Агенция Митници“ огласи интересни данни за икономиката, налозите и работата

...
Агенция Митници“ огласи интересни данни за икономиката, налозите и работата
Коментари Харесай

Митниците се похвалиха, че са вкарали почти 10 млрд. лева в бюджета

Агенция „ Митници “ огласи забавни данни за стопанската система, данъците и работата си през 2020 г. 

В сложната година, в която ковид-пандемията грубо удари международното стопанство и особено международната търговия, българските митничари са събрали с 92 млн. повече доходи от плануваните. И числата за стокопотока са положителни - има растеж с съвсем 6% на обработените товарни камиони. Общо постъпленията от акцизи, Данък добавена стойност, мита и санкции, събрани от организацията, са 9,2 милиарда лв..  " Данните показват, че през миналата година икономическата интензивност е била относително висока и отделни браншове са работили доста успешно  - в случай че се съди по заплатените данъци ", разясняват от митническото ведомство.

 

От организацията показват, че поради Covid-19 рецесията и влошената икономическа конюнктура в интернационален проект приходите не са съумели да достигнат равнищата от 2019 година, но сравнено с обновения проект за предходната година при ДДС от импорт има преизпълнение с  2%, при митата -  с цели 12%, а при акцизите има микроскопично несъблюдение с 0.1 на 100. 

Над половината от постъпленията са от акцизи - 5,444 милиарда лева.  Ограниченията поради пандемията са довели до стесняване на потреблението на автогорива и на алкохол (вкл. и бира), което се е отразило и в приходите от акцизи, се отбелязва в доклада на Автомагистрала. Делът на постъпленията от тютюневи произведения се е нараснал, като количествата обложени с данък цигари нарастват с 0.9%, а тютюнът за пушене е отбелязал незабравим скок - с над 11 на 100.

 

Постъпленията от Данък добавена стойност при импорт на артикули са близо 3,5 млрд. лева. Ръст на приходите от налога по отношение на миналата година има в стоковите групи „ Храни и питиета “, „ Инвестиционни артикули “ и „ Потребителски артикули “, а при „ Промишлени доставки “, „ Горива и смазочни материали “ и „ Транспортно съоръжение “ има намаляване. Влияние оказва рецесията, породена от Covid-19, включваща спад в цените на някои от главните първични материали на интернационалните пазари, намаление на курса на $ и ограничавания размер импортирани артикули, изясняват от организацията. Има и друга основна причина - въвеждането на опция за отсрочено начисляване на Данък добавена стойност за 2020 година Ефектът от използването на този режим е „ отсрочен “ Данък добавена стойност при импорт за над 1.09 млрд. лв.. 

Въпреки че заради ограничаващите ограничения в другите страни в някои месеци се отбелязва спад, на годишна база броят на обработените от Агенция „ Митници “ товарни пътни транспортни средства се е нараснал с 5,66%.

 

НАПРЕД

„ Възстановяването от Covid-19 рецесията ще бъде съществена тематика на 2021 година освен за българските митници, само че и за Световната митническа организация. Затова Международният ден на митниците – 26 януари е подобаващ мотив да обобщим свършеното и да си сложим задания за идващия интервал, а задачата е постоянно дейна и екипна работа в поддръжка на светлия бизнес и фиска “, разяснява шефът на Агенция „ Митници “ Георги Костов.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР