Airbus разкри въглеродния отпечатък на своите самолети, което ще помогне

...
Airbus разкри въглеродния отпечатък на своите самолети, което ще помогне
Коментари Харесай

Airbus разкри въглеродния отпечатък на самолетите си

Airbus разкри въглеродния отпечатък на своите самолети, което ще помогне за премерване на напредъка, реализиран от авиационната промишленост към задачата ѝ за понижаване на излъчванията, осведоми " Франс прес ".

Това е първият път, когато производител на самолети разгласява въглеродните излъчвания на самолетите си от началото на съществуването на компанията, а изпълнителният вицепрезидент на Airbus по корпоративните въпроси Джули Кичър съобщи, че това е опция за увеличение на прозрачността в бранша.

" Наистина желаеме да демонстрираме нашия ангажимент за стимулиране на декарбонизацията на бранша, " увери тя.

Понастоящем промишлеността съставлява 2 % от световните излъчвания на CO2, съгласно Международната организация за гражданска авиация, само че плануваното повишаване на пътническия въздушен трафик значи, че може да добави повече замърсяване на небето, в случай че не се вземат ограничения бързо.

И сред придвижването " flygskam ", шведски неологизъм, което значи " позор за полет ", и възходящите упования за обществена отговорност измежду вложителите, промишлеността е под възходящ напън да извърши обещанието си да понижи своите въглеродни излъчвания на половина от равнищата от 2005 година до 2050 година

Airbus пресметна, че 863 самолета, които е доставил през 2019 година, ще отделят 740 милиона тона CO2 по време на почти 22 години употреба.

За съпоставяне, през 2019 година Франция е емитирала 441 милиона тона CO2.

Airbus употребява счетоводната мярка за излъчванията, употребена от множеството водещи компании, Протокола за парниковите газове, в това число премерване на потреблението на своите артикули от потребителите.

Airbus уточни обаче, че успеваемостта на своите самолети се усъвършенства.

Изчислено е, че самолетите, доставени през 2019 година, ще създават приблизително 66,6 грама CO2 на пасажер на километър.

През 2020 година тази цифра спадна до 63,5 грама на пътнически километър.

Настоящият търговски самолетен парк, в това число по-стари самолети, се пресмята приблизително на 90 грама на пътнически километър, съгласно Международния съвет за чист превоз (ICCT) на неправителствената организация.

Според него колите създават приблизително 122 грама на километър, само че тези числа би трябвало да бъдат разграничени на броя на пасажерите в транспортното средство, с цел да се предложи действително съпоставяне.

Въпреки че информацията е потребна, Kitcher на Airbus уточни, че предлага единствено моментна фотография на обстановката през днешния ден.

Това е по този начин, тъй като промишлеността се надява да създаде устойчиви самолетни горива (SAF), създадени от възобновими източници, с цел да понижи своите излъчвания.

Прогнозираните равнища на излъчвания на въглероден диоксид ще спаднат, в случай че самолетите, които Airbus достави през 2019 година, бъдат сертифицирани да одобряват до 50 % SAF, макар че наличното количество зелено гориво през днешния ден е извънредно ниско.

" Ако имахме 50 % от SAF да влизат в нашия аероплан през днешния ден, бихме могли да понижим излъчванията на нашите самолети, летящи към този момент с 40 %, " сподели Кичър.

Увеличение до 100 % SAF, потреблението на водород, създаден по възобновим метод, или самолети, захранвани от акумулатори, могат да понижат излъчванията още повече.

Но за реализиране на задачите до 2050 година, както и за ориентиране към нулеви излъчвания, е нужна флота от самолети, която е 90 % по-ефективна от тази през 2005 година, поради предстоящото нарастване на въздушния превоз.

Миналата година Airbus пусна три концептуални самолета с нулеви излъчвания, задвижвани от водород, които съгласно него могат да влязат в употреба до 2035 година

Авиационната промишленост също разчита на по-добър надзор на въздушното придвижване и повишение на успеваемостта на моторите за понижаване на излъчванията на CO2.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР