Агенция Пътна инфраструктура не е политически орган, тя работи с

...
Агенция Пътна инфраструктура не е политически орган, тя работи с
Коментари Харесай

Министър Петя Аврамова ще настоява лабораторията, която ще прави пробите на пътищата да бъде българска

Агенция " Пътна инфраструктура " не е политически орган, тя работи с специалисти, а не с политици и няма да води политически диалог. Затова на настояването на Българска социалистическа партия за инспекция на строителството на пътища и автомагистрали желаеме да бъдат посочени специалисти от тяхна страна.  Това разяснява в предаването " Лице в лице " на БТВ министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова. Тя уточни, че няма срещу да се ревизира качеството на издигнатите пътни прави, тъй като те са построени с публичен запас и хората имат право да знаят. " Нямаме срещу да се създадат инспекции, нямаме срещу да се посочат специалисти, с които АПИ да уточнят мястото и метода, където ще се създадат тези инспекции. Има технологии, по които се вършат. Така, че специалистите, които посочат, да работят с специалистите на АПИ. Лабораторията, която ще вземе пробите, държа да бъде българска, лицензирана, европейска, самостоятелна, като специалистите участват от самото начало на взимането на проби ", съобщи министър Аврамова. " Нека да си имаме вяра малко повече в България, а не да се жигосваме сами. Аз имам вяра в българските институции и съм срещу тяхното дискредитиране ", сподели тя. Министър Аврамова сподели още, че не схваща за какво се желае външна лаборатория, при изискване, че България е страна член на Европейски Съюз и всички лаборатории, които са лицензирани по европейските условия, са самостоятелни, а говореното в противоположна посока е дискредитиране на българските институции.

Регионалният министър добави, че е и срещу слагането на всички компании от строителния отрасъл под общ знаменател и тяхното заклеймяване. " Не бива да се жигосва нито един отрасъл, без значение в какъв бранш работи и да се споделя, че някой не работи качествено без доказателства и обстоятелства ", разяснява министър Аврамова. Тя акцентира, че в страната ни има доста положителни строителни компании, които работят  добре. Петя Аврамова подсети, че Камарата на строителите в България също има механизъм за надзор, посредством който се отстраняват некачествените компании.

В предаването министърът на районното развиване и благоустройството сподели още, че е направена инспекция и техническа експертиза на всички уреди по републиканската пътна мрежа, която обгръща и всички тунели и виадукти. " В момента тече ремонт и по тунели, и на виадуктите ", подсети министърът. Тя означи, че на Автомагистрала " Хемус " напълно е ремонтирана тръбата на тунел " Витиня " по посока Варна, следващата година ще продължи ремонтът на тръбата за София. Общо 17 виадукта се ремонтират на " Тракия " и " Хемус ". На някои от тях ремонтите по горното строене са завършили, а следващата година продължават  ремонтите по долното строене. " 98 от мостовите уреди по пътища и автомагистрали са с потребност от ремонт. Продължаваме да ги обновяваме след  приоритизиране. Ремонтните действия до момента са на стойност 143 млн. лева Нужни са още 68 млн. лева, които ще търсим ", сподели Петя Аврамова.

Регионалният министър заяви още, че до 2024 година ще бъде построена цялата Автомагистрала " Хемус " сред София и Варна.

Oт понеделник – 17 декември, жителите ще могат към този момент да закупуват електрони винетки, осведоми още министър Аврамова. Те ще се продават в уеб страницата www.bgtoll.bg, както и пунктове. Отделно 500 устройства са ситуирани по бензиностанции в страната, където винетка ще се купува с кредитна или дебитна карта. " Вече няма да лепим стикери по стъклата, ще се пести и време ", означи тя. Собствениците на хартиени винетки от 17 декември ще могат да обръщат винетката в електронна, само че и по този начин няма да бъдат глобени. Министърът посочи, че до 16 август 2019 година товарните коли също ще купуват ел.винетка, след което ще преминат на тол такса.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР