Агенцията на ЕС за сътрудничество между енергийните регулатори (ACER) определи

...
Агенцията на ЕС за сътрудничество между енергийните регулатори (ACER) определи
Коментари Харесай

ЕС е готов с „механизма за пазарна корекция“

Агенцията на Европейски Съюз за съдействие сред енергийните регулатори (ACER) дефинира първата дневна референтна цена на втечнения природен газ (LNG), която да бъде взета поради при автоматизираното задействане на тавана на цената на газа в Европейски Съюз.

Регламентът на Съвета на Европейски Съюз, предусещащ опцията за ограничение на цените на газа в общността посредством „ механизъм за пазарна промяна “, влезе в действие в сряда, 1 февруари. Активирането му обаче ще се случи единствено в случай че цената на дериватите за месец напред, обвързвана с TTF – виртуалната референтна точка за търговия с газ в Европейски Съюз – надвишава 180 евро/MWh за три работни дни и е с 35 евро по-висока от световната референтна цена за полутечен природен газ. Тази референтна цена беше оценена на 55.21 евро/MWh от ACER през вчерашния ден.

Цените на газа на 1 февруари 2023 година бяха много под равнищата за активиране на механизма. Той ще се ползва от 15 февруари 2023 година Агенцията за съдействие сред регулаторите на сила (ACER) ще следи непрекъснато пазарите и в случай че откри, че е настъпило събитие за промяна на пазара, ще разгласява на своя уеб страница „ уведомление за промяна на пазара “.

Въпреки че механизмът е деен, покупко-продажбите, свързани с фючърси на природен газ, които попадат в обсега на MКП над така наречен „ динамичен оптимален предел за офериране “, няма да могат да се правят.

„ Динамичният оптимален предел за офериране “ е референтната цена за LNG на международните пазари (базирана на кошница от интернационалните цени на центровете за покупко-продажби с LNG) плюс 35 евро/MWh. Ако референтната цена на LNG е под 145 евро, динамичният оптимален предел за офериране ще остане на стойност 145 евро и 35 евро.

Европейската комисия може да спре механизма при положение на доста утежняване на обстановката с доставките на газ в Европейски Съюз.

Според Европейски Съюз новият референтен индикатор ще обезпечи устойчиво и предвидимо ценообразуване за покупко-продажбите с LNG. Референтният индикатор може да се употребява от операторите на енергийния пазар за индексиране на цената в техните контракти за газ.

Регламентът има за цел да ограничи случаите на несъразмерни цени на газа в Европейски Съюз, които не отразяват цените на международния пазар, като в същото време подсигурява сигурността на енергийните доставки и стабилността на финансовите пазари. Регламентът ще се ползва за период от една година.

Припомняме, че в края на декември министрите на енергетиката от Европейски Съюз реализираха политическо съглашение по отношение на правилник на Съвета за основаване на механизъм за промяна на пазара за отбрана на жителите и стопанската система от прекалено високи цени.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинцена природен газ Европейски съюз таван на цена ПоследниНай-четениЕнергетика 12 Европейски Съюз е подготвен с „ механизма за пазарна промяна “ Регулации 96 Комисия за защита на конкуренцията ще изследва отначало към този момент утвърдени покупко-продажби на Vivacom Компании 1012 Собственикът на ДСК придобива още една банка в района Политика 164 Европарламентът прикани за наказания против „ Лукойл “ и „ Росатом “ Финанси 504 ЕЦБ още веднъж подвигна лихвите и се закани да продължи Пазар на труда 480 Работодателите ще нападат механизма за МРЗ пред Европейска комисия и МОТ Компании 164 Volvo се приготвя за токов удар Енергетика 324 Рекорд в 115-годишната ѝ история: Shell регистрира $40 милиарда облага Компании 888 eMAG уголемява бизнеса с нов логистичен хъб за 100 млн. евро Компании 1096 Дантеленият бизнес и Славина, която съживява пропуснат поминък Бюджет и финанси 5800 Предизборно депутатите направиха минималната заплата 50% от междинната Телекомуникации 5688 И А1 подвига цените, само че не за всички клиенти Бюджет и финанси 5498 Германия даде знак, че навлиза в криза Компании 5320 Dronamics подписа контракт за произвеждане на безпилотните си дронове Финанси 3629 Ерата на лесните пари свърши и ще боли Енергетика 3491 „ Росатом “ нападна българския министър на енергетиката Политика 3269 България към този момент не е най-корумпираната страна в Европейски Съюз Автомобили 3143 В отговор на Tesla: Ford понижи цената на електрическия Mustang Енергетика 2492 Радев и Вучич дадоха старт на градежа на газовата връзка със Сърбия Политика 2093 Как България да настигне междинните европейски приходи за 15 години Всички новини14:29 Пазар на труда 12 Работодателите ще нападат механизма за МРЗ пред Европейска комисия и МОТОще от ЕнергетикаВиж всички  Рекорд в 115-годишната ѝ история: Shell регистрира $40 милиарда облага Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР