AFP/Getty Images В южната част на Мадагаскар цари най-тежката суша от

...
AFP/Getty Images
В южната част на Мадагаскар цари най-тежката суша от
Коментари Харесай

В Мадагаскар децата са кожа и кости, ядат хлебарки, скакалци, пясък и глина

 AFP/Getty Images В южната част на Мадагаскар царува най-тежката суша от 40 години насам. Към 1 милион души са застрашени от гладна гибел. Децата ядат хлебарки, скакалци, пясък и глина, а децата, които още са живи, са единствено кожа и кости.

 

Почти апокалиптични фрагменти от опустошените от сушата региони на Мадагаскар - това, което се случва в южната част на островната страна, е просто невъобразимо. " Работил съм и различен път в тежки обстановки - в

Централноафриканската република, в Дарфур, в Конго, само че толкоз недохранени деца не съм виждал. Много от тях са единствено кожа и кости ", споделя Ардуино Мангони от Програмата по прехраната на Организация на обединените нации.

Става дума безусловно за оцеляването на стотици хиляди хора, предизвестяват помощните организации. Кенет Боуън управлява бюрото на немската организация " Welthungerhilfe ". Неговите сътрудници покриват огромна част от района - те обикалят и в най-отдалечените южни елементи, само че просто не могат да бъдат на всички места.

По принцип в този момент е времето за прибиране на реколтата. " Но защото не вали, доста ниви са задачите в прахуляк, има и пясъчни стихии ", споделя Боуън. Той се притеснява, че хората ще имат доста по-малко рандеман, в сравнение с през последните години. А може и никаква годишна продукция да нямат.

Регионите в най-южната част на островната страна не са изпаднали във неочаквана рецесия - те и по този начин са измежду най-бедните в света. При това още при започване на годината беше пределно ясно какво следва. Тохарано, жена от южното мадагаскарско село Анкиломаровахатра, е погребала децата си още през януари. " Децата ми не бяха яли дни наред нищо и най-после починаха. Починаха, тъй като просто не успявах да ги нахраня. Сигурна съм, че умряха от апетит. Не е друго, не е Ковид-19 - гладът ги умъртви ", казва Тохарано. А друга жена споделя, че с цел да оцелеят, хората всеобщо са почнали да ядат бяла глина. " Ако имахме нещо за ястие, в никакъв случай не бихме яли глина. Първоначално въобще не знаехме, че тя може да се яде. Но опитахме и проработи. "

Хората търсят храна и в горите, които още не са изсечени: листа или горски плодове. А когато преди към шест седмици завалял дъжд, за малко време хората можели да се изхранват и със скакалци, споделя Розе де Лима Рамананкавана, която управлява помощна организация в един от крайбрежните градове. " Ако след дъжда поникнат растения, се излюпват и скакалци. Хората ги събират и ги ядат - варят ги като ориз. "

Сега обаче и скакалци няма, споделя Ардуино Мангони от Програмата по прехраната на Организация на обединените нации. Той е виждал хора да ядат хлебарки или да смесват пясък с плодовете на тамаринда.

Хиляди към този момент са се насочили към градовете на север, само че защото Мадагаскар не е пощаден и от пандемията, пътуванията из страната са затруднени.

Трябва да се намеси освен централното държавно управление - помощните организации също би трябвало да проявят интензивност, призовава Кенет Боуън от организацията " Welthungerhilfe ". " Това е една забравена рецесия в една съвсем забравена страна ", прибавя той.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР