Афганистанските талибани искат Турция да изтегли войските си заедно с

...
Афганистанските талибани искат Турция да изтегли войските си заедно с
Коментари Харесай

Талибаните искат велика мюсюлманска Турция да се изтегли от Афганистан, защото е с НАТО

Афганистанските талибани желаят Турция да изтегли войските си дружно с други страни членки на НАТО . Това съобщи представителят на талибаните Сухеил Шахин, оповестяват " Ройтерс " и ТАСС.

" Като член на НАТО Турция би трябвало да изтегли войските си от Афганистан въз основа на съглашение, което подписахме със Съединени американски щати на 29 февруари 2020 година ", изяснява Шахин, представен от афганистанската телевизия TOLO News.

" Турция е велика мюсюлманска страна, с която Афганистан има исторически връзки и се надяваме да имаме близки и положителни връзки с нея, откакто в бъдеще в страната ни бъде основано ново ислямско държавно управление . "

Така талибаните дадоха отговор на неотдавнашното предложение на Турция да обезпечи летището в Кабул с въоръжените си сили след изтеглянето на войските на НАТО от Афганистан.

Според " Ройтерс " Анкара е направила това предложение на Вашингтон на среща на министрите на защитата на НАТО през май тази година, когато Съединени американски щати и техните съдружници разискаха проект за евакуиране на войските от Афганистан.

Дискусията по турското предложение би трябвало да продължи идната седмица по време на срещата на върха на НАТО.

Развитието повдига спомагателни съществени въпроси пред Съединени американски щати, други страни и интернационалните организации с задачи в Кабул за това по какъв начин да се изтеглят несъмнено своя личен състав от Афганистан без изход на море , в случай че борба заплаши столицата .
 Талибаните завладяват от ден на ден територии в Афганистан
Талибаните завладяват от ден на ден територии в Афганистан

Докато Съединени американски щати и съдружниците им изтеглят войските си

Защо Турция е подобаващата страна за такава задача е добре прочут факт. Турция предложи да поеме за непрекъснато сигурността на интернационално летище Хамид Карзай , в случай че бъде предоставена политическа, финансова и логистична поддръжка . Приятелските връзки на турския и афганистанския народ, учредени на дълга история, са един от най-важните фактори зад доверието на Турция по този въпрос, написа " Дейли сабах ".

За турските военни Афганистан не е рискова страна, а в противен случай , турските военни се смятат за една от редките армии в света, уважавани от афганистанския народ .

Също по този начин е ясно, че НАТО и Съединени американски щати се нуждаят от Турция в толкоз значима област в подобен миг . НАТО, която към момента не е демонстрирала дейно наличие даже в конфликтни зони като Украйна и Беларус, се нуждае от мощния имидж на Турция и от нейния ефикасен авторитет в страни като Афганистан , както в бъдещето на връзките сред НАТО и Турция, по този начин и при възраждането на силата на НАТО. От друга страна, Турция няма друга цел с изключение на да обезпечи мир и успокоение в Афганистан и има за цел да остане в страната, до момента в който афганистанският народ желае.

След тази полемика и договаряния идва изказване на Министерството на защитата на Съединени американски щати . " Ние водим полемики с турските публични лица по отношение на проектите за сигурност на летището в Кабул . Това решение би трябвало да вземе президентът Ердоган и ние ще го съблюдаваме. Сигурността на летището е значима за дипломатическото наличие както на Съединени американски щати, по този начин и на други страни в Кабул ", Се споделя в изказването на Пентагона.

От друга страна, талибаните заявиха, че не са задължени да не нападат интернационалните сили и съставляват риск за сигурността на задграничните войски в страната, може би като се изключи Турция .

Турция , която стартира да способства за интервенцията за сигурност и помощ в Афганистан през 2002 година, има към 2000 военнослужещи в страната . Турските военни образоват националните сили за сигурност и оказват помощ на афганистанския народ сигурно и непоклатимост.

Въпреки че има позитивни сигнали от Съединени американски щати за евентуалната задача на Турция в Афганистан, Турция продължава да получава смесени сигнали за връзките сред Анкара и Вашингтон .

" Турция не се държи по метода, по който би трябвало за съдружник на НАТО ", съобщи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън пред демократичния сенатор Робърт Менендес, който е прочут с безусловното си опълчване на Турция, на съвещанието на комисията по външни връзки в Сената.

" Не е загадка, че имаме разлики с Турция ", сподели Блинкън и добави: " Мисля, че е в наш интерес да се опитаме да задържим Турция на наша страна по някои сериозни и западни въпроси . " Той също по този начин сподели, че Съединени американски щати и Турция имат " обилни и припокриващи се ползи " по въпроси " като Сирия, битка с тероризма, Афганистан , превъзмогване на част от неприятното въздействие на Русия и Иран ".

Говорителят на Белия дом Дженифър Псаки съобщи в сряда, че срещата сред Байдън и Ердоган е опция за дипломация . Псаки сподели, че има мощни различия по избрани въпроси и разнообразни области , по които двете страни би трябвало да продължат да работят дружно.

Всички тези изказвания сочат вероятния метод на Байдън към Турция на срещата в Брюксел . Съвсем предсказуемо е, че разликите и областите, по които може да се работи, ще бъдат подчертани и сложени на масата от двете страни.

По-трудно е обаче да се чака Анкара да направи крачка обратно по въпроси като С-400, енергийни действия и правата на Турция в Източното Средиземноморие , както и наличието на YPG/PKK в Сирия и Ирак, Гюленистката ФЕТО в Съединени американски щати, които са най-големите разногласия сред двете страни.

Всичко това са проблеми на националната сигурност за Турция, те са освен това от просто политика , а Вашингтон упорства да ги пренебрегва. Въпреки това филантропичната обстановка в Сирия, районната и световна битка с тероризма, зоните за съгласуваност в Либия, Кавказ, Афганистан и НАТО са опция за Вашингтон да форсира връзките с Анкара и Афганистан може да бъде първата стъпка към постигането на тази цел.
 Афганистанци, работещи за НАТО, желаят евакуация в друга страна
Афганистанци, работещи за НАТО, желаят евакуация в друга страна

Използвани и изоставени, те се опасяват, че талибаните ще избият и тях, и техните семейства
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР