Афганистанският президент Ашраф Гани смени министрите на отбраната и на

...
Афганистанският президент Ашраф Гани смени министрите на отбраната и на
Коментари Харесай

Рокади във властта в Афганистан

Афганистанският президент Ашраф Гани смени министрите на защитата и на вътрешните работи, както и началника на щаба на армията, на фона на възходящите жертви измежду силите за сигурност на Афганистан в внезапно засилени боеве с талибаните.

Промените, оповестени късно в събота от президентския замък, идват, когато афганистанските сили за сигурност се бият с талибаните в 28 от 34 провинции в страната, като твърдата ислямска формация претендира за повече територия през последните седмици. За рокадите във властта оповестява Евронюз.

Бисмила Хан Мохамади беше назначен за длъжностен министър на защитата на мястото на Асадула Халид, който неотдавна се завърна в страната след дълготрайно заболяване, а Абдул Сатар Мирзаквал беше определен за нов министър на вътрешните работи на мястото на Хаятулах Хаят.

Генерал Уали Мохамад Ахмадзай е назначен за нов шеф на армейския щаб, замествайки военачалник Ясин Зия, оповестиха от двореца.

В петък 24 членове на афганистанските бойци от специфичните елементи бяха убити и още десетки ранени по време на борба за завладяване на окръг, високомерен от талибаните в северната провинция Фаряб, оповестиха чиновници на сигурността.

Талибаните проведоха едномесечна акция за разширение на въздействието си в цялата страна, откогато Съединени американски щати започнаха да изтеглят войските си от 1 май и затвориха някои бази и ги предадоха на афганистанското държавно управление.

Откакто Съединените щати оповестиха проектите си да изтеглят всичките си войски до 11 септември, най-малко 30 области са завзети от талибаните.

Представител на службите за сигурност, който приказва под изискване за анонимност, съобщи, че през последните седмици има извънредно високи жертви измежду афганистанските сили за сигурност, цивилни жители, както и талибаните, а интензивните боеве не престават.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР