Агнешкото месо е едно от най-търсените в дните преди Великденските

...
Агнешкото месо е едно от най-търсените в дните преди Великденските
Коментари Харесай

Колко ще ни струва трапезата за Великден?

Агнешкото месо е едно от най-търсените в дните преди Великден ските и Гергьовски празници и е неизменима част от трапезата за два от най-големите християнски празници. Малко преди формалните почивни дни са стартират,  пловдивските месарници и огромните вериги магазини към този момент са заредили витрините си с всичко належащо за трапезата. 

Пазарите в града също са извадили най-хубавата си годишна продукция  и притеглят клиенти с пресни зеленчуци и плодове. 

Традицията за Великден и Гергьовден повелява, че на трапезата ни би трябвало да има  агнешко месо, дроб сарма и зелена салатка . Относно десерта, наложителни са  козунакът и курабийте

Колко обаче ще ни струват  празниците в числа през 2021?

Ето какво откри инспекция на Trafficnews:

Тази година  цената за кг живо тегло варира от 6 до 8 лв. , сходно на предходната. Овцевъди разясняват, че цената се дефинира и от региона, в който е фермата, а доста предложения за продажба на живи агнета има и в интернет. 

Една от най-ниските цени на дребно за  цяло агне оферират месарски магазини на Четвъртък пазара - 15,40 лв/кг.

В други,  профилирани магазини за месо в Пловдив, килограмът на агнешкото върви от 16 до 16,50 лв.. Агнешката глава, пък е на цена от 3 лв. за брой.

Цената на агнешкото месо тази година е по-висока по отношение на предходната. През 2020 го продавахме за 15 лв., а тази година е 16,50 лв/кг. Масовото извършване на покупки и напорът, както постоянно, ще стартира идната седмица, дни преди Великден , а все още пловдивчани към момента се осведомят. Голяма част от хората избират да си вземат цяло агне и всички те остават за идната седмица, защото няма къде да го съхваняват. Голям е и интереса към агнешките плешки и бут. "  - споделя пред  Trafficnews  собственик на специализиран месарски магазин.  

Той добавя, че съгласно него и съгласно статистиката  Коронавирус рецесията не е повлияла на покупателната дарба на българите  и трапезата ще бъде такава, каквата е всяка година що се отнася до продажбата на свинско и агнешко. 

В " Billa ” плешка се продава за 14,00 лв/кг, а бут - за 15,00 лв/кг. В „ Lidl ” за агнешка задна четвъртина желаят 16,49 лв/кг, а за предна 14,49 лв/кг. Агнешкият котлет с ребра, пък е на цена 12,49 лв/кг.

Агнешкото в магазините на „ Т Маркет " се продава да цени от 13,49 лв/кг и 15,99 лв/кг. 

Дроб сармата в съвсем всички профилирани магазини и огромни хранителни обекти варира сред 7 и 8 лв. за кг , като спрямо миналата година  не се следи скок в цената и. 

Така за агнешка плешка и дроб сарма предходната година великденската софра е излизала сред 40 и 50 лева Толкова се чака да бъде и в този момент.

Накъде сме и без обичайните яйца , които боядисваме в разнообразни цветове, избирайки си най-големия " герой " всред тях?

В всеобщите магазини белите  кокоши яйца се продават от 20 до 40 ст. броя , само че в случай че се разтърсим по-обстойно може да ги намерим и на по-сносни цени.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР