Агенцията по заетостта отчете ниво на безработицата от 5.3% през

...
Агенцията по заетостта отчете ниво на безработицата от 5.3% през
Коментари Харесай

Безработицата остава 5.3% през август

Агенцията по заетостта регистрира равнище на безработицата от 5.3% през август, което е непроменено по отношение на предходния месец. На годишна база има намаляване с 0.3 процентни пункта, оповестяват от организацията.

Регистрираните безработни в бюрата по труда са общо 172 643 души в края на август. В съпоставяне със същия месец на 2018 година те са с 11 319 по-малко. Новорегистрираните безработни през август са 21 645, като от тях 1541 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи и не са търсили работа. От началото на 2019 година чиновниците от бюрата по труда са задействали 17 328 души посредством образуване на осведомителни събития, срещи със завършващите обучение в кариерните центрове, на трудовите медиатори и специалистите активиране, както и посредством работата на юношески, ромски, трудови посредници и други

Постъпилите на работа през август са 14 512 безработни, като 89.8% от тях са устроени в действителната стопанска система. Други 378 души от групата на пенсионерите, учещите и заетите също са намерили ново работно място.

Сред безработните от рисковите групи на пазара на труда на субсидирани работни места през август са устроени 1480 души. От тях 858 са по стратегии и ограничения за образование и претовареност и 622 – по схеми на оперативна стратегия " Развитие на човешките запаси ". В разнообразни форми на образования за възрастни са обхванати нови 157 безработни, а приключилите образования през месеца са общо 1281.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през август са 17 244, като 63.4% от тях са в частния бранш. Най-голям дял свободни работни места са декларирани в преработващата индустрия (24.7%), образованието (16.0%), административните и спомагателните действия (13.2%), търговията, ремонта на коли и мотоциклети (11.6%), хотелиерството и ресторантьорството (7.2%) и други.

И през този месец най-търсените групи специалности са служащи в добивната и преработващата индустрия, оператори на стационарни машини и съоръжения; строителство и транспорт; личен състав, ангажиран в областта на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); учители; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; продавачи; квалифицирани служащи по производството на храни, облекло, дървени произведения и сродни; служащи по събиране на боклуци и сродни на тях; икономически и административни техници и приложни специалисти; водачи на МПС и преносими уреди и др.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР