Агенция Пътна инфраструктура“ получи първия идентификационен номер на издател съгласно стандарт БДС

...
Агенция Пътна инфраструктура“ получи
първия идентификационен номер на
издател съгласно стандарт БДС
Коментари Харесай

АПИ с код по ISO, задължителен за търговското опериране на тол системата

Агенция „ Пътна инфраструктура “ получи първия идентификационен номер на издател според стандарт БДС EN ISO 14816, задължителен за комерсиалното опериране на тол системата.

Две от фирмите, сътрудници на АПИ - „ Конкорд Смарт Инфраструктура “ АД и „ Интелигентни Трафик Системи “ АД, регистрирани като Национални доставчици на услуги, получиха надлежно от Българския институт за стандартизация (БИС) неповторими идентификационни номера. Това им обезпечава опция за ефективно присъединяване във втората фаза на тестовия режим на тол системата с бордови устройства, а в следствие – и в търговското опериране на системата.

Компании, които демонстрират интерес да бъдат вписани в обществения лист на АПИ като Доставчик на декларирани (GPS) данни вече са изпратили питане към БИС за включване на процедурата по издаване на идентификационни номера.

Уникалният идентификационен номер CS1-IID заедно с идентификационния код на държавата образуват еднопосочна и уникална кодова конструкция и е обвързан със системите за електронно пътно таксуване, които се употребяват за събиране на пътни такси с вградени бордови устройства. Обозначението на всяко бордово устройство ще съдържа информация, под формата на двоичен код, за страната, в която е записано, за съответния снабдител на услуга, както и данни за транспортното средство – брой оси, маса, емисионен клас и др. Идентификационният номер разрешава на тези устройства в бъдеще да бъдат използвани и в други тол системи, в които се употребява, сходна технология за таксуване като българската - а точно GNSS технологията (т.е. данните за движението на пътните транспортни средства се получават посредством световна навигационна сателитна система).

Кандидатите за национални снабдители на услуга за електронно събиране на такси за изминато разстояние по платената пътна мрежа към този момент имат опция да придобият своите идентификационни номера, нужни за разпространението и оперирането на бордовите устройства. За задачата те би трябвало да следват изискванията и правилата, признати от Българския институт за стандартизация, който е номиниран за национален админ съгласно стандарт БДС EN ISO 14816.

*Източник: www.api.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР