здраве. Остава незнайна ориста на създадените в Европейски Съюз количества ваксина на AstraZeneca, финансирано с милиарди от европейския бюджет ", добави представителят на Европейска комисия. По думите му, на следващия ден следва нов диалог сред Европейска комисия и сдружението, откакто през вчерашния ден две срещи онлайн не са били задоволителни за изясняване на аргументите за изчезналите количества.

Говорителят съобщи, че до края на седмицата Европейска комисия ще предложи по какъв начин да бъде въведен контрол върху износа на ваксини европейско произвеждане. " Не целим да предотвратяваме износа, а да можем да го следим ", разясни представителят. Той потвърди упованието Pfizer да възвърне производството на цялостна мощ до края на седмицата, откакто по-рано разгласи краткотрайни усложнения.  

Източници: Ройтерс, АВС, Българска телеграфна агенция, БНР 

По тематиката работи Нели Тодорова 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР