Академията за мода почете паметта на емблематичната британска дизайнерка Вивиън

...
Академията за мода почете паметта на емблематичната британска дизайнерка Вивиън
Коментари Харесай

Проф. Любомир Стойков: Не пънкът създаде Вивиън Уестууд, а Вивиън Уестууд създаде пънка!

Академията за мода уважи паметта на емблематичната английска дизайнерка Вивиън Уестууд, която на 81-годишна възраст умря в самия завършек на 2022 година. Това се случи по време на социално-културния план „ Вечери на стила “. Носители на „ Златна игла “ и други надарени фешън дизайнери, коафьори и гримьори презентираха тоалети, въодушевени и отдадени на английската дизайнерка в столичната изложба „ Милениум “.

В своето слово проф. Любомир Стойков - основен уредник на вечерта в памет на кралицата на пънк модата, акцентира:

 

„ В стила на Вивиън Уестууд изпъкват най-много бунтарството, неконформизмът и комбинацията на дълбока естетическа просвета, от една страна, и усетът за духа на времето и атмосферата на улицата, от друга. Нейното изкуство впечатлява с изключителната просветеност и подготвеност във връзка с естетическите знаци и знаци на значими стадии от цивилизацията. Тя се въодушевяваше от действителния живот, от улицата, от рокмузиката. Да не забравяме, че не пънкът сътвори Вивиън Уестууд, а Вивиън Уестууд сътвори пънка! Тя и Малкълм Макларън имат максимален принос към семиотиката на образния безпорядък в духа на „ Шокът е изискан! “. Незабравими ще бъдат нейните дела в отбрана на бедните и онеправданите, за налагане на устойчивата мода и за опазването на природата. Кралицата на пънк модата ще продължава да ни се усмихва иронично, да ни въодушевява и от другия свят, тъй като е безсмъртна! Поклон пред паметта на Вивиън Уестууд! “.

 

Гостите бяха привествани и от мецената на вечерта господин Христо Дурчев – притежател на „ Балкантел “.

Във вечерта, отдадена на Вивиън Уестууд, бяха показани няколко тематично издържани творби на носителите на „ Златна игла “ – Радостина Долапчиева, Албена Александрова, Аксел Харди, Мариела Гемишева и Светослав Колчагов. Талантливата Лиа Каменова, дизайнер на “Reflet ”, също показа аутфит по тематиката. Артист-коафьорът Мария Караганова и гримьорът Диана Конова (DVisio) презентираха грим и прическа в стила неопънк.

Радостина Долапчиева – дизайнер на фешън къща „ Алегра “ и два пъти притежател на „ Златна игла “, даде началото на стилното ревю, като предложи модел „ Венера “, който е от сбирка “Un Amor ” 2023.

 

Аутфитът е направен от френска дантела, обшита с голям брой кристали. Корсетът е обогатен с естествени пера, а линията „ нимфа “ е реализирана с листа от тафта. Трикратната носителка на „ Златна игла “ – Албена Александрова, презентира аутфит, който съставлява храброст в комбинациите, театрален пънк, разчупване на стандарти и табута, и най-важното – “New Wave ”.

Аксел Харди, притежател на „ Златна игла “ в категория „ Модна иновация “, показа два тоалета, като първият включва авангарден пънк жанр - топ от многоцветни квадратни модули от меко плетиво, съединени с плетен връв. Вторият тоалет се състои от няколко елементи, само че акцентът е в самия плат.

 

Артист-коафьорът Мария Караганова презентира авангардна прическа в жанр естетизиран неопънк, а гримьорът Диана Конова показа визия, отдадена на тематиката, като са употребявани пигменти и влажен резултат.

 

Младата дизайнерка Лиа Каменова, дизайнер на стилния бранд “Reflet ”, показа тоалет, изработен особено за събитието, който е въодушевен от новия пънк и от самата Вивиън Уестууд.

Мариела Гемишева – троент притежател на „ Златна игла “, също презентира особено селектиран за това неповторимо събитие аутфит - „ Конструкции по Вивиън “, който съставлява една доста значима за дизайнерката инспирация от комплицираните деконструктивни нововъведения на Вивиън Уестууд от началото на века.

Носителят на Златна игла в категория „ Дизайнер на годината “ Светослав Колчагов, дизайнер-асистент на кралицата на пънка, пристигна особено от Лондон за това събитие. Той сподели грациозен костюм от сбирката “KB ” на “KolchagovBarba ”, чийто контур е грациозен и изчистен, и е направен в традициите на “Haute Couture ”.

Гвоздеят на вечерта бе представянето на автентичен аутфит на самата Вивиън Уестууд, съчетаващ в едно едни от най-известните съставни елементи на дизайнерката - плисирана пола от шотландско каре и драпирани корсети, повлияни от ерата на Мария-Антоанета, и неповторимите обувки с висока платформа. Става дума за впечатляващото облекло, основано от Вивиън Уестууд с название Active resistance to propaganda, есен / зима 2005. Тоалетът беше показан от топмодела Кристина Несторова. Ексклузивното облекло беше доставено особено за вечерта от дизайнер-асистента на Вивиън Уестууд – българския създател Светослав Колчагов. Гримът и прическата, направени особено за тематиката, са дело на салони за хубост “V&A Glamour ”.

Проф. Стойков организира спонтанен диалог с господин Колчагов, от който стана ясно, че Вивиън непрестанно е повтаряла на своите възпитаници и асистенти да не се оплакват от работата и да не одобряват труда като иго.

 

„ В модата хората не оценят какъв брой доста труд е вложен при основаването на една сбирка. Вивиън Уестууд ни учеше и ни внушаваше, че сме там за наслаждение, че сме актьори и вършим мода, тъй като това е нашата страст…Аз бях единственият от нейните асистенти, който създаваше облеклата, които носеше! Предполагам, че тя не е желала да се съблича пред всеки… “.

 

Светослав Колчагов описа и забавни моменти, свързани с директното му присъединяване в основаването на фамозната сватбена рокля на Кари Брадшоу (героинята на Сара Джесика Паркър) от паметната лента „ Сексът и града “.

Сред моделите се откроиха Мадлена Иванова, Станимира Йоцова, Надя Узун, Християна Димитрова, Аделина Томова, Кая Ценкова и Краси Билева. Някои от гостите, като Капка Амзина, носителка на наградата „ БГ фешън икона “ особено за случая бяха облечени в тоалети с лейбъла „ Вивиън Уестууд “. С типично пънкарската си визия се открои именитата рок и пънк изпълнителка от времето на соца Милена Славова.

Събитието се реализира с поддръжката на „ Балкантел “ и беше почетено от ярки представители на публичния живот, медиите, културата, изкуството, артистичния свят, дипломацията и бизнеса, измежду които Ани Владимирова, проф. Кирил Топалов, проф. Ефрем Ефремов, Христо Дурчев, Милена Славова, Гергана Стоянова, Анна Банова, Васил Банов, Капка Амзина, Явор Цаков, Мила Захариева, Елен Колева, Ивелина Кунчева, Елица Стойчева, Любен Станев, Екатерина Свечева, Никол Предьова, Стела Йорданова. Присъстваха доста студенти на проф. Любомир Стойков от специалностите „ Журналистика и медии “, „ Журналистика “, „ Връзки с обществеността “ и „ Моден дизайн “ в НХА, УНСС и ФЖМК.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР