Агенцията по заетостта информира, че съгласно т. 2, букви би) и

...
Агенцията по заетостта информира, че съгласно т. 2, букви би) и
Коментари Харесай

Рестарт на курсовете за допълнителна квалификация по европрограми


Агенцията по заетостта осведоми, че съгласно т. 2, букви би) и бй) от Заповед № РД-01-270/19.05.2020 година на министъра на опазването на здравето, се допуска провеждането на образования, финансирани със средства от Европейските структурни и капиталови фондове, при изискванията на подписаните контракти за даване на безплатна финансова помощ, както и финансирани от държавния бюджет по линия на Националния проект за деяние по заетостта за 2020 година

В тази връзка Агенцията по заетостта дава следните указания:

Обучаващите организации, в това число Доставчици на образование (ДОб), които са прекъснали почнали към този момент курсове или не са стартирали образования заради оповестяването на изключително състояние в България на 13.03.2020 година, могат да възобновят организирането им. За задачата, при провеждането им следва да обезпечат условия за прецизно съблюдаване на противоепидемичните ограничения, въведени със Заповед № РД-01-262/14.05.2020 година на министъра на опазването на здравето, свързани с провеждането на групови мероприятия и даване на услуги на жители, включително на закрито.

Агенцията по заетостта обръща внимание, че образованията за придобиване на професионална подготовка или основни компетентности, финансирани посредством Агенцията по заетостта по реда на Националния проект за деяние по заетостта или Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси ” (ОП РЧР) се организират в присъствена форма. Съгласно т. 8 от Заповед № РД-01-270/19.05.2020 година на министъра на здравеопазването се не разрешава провеждането на всевъзможни проведени събирания на групи над 10 (десет) лица, което дефинира и оптимално допустимия брой курсисти в групите за образованията.

ДОб, които желаят да продължат образованията по реда на Оперативна програма РЧР, следва да показват обновени графици, съгласно изискванията посочени в двустранно подписаното Споразумение и Указания за работа на ДОб. Във връзка с усъвършенстване на процесите при работа с електронната платформа на ДОб Ви осведомяваме, че e актуализирано ръководството за регистрация на ДОб по ОП РЧР 2014 – 2020. То е налично на електронен адрес: https://training.az.government.bg/registration.

Обучаващите организации, които преценяват, че не могат да възобновят дейностите, свързани с провеждане/финализиране на образованията, следва да осведомят документално дирекции „ Бюро по труда ” по местопровеждане на курсаи да извършат съответните корекции посредством електронната платформа на ДОб.

Разходите за всяко едно образование, проведено в интервала на краткотрайното прекъсване на дейностите, свързани с образования с ваучери, ще се смятат за неприемливи за финансиране и няма да бъдат изплащани от Агенцията по заетостта.

Молим да имате поради, че на 31.03.2020 година Управляващият орган на Оперативна програма РЧР издаде решение за краткотрайно прекратяване на приема на заявки и даване на ваучерипо план BG05M9OP001-1.016 „ Ваучери за заети лица ”. След осъществената преоценка на наличните финансови запаси по Оперативна програма РЧР 2014 – 2020 и поради икономическата обстановка в страната в резултат на зародилата пандемия и изключителното състояние, се наложи предприемането на незабавни ограничения против възходящата безработица посредством ориентиране на спомагателни запаси. На базата на осъществената преоценка, временно прекратените от 01.04.2020 година действия (прием на заявки и даване на ваучери за обучение) се приключват за непрекъснато.

Агенцията по заетостта предлага прецизно съблюдаване на рекомендациите на Министерството на здравеопазването и Националния действен щаб за недопускане и ограничение разпространяването на вируса COVID-19.

При зародили въпроси по отношение на спазването на въведени противоепидемични ограничения, ДОб следва да се обръщат към съответните поделения на Регионалната здравна ревизия.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР