Агенция Пътна инфраструктура“ (АПИ) обещава (почти) ударно строителство на магистрали

...
Агенция Пътна инфраструктура“ (АПИ) обещава (почти) ударно строителство на магистрали
Коментари Харесай

Новият шеф на АПИ обеща ударно строителство и ремонт на 3000 км пътища

Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) дава обещание (почти) стремително строителство на автомагистрали през актуалната година, както и да ремонтира 3000 километра пътищата. Това съобщи ръководителят на Агенцията Венцислав Ангелов пред Българска национална телевизия. Смелият обсег на дейностите обаче ще бъде възпрепятстван, така като някои от огромните инфраструктурни планове тъпчат на едно място от години.

По думите на Ангелов главните пътни посоки ще се построяват със средства по разнообразни европрограми и от националния бюджет, а за някои ще се търсят разновидности и за концесия, като да вземем за пример пътя Монтана – София и тунелът под „ Петрохан “.

За икономическия напредък на страната и развиването на районите е значимо по най-бързия метод да се изградят тези трасета. “

Председателят на АПИ съобщи, че тази година ще се продължи построяването на автомагистралите „ Хемус “, „ Струма “, „ Европа “, както и скоростният път Видин – Ботевград. Ще стартира и строителството на сектора Русе – Бяла и обхода на града, който е част от автомагистралата Русе – Велико Търново. Наскоро се разбра, че кабинетът е платил 175 млн. лева задатък, с цел да стартира проектирането на аутобана, а министърът има концепция той да се удължи и до Маказа.

Обекти като „ Хемус “ и някои сектори от скоростния път Видин – Ботевград обаче се строят по инхаус процедури. Това, дружно с раздадените големи задатъци, даде съображение на служебните държавни управления и постоянния кабинет „ Петков “ да разгласят секторите за противозаконни. 

Регионалният министър предложи промени в Закона за устройство на територията, които да създадат търпими такива обекти. Не е несъмнено обаче дали Народното събрание ще има време да прегледа и одобри законодателството. Текстовете не са минали дори първо четене в комисии.

Нито районното министерство, нито това на околната среда и водите не дава индикация за това какво ще се случва със „ Струма “ през Кресна, а настоящият Оценка на въздействието върху околната среда изтича през май месец тази година. По този мотив министър Шишков разяснява, че след окончателния избор на трасе, последният сектор от аутобана ще има позволение за градеж дотогава.
Трасето на „ Струма “ през Кресна (може би) ще се промени
За автомагистралата до Сърбия Шишков даде обещание първо да откри метод изчезналите 150 метра до Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Калотина “ да се свържат с главното трасе на аутобана. В противоположен случай придвижването ще се реализира по двулентов път.
Ремонтите на пътища
До края на януари ще бъде подготвена капиталова стратегия за настоящ и главен ремонт. Предвижда се 3000 км да бъдат ремонтирани, съобщи ръководителят на АПИ. Той уточни, че след извършената акция през есента на 2022 година са получени оферти от жителите за сектори с нужда от ремонт, които ще бъдат включени в капиталовата стратегия.

Ангелов добави, че непрекъснато се подхващат нужните ограничения за обезопасяването на пътната мрежа – замяна на асфалтова настилка, възобновяване на мантинелите, маркировката и пътните знаци. Председателят на АПИ разяснява, че средствата, събирани от тол системата, са незадоволителни за поддържането на 20 хиляди км републиканска пътна мрежа.

Агенцията е подхванала ограничения за зимното поддържане. Ангелов разяснява, че по всички опорни пунктове в страната е налична техника и инертни материали. Метеорологичните прогнози се наблюдават непрекъснато, пътните настилки се обработват и по старопланинските проходи придвижването е без въведени ограничавания.

 

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинизграждане на автомагистрали ремонт на пътища Агенция пътна инфраструктура концесия автомагистрала европа автомагистрала Хемус автомагистрала Струма Видин-Ботевград автомагистрала Русе-Велико Търново ПоследниНай-четениКомпании 24 Кюстендил може да притегли инвестиция за 20 млн. лева Инфраструктура 72 Новият началник на АПИ даде обещание стремително строителство и ремонт на 3000 км пътища Енергетика 136 Депутатите отхвърлиха да лишават „ Росенец “ от „ Лукойл “ Накратко 200 Вечерни вести: Спецакция против Nexo в София; Промени в помощта за горивата Компании 75757 Без жалост: Apple дава отговор на рецесията с продажбите с парадоксални цени? Енергетика 19467 „ Елхим-Искра “ създаде индустриална батерия, подобаваща за ВЕИ Компании 13363 Новината за Джак Ма изстреля акциите на куп компании нагоре Пазари 6902 Апетит за злато: 3 страни купиха 55 тона за месец Всички новини19:14 Енергетика 72 Депутатите отхвърлиха да лишават „ Росенец “ от „ Лукойл “Още от ИнфраструктураВиж всичкиШишков даде обещание „ стремително “ строителство на пътя Видин – Ботевград
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР