Агенцията по заетостта отново анкетира работодателите за професиите и уменията,

...
Агенцията по заетостта отново анкетира работодателите за професиите и уменията,
Коментари Харесай

Питат работодателите за потребностите им от работна сила

Агенцията по заетостта още веднъж интервюира работодателите за специалностите и уменията , които би трябвало да има търсената от тях работна мощ в кратковременен и средносрочен проект.
 
Проучването на потребностите на работодателите започва през 2018 година и се организира два пъти в годината. За пети следващ път Агенцията по заетостта взаимно с Комисиите по претовареност към Областните препоръки за развиване ще събере информация от какви експерти и служащи ще има потребност бизнесът през идващите 12 месеца и след по-дълъг интервал – от 3 до 5 години.
 
Анкетата е на база статистическа извадка от 4000 разнообразни по величина работодатели, представители на всички браншове на стопанската система в 28-те области в страната. Те са поканени да попълнят on-line анкетен формуляр и да посочат какви умения, компетентности и специалности би трябвало да имат претендентите за работа и личният състав в техните предприятия.
 
Работодателите имат опция да посочат тип и обсег на търсените от тях фрагменти с специалности от съответни области на висшето обучение от Списъка на специалностите за професионално обучение и образование /СППОО/, а също и за позиции, неизискващи подготовка. Чрез анкетния формуляр ще се изследва и кои са най-важните основни компетентности и умения на 21-ви век, които работната мощ би трябвало да има.
 
Както и при предходните изследвания систематизираните резултати за потребностите от фрагменти през идващите 12 месеца още веднъж ще послужат за обмисляне на ограничения и дейности за подготовка на нужната работна мощ посредством образуване на подобаващи образования за придобиване на декларираните специалности, основни и личностни умения.-->
 
Посочените от работодателите упования за тип и обсег на търсени след 3 до 5 години специалности ще подкрепят определянето на целите на регионално и национално равнище в областта на образованието, образованието и поощряване на заетостта, в това число при планиране план-приема в междинните и висши учебни заведения.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР