Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) съобщи, че е приключила

...
Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) съобщи, че е приключила
Коментари Харесай

АДФИ: Държавният бюджет е ощетен с 556 877 283 лв. заради фирми на Божков

 Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) заяви, че е завършила втората инспекция на някогашната Държавна комисия по хазарта (ДХК). 

От изложените по време на финансовата ревизия обстоятелства и условия се откри, че държавният бюджет е ощетен с 556 877 283 лева. 

В доклада се открива, че за тествания интервал 01.01.2014 – 31.12.2019 година е налице възнаграждение на по-малък от дължимия размер на таксата по член 30, алинея 3 от Закона за
хазарта от уредниците на хазартни игри в резултат на решенията на ДХК, с които са одобрени разпоредбите им. Става дума за компании, свързани с предприемача.

Направените констатации удостоверяват съществуването на нарушавания при използването на Закона за
хазарта, изразяващо се в това, че за поддържане на лиценз за образуване за на едни и същи хазартни игри се заплащат образувани по друг метод държавни такси. 

Това удостоверява и направените изводи в предходния отчет на АДФИ от януари 2020 година за неналичието на надзор от страна на Държавната комисия по
хазарта, която не е приела общи правила и методология, в които да се регламентират методите на облагане на хазартните игри по разновидности.

Втората инспекция на Държавната комисия по
хазарта, която понастоящем е закрита и с приемник Националната организация за приходите, е обвързвана със законосъобразността на получените доходи от дължими държавни такси по член 30, алинея 3 от Закона за хазарта от страна на хазартните оператори – " Ню Геймс “ АД, " Национална лотария “ АД, " Еврофутбол “ ООД и " Евробет “ ООД.

Докладът е възложен на прокуратурата на Република България и става обществен с позволение по член 198 от Наказателно-процесуалния кодекс.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР