Агресията срещу македонските българи се случва под благосклонния поглед на

...
Агресията срещу македонските българи се случва под благосклонния поглед на
Коментари Харесай

Захариева: Пендаровски пречи на двустранните отношения, обслужва Белград и Москва

Агресията против македонските българи се случва под благосклонния взор на управляващите в районен съд Македония. При неналичието на дейности, извиненията и обещанията на македонските управляващи не са задоволителни.

Президентът Стево Пендаровски не пази ползите на родината си, а обслужва политиката на Сърбия и Русия на Балканите. С изявленията си той пречи на развиването на връзките сред София и Скопие.

Това съобщи в изявление за БГНЕС Екатерина Захариева, ръководител на Комисията по външна политика на 48 Народно заседание и някогашен вицепремиер и външен министър (2017-2021 г.).

С нея беседваме за българската позиция по отношение на жестокия побой, нанесен на секретаря на Българския клуб в Охрид Християн Пендиков, който беше признат на лекуване във ВМА, както и за изказването на президента Пендаровски, в което той си разрешава да насочва незаслужени и доста обидни рецензии по отношение на България, в това число да ни поучава за историята.

„ България би трябвало да има доста безапелационна и остра реакция във връзка на изказването на президента на районен съд Македония Стево Пендаровски. За страдание, той не за пръв път прави остри и непомагащи за развиването на двустранните връзки изявления “ , безапелационна е Захариева.

В тази връзка тя през днешния ден е свикала съвещание на Комисията по външна политика, на което ще бъде изслушан нашия дипломат в РСМ Ангел Ангелов. „ Много е значимо да чуем от него, от първа ръка, какъв е пътят за нормализиране на връзките, каква би трябвало да бъде българската реакция, те да чуят и позицията на народните представители и на външния министър “, сподели Захариева.

Тя е съгласна, че връзките сред нашите страни се нуждаят от усмиряване, само че по тази причина би трябвало да спомагат на първо място формалните управляващи в Скопие, тъй като не без тяхна помощ напрежението по отношение на македонските българи ескалира. Захариева упорства следващите описи с имена на македонски българи, които съдържат техните ЕГН и адреси, да бъдат заличени от македонските управляващи, а не да се вършат, че „ не ги виждат “. „ Списъците за следващ път се отминават, те би трябвало да бъдат заличени и издирени хората, които ги популяризират “, съобщи депутатът от ГЕРБ и ръководител на Външната комисия.

По отношение на внушенията, които Пендаровски прави в изявлението си за оповестяване на български политици за личност нон грата, Захариева сподели: „ Силно се надявам македонското държавно управление да не почете неговото искане, тъй като това ще ескалира доста повече двустранните връзки. Това ще свърши услуга на тези български политици, които те не желаят да позволяват на територията на РСМ. Част от тях също не оказват помощ за нормализирането на връзките “.

Посещението на македонския външен министър Буяр Османи в неделя, при което той отиде във ВМА, с цел да види положението на пребития Християн Пендиков, тя дефинира като опит за усмиряване на обстановката. „ От министър Османи въпреки всичко чухме опрощение, а от премиера им – не “, напомни Захариева, само че акцентира несигурността, в която живеят Пендиков и хората с българско съзнание в РСМ.

„ Факт е, че Християн Пендиков не се усеща сигурен и се опасява да се върне. Факт е, че избра да се лекува в България. Това също е доста показателно какво е доверието му към тези визити и думи. То е нулево. При неналичието на дейности, думите не са задоволителни “, безапелационен е някогашният ни външен министър.

Тя напомни, че не за пръв път има физическо принуждение по отношение на македонски българи, че те всекидневно са подложени на устен напън. „ Липсата на реакция или реакцията единствено на думи са признаци, че експанзията против българите се случва под благосклонния взор на управляващите в РСМ “, акцентира пред БГНЕС депутатът Екатерина Захариева. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР