AI, камери и топки с вградени предаватели ще решават кога

...
Коментари Харесай

AI ще следи за засади на Световното по футбол 2022


AI, камери и топки с вградени предаватели ще вземат решение по кое време на футболния терен има засада
(снимка: ФИФА)

Международната футболна асоциация ФИФА разгласи, че е създала полуавтоматизирана технология за вписване на обстановките на засада, която употребява неестествен разсъдък, камери на стадиона и „ обвързвана топка “, с цел да помогне на съдиите на терена при недоволства за засада по време на мачовете от Световната купа 2022 в Катар.

Правилото за засада във футбола е комплицирано и от време на време води до разногласия на футболните играчи със съдията. По създание, в случай че атакуващ състезател тича напред в полето на другия тим, с цел да получи топка от съотборник, този състезател би трябвало да има най-малко двама съперници пред себе си – нормално вратар и бранител – в случай че топката не пристигна непосредствено от голов удар, тъч или корнер. Играчите могат да бъдат в засада на терена, без да ги накаже съдията, стига в действителност да не въздействат на протичащото се в мача. Звучи просто, нали? Но в действителност е извор на доста разногласия.
още по темата
По-рано ФИФА вкара технологията Video Assistant Referee (VAR), на шампионата за Световното състезание през 2018 година в Русия – където камери към терена предаваха фрагменти на монитори в операционна зала отвън терена, с цел да оказват помощ при вземането на решения от рефера на терена по време на мача. В годините по-късно системата се доработваше, с цел да се усъвършенства.

Полуавтоматизираната система за засичане на засада, която ще се употребява в Катар по-късно тази година, към този момент е сполучливо тествана на тестови събития и шампионати на ФИФА. Асоциацията преценя сигналите за засада посредством потребление на 12 камери за следене, инсталирани на разнообразни места под покрива на стадиона, с цел да се дефинира точното местонахождение на дадени състезател посредством снимане на до 29 точки с данни – в това число „ всички крака и извивки “ – със скорост 50 пъти в секунда.

Топките, употребявани за мачовете на Световното състезание по футбол през 2022 година, също ще предложат известна софтуерна помощ, с помощта на инерционен измервателен апарат в средата си. Той ще изпраща данни безжично до операционна зала със скорост 500 пъти в секунда. В залата ще се наблюдават данните за позициите на играчите и топките, като за задачата ще бъдат изследвани от системи с изкуствен интелект.

Система от камери, сензори и предаватели ще предизвестява за засада по време на Световното състезание в Катар
(снимка: CC0 Public Domain)

В случаите на засада ще се генерират автоматизирани сигнали, които ще се получават от длъжностните лица, следящи мачовете в операционната зала. Те ще осведомят рефера на терена.

Системата също по този начин може да генерира 3D анимация, показваща позицията на крайниците на играчите, когато се играе с топката. Анимацията ще бъде предоставена на медийните сътрудници на ФИФА и ще се демонстрира на екраните на стадиона, „ с цел да осведоми всички фенове по допустимо най-ясния метод “.

„ На Световното състезание по футбол през 2018 година ФИФА предприе смела стъпка да употребява технологията VAR на най-голямата футболна сцена в света – и това донесе неоспорим триумф “, сподели президентът на ФИФА Джани Инфантино. „ Полуавтоматизираната технология за засада е еволюция на системите VAR, внедрени по целия свят. Тази технология е кулминационната точка на три години старателно проучване и тестване, с цел да обезпечи най-хубавото за тимовете, играчите и почитателите, които ще бъдат в Катар по-късно тази година “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР