Ахмед Заки Ямани — дългогодишният министър на петрола на Саудитска

...
Ахмед Заки Ямани — дългогодишният министър на петрола на Саудитска
Коментари Харесай

Министърът на петрола на Саудитска Арабия, който вкара западния свят в рецесия през 1973 г.

Ахмед Заки Ямани — дългогодишният министър на петрола на Саудитска Арабия, провел ембаргото на ОПЕК, което потопи западните стопански системи в криза през 1973 година, е умрял на 90-годишна възраст, заяви държавната телевизия, представена от CNN.

Ямани става министър през 1962 година — рядко достижение някой отвън кралското семейство да бъде повдигнат на сходна авторитетна позиция. Той съумя да трансформира страната в мощен петролен производител и стоеше на поста съвсем четвърт век.

Името му стана познато в целия свят при започване на 70-те години с ембаргото, наложено след войната сред арабите и Израел през 1973 година Членовете на Организацията на страните експортьорки на нефт от арабския свят стопираха доставките за Съединени американски щати и други индустриализирани западни страни като наказване за поддръжката им за Израел. Само за месеци цената на черното злато се повиши четирикратно от $3 до $12 за барел. В Съединени американски щати бяха въведени предели за зареждане с бензин, както и национално ограничаване на оптималната скорост от 55 м/ч (89 км/ч) за икономисване на гориво.

През 2010 година пред CNN той удостоверява, че е измислил проекта, само че не с цел да навреди на западните стопански системи, а с цел да притегли внимание и да принуди Израел да напусне палестинските територии.

Резкият скок на цените на петрола се оказаха извънредно удобни за членовете на ОПЕК — по това време 80% от международното произвеждане се направляваха от картела, при към 30% през днешния ден. Ямани уточни още, че членовете на ОПЕК са платили скъпо за желанието си да диктуват цените и да получават повече доходи. Държавният департамент на Съединени американски щати разказва събитията от 70-те като катализатор за редица решения, в това число за поддръжка на локалния петролен бранш — изпитание, което направи Съединени американски щати най-големият производител на нефт в света през 2019 година

Важна е ролята на Ямани и в одържавяването на петролния бранш, който преди този момент е доминиран от западен консорциум.1975 година е изключително травматична в историята на Ямани. Тогава менторът му, крал Файсал бин Абдул Азис, е погубен от един от принцовете. В края на годината пък той, дружно с други министри от ОПЕК, е взет за пленник във Виена от група, водена от Карлос Чакала. В последна сметка е освободен от терористите.

Звездата му като министър залязва през 1986 година, когато крал Фахд бин Абдул Азис Ал Сауд изисква от него да усили квотата на Саудитска Арабия в границите на ОПЕК и да принуди страните да слагат цена на барел от $18. След неуспеха да реализира тези цели, той е освободен.

Ямани резервира интереса си към енергийния бранш и през 2010 година предвижда, че петролът ще остане част от енергийния микс — само че не вечно. " Каменната епоха завършва не поради неналичието на още камъни. Така и ерата на петрола ще свърши, само че не поради липса на нефт ", споделя тогава той.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР