Агенцията по вписванията отговори на здравния министър Стойчо Кацаров, който

...
Агенцията по вписванията отговори на здравния министър Стойчо Кацаров, който
Коментари Харесай

Агенцията по вписванията срещу Кацаров: Противоречите си за Александровска |

Агенцията по вписванията отговори на здравния министър Стойчо Кацаров, който по-рано през днешния ден сътрудника му проф. Янаки Стоилов да смени управлението й. 

Поводът е отказът на организацията да записва новите управления на Александровска болница и УБ " Лозенец ". Министърът на правораздаването прави инспекция, оповестиха от ведомствота на проф. Стоилов. И прецизираха, че изискват от изпълнителния шеф на Агенцията по вписванията " да обезпечи законосъобразното и навреме отразяване на събитията, предмет на регистърните производства ".

В своя позиция от Агенцията по вписванията изясняват за „ Многопрофилна болница за интензивно лекуване " Лозенец " “ ЕАД, че няма изговаряне от страна на длъжностно лице по регистрация, защото с Определение на Софийски градски съд от 7 юни, регистърното произвеждане е спряно до привършване с влезнал в действие правосъден акт по производството , формирано пред Софийски градски съд по от същата дата. 

За Александровска от АВ прецизират: 

Към подаденото заявление е прибавен протокол с решения на министъра на опазването на здравето с № РД-16-358/04.06.2021 година, според който вписаните понастоящем членове на съвета се освобождават от служба и на тяхно място се назначават нови трима членове. В протокола е посочено, че решението е взето на съображение член 21, алинея 1 от Закона за обществените предприятия (ЗПП) – т.е. след осъществяване на конкурс, по посочения в закона ред. Същевременно в същия протокол е посочено, че членовете на управителния орган се избират за период до осъществяване на конкурс. 

Постановеният отвод е стимулиран с установеното несъгласие, а точно, че в еднакъв документ се твърди, че от една страна е налице извършен конкурс (позоваване на нормата на член 21 от ЗПП), а въпреки това - че декларираните за регистриране членове на съвета на шефовете се назначават за период до осъществяване на конкурс.

Агенция по вписванията, респективно длъжностните лица по регистрация, няма пълномощия да се произнася във връзка с законосъобразността или правилността на решенията на принципала на държавното дружество – в тази ситуация министъра на опазването на здравето, и не си е разрешила сходни дейности.

Преценката на длъжностните лице по регистрация е официална и се свежда до определяне на сходство на желаните за регистриране условия с приложените, в доказателство на това документи. Проверката по съответния случай е открила несъгласие и това е стимулирало отхвърли на длъжностното лице по регистрация.

За съпоставяне, по идентично като правна догадка заявление, с вх. рег. № 20210608132644, подадено по партидата на „ СЕВЕРНОЦЕНТРАЛНО ДЪРЖАВНО ПРЕДПРИЯТИЕ “ Директива за птиците, ЕИК 201616805, което също е обществено дружество по смисъла на ЗПП, са декларирани за регистриране промени в състава на управителния съвет. Към заявката е показана Заповед № РД-49-226 от 01.06.2021 година на министъра на земеделието, храните и горите, в която сходно несъгласие не се открива и към сегашния миг заявката е прегледано и е със статут „ регистриране “.

От изложеното е видно, че длъжностните лица по регистрация правят официална инспекция за съществуването на планувани в закона предпоставки за регистриране на декларирани условия.

Следва категорично да се уточни, че според чл.25, алинея 1 от Закона за комерсиалния указател и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел е планувано, че отводите на длъжностните лица по регистрация подлежат на правосъден надзор. Законът не планува опция за административен надзор от страна на Агенция по вписванията във връзка с произнасянията.

Във връзка с изказвания за превишаване правата на управлението на Агенция по вписванията, обръщаме внимание, че вписванията на условия в ТРРЮЛНЦ се правят по реда на охранителното, а не на административното произвеждане.

Действията по регистърното произвеждане – вписвания или отводи, подлежат на правосъден, а не на административен надзор. Министърът на правораздаването, други лица с управителни функционалности от министерството, както и управлението на Агенция по вписванията нямат пълномощия да въздействат върху решенията на длъжностните лица по регистрация.

Обръщаме внимание, че в границите на законовите си пълномощия и за еднообразно и вярно използване на закона, във връзка с регистърното произвеждане, актуалното управление на Агенция по вписванията е първото, което вкарва методически инструкции за работата на длъжностните лица по регистрация, за прецизно и в полза на жителите и бизнеса правно обслужване, приключва позицията на Агенцията по вписванията. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР