Агенцията за държавна финансова инспекция ще провери язовирите Пазар дере,

...
Агенцията за държавна финансова инспекция ще провери язовирите Пазар дере,
Коментари Харесай

Агенцията за държавна финансова инспекция ще провери три язовира

Агенцията за държавна финансова ревизия ще ревизира язовирите " Пазар дере ", " Злати челник 4 " и " Злати челник 3 ".Това заяви на брифинг служебният стопански министър Кирил Петков. Той изясни, че министерството на стопанската система е направило инспекция на трите язовира която е открила, че те са затръбени, само че в тях няма вода и на процедура сега те са безстопанствени. Освен това, транспортните разноски и за трите били едни и същи, макар че два от тези язовири се намират в Сливен, а третият – в Ловеч. 

Върховната касационна прокуратура /ВКП/ се самосезира по отношение на изнесените през днешния ден данни за ремонта на язовири със средства на " Държавната консолидационна компания " и изиска от служебния министър на стопанската система относимата информация за целите на инспекцията.

„ На 31 декември тези три язовира са предадени от държавната компания " Монтажи "  към " Държавната консолидационна компания ". До ден сегашен те не са предадени към Държавно дружество " Управление и стопанисване на язовири ". Това значи, че макар че всички пари по тях са платени, те още не са влезнали в употреба. По закон те сега не могат да бъдат завирявани и в тях не може да има вода. По никакъв метод не могат да се употребяват нито за поливане, нито за други цели. Това е занемареност – когато едни пари са изхарчени, язовирите са построени, само че протоколите за предаване не са довършени ", изясни Кирил Петков на брифинга през днешния ден. 

Той посочи, че два от тези язовири са в Сливен, а третият – в Ловеч. 2,350 млн. лв. коства ремонтът на " Пазар дере ", а 1,913 млн. коства този на двата водоема - " Злати челник " 3 и 4. " Транспортните разноски са едни и същи, макар че става въпрос за разнообразни области - Сливен и Ловеч. - 1,16 лева за транспортиране на земна маса на звук на километър. Това е 5 пъти по-скъпо от пазарната цена. За бетона – цените, които имат и 3-те язовира са 219 лева, 214 лева и 2014 лева за кубик бетон. Не включват транспорта на бетона, който настрана е фактуриран на 33,72 лева, нито куфража, който е на 33,226 лева, нито армировката, която е на 2,84 лева ", уточни Петков.

Оттук нататък Министерството на стопанската система ще изиска Държавната консолидационна компания да изясни за какво 6 месеца не е предала тези язовири за употреба и за какво цените са такива.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР