Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е започнала проверка на

...
Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е започнала проверка на
Коментари Харесай

Финансовата инспекция отиде на гости на Летище София след разкритията на OFFNews

Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) е почнала инспекция на Летище София по сигнал на министъра на превоза, осведомителните технологии и известията Росен Желязков.
 Договор няма, само че стотици хиляди текат към компания, изгонена за контрабанда от Украйна  Заподозрени в контрабанда украинци доставят безмитните магазини на Летище София  Шефът на Летище София харизa бизнеса на безмитните магазини на гаражна компания
Това става след разкритията на OFFNews за съмнителния контракт за доставяне на фришоповете, подписан от шефа на аерогарата Владимир Рапонджиев с гаражната компания " Кита България " ООД. Това се е случило без конкурс, а сдружението е новорегистрирано и не дава отговор на вътрешните правила на държавното дружество за умел снабдител. Освен това зад него стои украинска компания, която е изгонена от летище Жуляни поради подозрения, че се занимава с контрабанда.

След разкритията на OFFNews министър Желязков разпореди инспекция по случая на вътрешния одит на министерството, който удостовери обстоятелствата в изявленията ни по тематиката. Оказа се, че макар че договорът с " Кита " не е влезнал в действие, защото не е бил утвърден от съвета на шефовете, аерогарата поръчва артикули за стотици хиляди левове от въпросната компания.

В одита обаче липсват няколко значими момента, с които е добре в този момент да се заеме Агенцията за държавна финансова ревизия.

1 Защо въобще е пристъпено към сключване на контракт с компания КИТА БЪЛГАРИЯ ООД, без да е проведен конкурс, според настоящите към 18.09.2018г. вътрешни правила, в които има ясно дефиниран ред за образуване на конкурс за избор на умел снабдител и доста ясни и съответни критерии, на които би трябвало да дават отговор претендентите за умел снабдител на артикули за магазините, оперирани от ЛЕТИЩЕ СОФИЯ ЕАД?

Рапонджиев, който е подписал контракта, би трябвало да е бил наясно с настоящите към септември 2018 година вътрешни правила. Това става против автограф и е наложително за заеманата от него служба.

Ако това е по този начин, изборът и пристъпването към подписване на контракт с компания КИТА БЪЛГАРИЯ ООД не е ли съзнателно заблуждение на останалата част от управлението на ЛЕТИЩЕ СОФИЯ ЕАД и на МТИТС. 

2. Съгласно изводите в одитния отчет, на одитния екип не са показани доказателства към контракта да е била приложена асортиментна или ценова оферта на продавача. Защо?

Това би имало две разумни пояснения. Първото, че от компания КИТА БЪЛГАРИЯ ООД са връчени ценови предложения на длъжностни лица от ЛЕТИЩЕ СОФИЯ ЕАД, които, по " някаква причина ", не са били входирани в деловодство на ЛЕТИЩЕ СОФИЯ ЕАД, според открития ред, и второ, че на база на тези ценови предложения са направени разбори и съпоставения, които са посочили, че компания КИТА БЪЛГАРИЯ ООД предлага стопански по-неизгодни условия от другия настоящ снабдител, които документи, на собствен ред, също не са били входирани.

3. На одитния екип /съгласно изводите в одитния доклад/ е предоставена единствено част от член 101 от ВПППВКОСЧП /т.нар. " вътрешните правила " /, касаеща условията и отговорностите, на които би трябвало да дава отговор така наречен " умел " снабдител, като, според т. 1 от изводите в одитния отчет, от ЛЕТИЩЕ СОФИЯ ЕАД е посочено, че, в отговор на предварителния одитен отчет, са подхванати дейности за уточнение наредбите на чл. 101, алинея 1 от ВПППВКОСЧП, като е дефинирано, чие обвързване е оценяването на опитността на съответния снабдител.  

Това съставлява опит за заблуждение на одитния екип и на МТИТС, заради събитието, че в член 101, алинея 1 от настоящите към 18.09.2018г. ВПППВКОСЧП /вътрешните правила/ има съответно посочени длъжностни лица, които са виновни за всяка стъпка от процеса на избор на умел снабдител /тоест на тях е предоставена оценката по разнообразни критерии и правенето на краен разбор и оценка:

Съгласно " ВЪТРЕШНИ ПРАВИЛА ЗА ПРОГНОЗИРАНЕ, ПЛАНИРАНЕ, ВЪЗЛАГАНЕ И КОНТРОЛ НА ОБЩЕСТВЕНИ, СМЕСЕНИ И ЧАСТНИ ПОРЪЧКИ В " ЛЕТИЩЕ СОФИЯ " ЕАД ", ПРИЕТИ И ОДОБРЕНИ ОТ СЪВЕТА НА ДИРЕКТОРИТЕ НА " ЛЕТИЩЕ СОФИЯ " ЕАД Пожарна охрана Т.30 ОТ ПРОТОКОЛ No 4 OT 27.03.2018, ИЗМ. С РЕШЕНИЕ НА СД Пожарна охрана Т.1 ОТ ПРОТОКОЛ No 10 OT 23.07.2018г., оповестени на уеб страницата на " ЛЕТИЩЕ СОФИЯ " ЕАД - https://www.sofia-airport.bg/sites/default/files/vp_aktualni_26.07.2018g.pdf /и настоящи към датата на привършване на договарянията и сключване на контракта с КИТА БЪЛГАРИЯ ООД/:

" Чл. 101 (2) Изборът на умел снабдител на артикули за осъществяване на консолидирани доставки за потребностите на безмитната и травъл ритейл търговия се правят в следния ред:

2.1. При постъпване на цялостна оферта от умел снабдител по смисъла на член 101, друг от сегашния снабдител, специалисти от дирекция " МПЛ ", отдел " Покупки, маркетинг и ТОИ " правят параленост на получените писмени предложения, с годност най-малко една година, съгласно аршин " стопански най-изгодна оферта "....

2.2. Изготвяне на отчет от Директор Дирекция " МПЛ " и Директор Дирекция " Търговска " до Изпълнителния шеф и Съвета на шефовете, съдържащ параленост на офертите. "

Липсващата в набора от документи, с които е бил осведомен одитният екип, част от вътрешните правила, а точно посоченият нагоре член 101, алинея 2, т.2.1. и 2.2., дефинира ясно и съответно, че отговорността по съпоставката на офертите е предоставена на " специалисти от дирекция " МПЛ ", отдел " Покупки, маркетинг и ТОИ " ", А ОТГОВОРНОСТТА Пожарна охрана ИЗГОТВЯНЕТО НА ДОКЛАД ДО ИЗПЪЛНИТЕЛНИЯ ДИРЕКТОР И СЪВЕТА НА ДИРЕКТОРИТЕ /с изводите и резултатите от анализа/ Е ВЪЗЛОЖЕНА НА ДИРЕКТОР ДИРЕКЦИЯ " МПЛ " И ДИРЕКТОР ДИРЕКЦИЯ " ТЪРГОВСКА ".  

Съгласно гореизложеното и поради посочените от Изпълнителния шеф и одитния екип условия, ясно проличава, че ДИРЕКТОР ДИРЕКЦИЯ " МПЛ " И ДИРЕКТОР ДИРЕКЦИЯ " ТЪРГОВСКА ", не са подхванали нужните дейности по: 

- условие на цялостни ценови предложения, според открития във вътрешните правила ред, ИЛИ, в случай че са изискали такива, не са входирали в Деловодство всички подадени към тях от компания КИТА БЪЛГАРИЯ ООД предложения, в нарушаване на вътрешния ред;

- правене на отчет до Изпълнителния шеф, според цитирания в член 101 ред, ИЛИ, в случай че са изготвили подобен, той не е входиран в Деловодство, в нарушаване на вътрешния ред; 

Всичко това недвусмислено демонстрира непоследователността в дейностите на виновните длъжностни лица на летището във връзка с допускането на КИТА БЪЛГАРИЯ ООД за снабдител на консолидирани доставки /т.нар. " умел снабдител " /, сключването на контракт с компанията /независимо, дали е влезнал в действие, или не/ и условието, окомплектоването и представянето на контролните органи на наложителния набор от документи.

Така че АДФИ ще имат доста работа на столичното летище, което чака концесионер и по-добър собственик от настоящия държавен мениджмънт.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР