Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) e санкционирала Българската агенция

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) e санкционирала Българската агенция ...

АКФ: Инспекция установи нарушения за 7 млн. лв. в Агенцията по храните


Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) e санкционирала Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) по 3 обществени поръчки, като нарушенията са за 7 млн. лева., съобщи във вторник неправителствената организация "Антикорупционен фонд".

В Доклад от 23.10.2020 г., е посочено, че АДФИ е установила нарушения по две обществени поръчки на стойност 29.5 млн. лв. без ДДС. Нарушенията са на стойност 5.4 млн. лева. Инспекцията е започнала след сигнала на Антикорупционния фонд (АКФ) от 8 август 2019 г., подаден в рамките на разследването “Война за трупове”. След публикуването на разследването проверка на АДФИ е възложила и прокуратурата.

"За първи път АДФИ реагира своевременно по подаден от нас сигнал”, коментира Бойко Станкушев, директор на АКФ. “Вероятно ускорената проверка е заради това, че и прокуратурата е поискала инспекция на БАБХ въз основа на изнесените в разследването ни факти", добави той.

От лятото на 2019 г. АКФ следи порочните практики на БАБХ за възлагане на дейността по обезвреждане на животински отпадъци единствено на 2 фирми – “Син кръст 2016” ООД (с ново име от 12 Октомври 2020 г. „ИДДД Логистик“ ЕООД) и “Еко БГ – СЖП” ЕООД.

Нарушения се откриват както при сключването на договорите през 2018 г., така и при многократното удължаване на сроковете на договорите с анекси и възлагането на допълнителни услуги, в разрез с правилата за възлагане на обществени поръчки, уточняват оттм.

Източник: mediapool.bg