Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която проверява в момента

...
Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която проверява в момента
Коментари Харесай

Финансовата инспекция вече вижда нарушение на комисията по хазарта

Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ), която ревизира сега Държавната комисия по хазарта, промени позицията си в рамките дневно за това дали от данните, които е събрала досега, следва, че има нарушавания в хазартния регулатор при събирането на такси от играчите на пазара. Това се вижда от известие на организацията до медиите през днешния ден.

Инспекцията бе разпоредена на 16 декември от финансовия министър Владислав Горанов, а след това и от Специализираната прокуратура.

Според Закона за
хазарта моментната лотария се полза с 15% върху цената на направените залози за всяка игра. В същия член е посочено, че " за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за присъединяване ", държавната такса е 20%, само че върху цената на получените такси и комисиони. Тъкмо от тази втора опция, позволена в закона по времето на кабинета " Орешарски " през 2013 година, се възползват всички играчи отвън държавното тото.

Нарушение пи събирането на такси от
хазарта има

Благодарение на подхванатите дейности от органите на Специализирана прокуратура в Комисията по
хазарта бяха конфискувани документи, които досега не бяха предоставени на финансовите инспектори на АДФИ. От техния първичен разбор излиза наяве, че има нарушавания на Закона за хазарта във връзка с таксите, събирани от уредниците на хазартни игри, оповестява през днешния ден организацията.

Вчера шефът й Георги Начев посъветва медиите сами да вършат заключения дали има нарушаване откакто Законът за
хазарта дава опция да се заплащат такси по две цени като по по-високата заплаща единствено държавното тото. Беше оповестено, че поради този двоен режим по първични оценки от 2014 г насам комисията по хазарта не е събрала най-малко 210 млн. лева

" Можем да създадем извода, че оповестената по време на изказването на шефа на АДФИ сума, несъбрана от обособените уредници на
хазартни игри, се оказва доста по-голяма ", написа през днешния ден ведомството в известие до медиите. Освен това се показва, че се чака инспекцията да завърши по-рано от избраните периоди. В отговор на въпрос по тематиката през вчерашния ден бе обяснено, че е необходим към месец за привършване на инспекцията откакто комисията по хазарта даде всички, поискани й документи.

Междувременно Специализираната прокуратура, чиито представители претърсваха комисията по
хазарта, не разгласи никаква информация.

Промяна в позицията

Сега организацията излиза с изменена позиция по тематиката на фона на изказване на премиера Бойко Борисов при започване на държавното съвещание, че в случай че написаното в документа на АДФИ е правилно, " значи не са платени стотици милиони такси от компании " и че " в случай че отчетът е правилен, доста хора ще имат проблем ".

Борисов отговори косвено на обвиняванията на предприемача Васил Божков, който управлява частните " Национална
лотария " и " Лотария България ", че се пробват да му вземат бизнеса. Това е първият му коментар по концепцията за промени в Закона за хазарта, импортирани от съдружния му сътрудник Валери Симеонов тъкмо преди седмица. Той идва ден откакто Божков наруши дългогодишното си медийно безмълвие и в изявление за " Свободна Европа " съобщи, че зад концепциите за държавен монопол стоят ръководещите, а вносителят Симеонов е инструмент и задачата е един сполучлив бизнес да бъде трансфериран на различен състезател.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сблъсъкът за
хазарта (22)

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР