Афганистанският президент Ашраф Гани Афганистанският президент Ашраф Гани излезе с

...
Афганистанският президент Ашраф Гани Афганистанският президент Ашраф Гани излезе с
Коментари Харесай

Смела инициатива за мир в Афганистан, заинтересовани ли са обаче талибаните


Афганистанският президент Ашраф Гани

Афганистанският президент Ашраф Гани излезе с предложение за мир и анализатори споделят, че в този момент топката е в полето на талибаните. Засега ислямистите обаче не демонстрират признаци да са заинтригувани.

В предлагането на Гани се съдържа апел за безусловни договаряния, помирение, признание на талибаните за политическа партия, даването им на посланичество в Кабул и освобождение на пандизчии. Афганистанският президент заявява и че ще опита да извади водача на талибаните от интернационалните описи за терористи, както и да им даде паспорти, с цел да могат да пътуват свободно.

Талибаните, които от дълго време желаят, преди да договарят с управляващите в Кабул, първо да беседват непосредствено със Съединени американски щати, дадоха отговор с безмълвие.

Първоначалните индикации не са обещаващи.

В края на предходната седмица талибаните разпространиха изказване на британски, в което приканиха афганистанските ислямски духовници да бойкотират среща в Индонезия на религиозни водачи от Пакистан, Афганистан и Индонезия по-късно този месец, събиращи се на нея, с цел да създадат опит да излязат със свое предложение за реализиране на мир в Афганистан. Конференцията ще се организира в Богар, Западна Ява, и е проведена от клерикалното съдружие Индонезийски съвет " Улема ", само че без формалната поддръжка на Афганистан.

Талибаните осъдиха срещата, отправяйки следното предизвестие към афганистанските духовници: " Не давайте опция на нахлулите в Афганистан неверници да употребяват вашето име и присъединяване в тази конференция като средства за реализиране на своята зловредна цел ".

Друг обезкуражителен сигнал пристигна от представител на талибаните, осведомен с позицията на своето придвижване за самодейността на Гани. Той насочи рецензии към предлагането, заявявайки пред Асошиейтед прес, че в него не са взети поради настояванията на талибаните за евакуиране на интернационалните сили от Афганистан и за въвеждане на ислямската система на ръководство.

В Афганистан и на други места доста хора, в частност деятели за правата на дамите, се притесняват от твърдолинейното тълкувание от талибаните на ислямската система и са твърдо срещу да им се дава каквато и да било опция да я ползват. При ръководството на талибаните, което завърши с предвожданата от Съединени американски щати инвазия през 2001 година, девойките нямаха достъп до обучение, а дамите - до работни места. Мъжете бяха принуждавани да носят бради, а музиката и малкия екран бяха неразрешени.

Откакто бяха свалени от власт, талибаните излязоха с няколко изказвания, в които споделиха, че ще разрешат на девойките да вървят на учебно заведение - само че при строги ислямски правила - и че ще разрешат на дамите да работят - само че настрана от сътрудниците си мъже. Те не са поемали задължения за управителни функции за дамите или за пълноправие с афганистанските мъже.

Цитираният представител на талибаните съобщи, че задачата на водената от неговото придвижване война е двояка - " да се постави завършек на нашествието и да се вкара ислямската система. Ашраф Гани да е приказвал за това? Изглежда Гани не желае мир и единствено си прави смешки ". За да приказва за позицията на талибаните, техният представител пожела да остане неизвестен.

Предложението на Гани за мир обаче получи необятна поддръжка. Макар и президентът неведнъж да е призовавал талибаните да договарят, той излиза с съответни оферти за първи път. Задоволство от самодейността на Гани изрази даже прилежащ Пакистан, към който Афганистан и Съединени американски щати насочат остри рецензии, че приютява на своя земя талибани.

Анализатори обаче предизвестяват, че към момента няма изясненост по доста от детайлите, като да вземем за пример кой ще приключи пръв бойните дейности. Големи незнайни има и по въпроси, излизащи от рамките на предлагането. Може ли Гани да се оправи в задоволителна степен с рецесията, която се задълбочава в мощно разединеното му държавно управление по този начин, че то да седне на масата за договаряния като обединен индивид? И най-важният въпрос, за който не се приказва: Стремят ли се Съединени американски щати към по-трайно наличие в Афганистан?

Договарянето на мир се счита от мнозина за единствения метод да бъде комплициран завършек на войната в Афганистан, която към този момент е в 17-ата си година и в нея починаха десетки хиляди цивилни. През годините тя струваше единствено на Съединени американски щати над 122 милиарда $.

" Всякакъв кротичък развой в Афганистан ще бъде дълъг и сложен, с върхове и спадове, и постоянно ще има много място за песимизъм, че няма да успее ", сподели Андрю Уайлдър, вицепрезидент на стратегиите за Азия на Института на Съединени американски щати за мира. " Още по-скептично обаче виждам на опцията въобще някой да завоюва войната, тъй че единствената опция на още четири десетилетия принуждение и кръвопролития е мирният развой да стане приоритет. "

Уайлдър ще бъде измежду десетки наблюдаващи на процесите в Афганистан, които ще вземат участие в конференция за Афганистан, започваща през днешния ден в норвежката столица Осло в локалния Институт за проучване проблемите на мира. През 2015 година Осло бе медиатор в предходни договаряния с талибаните.

Томас Рътиг, съосновател на самостоятелната организация Мрежа за разбори на обстановката в Афганистан, дефинира предлагането на Гани като " ни повече, ни по-малко положително начало ".

" Повечето детайли на самодейността са представяни и преди, само че в този момент те са събрани на едно място ", сподели той. " За пръв път публично беше упоменато за прекъсване на огъня, само че без никакво пояснение: някой пръв (ли ще приключи огъня) или двете страни дружно? Ако е второто, по какъв начин ще се стигне до такава степен. За това са нужни първо договаряния. "

Талибаните са поредни в настояването си да договарят първо със Съединени американски щати и чак тогава с афганистанското държавно управление. Вашингтон е също толкоз настойчив в позицията си, че няма да води директни договаряния, въпреки и в предишното да е водил договаряния с тях, единствено че секрети.

Рътиг уточни и че в формалната декларация от конференцията в Кабул предишния месец, която роди мирната самодейност на Гани, е записано, че при бъдещи договаряния биха могли да бъдат наранени и " противоречиви аспекти на бъдещето на интернационалното наличие " в Афганистан. Според него това може да проправи пътя за директни или непреки договаряния сред Съединени американски щати и талибаните.

Майкъл Къгълман, заместник-директор на програмата за Азия във вашингтонския изчерпателен институт Център " Удроу Уилсън ", изрази мнение, че няма правни спънки за договаряния на Съединени американски щати с талибаните, тъй като до момента Вашингтон не е обявявал групировката за терористична организация.

" Ако Съединени американски щати в действителност са съществени в желанията си за мир в Афганистан, то те би трябвало да са по-отворени към опцията да беседват с организацията на талибаните, която към този момент не е дала особени признаци, че в миналото скоро ще бъде подготвена да договаря с Кабул ", сподели той.

" Най-добрият метод за Вашингтон да встъпи в разговор с талибаните е като огледа на него като на естрада, от която да призове непосредствено бунтовниците да водят директни договаряния с афганистанците. "

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР