Афганистанските жени вече не могат да се появяват по телевизията,

...
Афганистанските жени вече не могат да се появяват по телевизията,
Коментари Харесай

Те гледат на жените като срам за обществото: талибаните въведоха нови рестрикции в медиите


Афганистанските дами към този момент не могат да се появяват по малкия екран, в случай че " играят функции ". Те би трябвало също по този начин прецизно да следват разпоредбите на Шариата, гласят новите правила.

Афганистанските малките екрани към този момент нямат правото да излъчват филми или сериали, в които " дамите играят роля или нарушават условията на Шариата и афганистанските полезности ". Така написа в наредба на Министерството за " поощряване на добродетелите и попречване на пороците " от предходната неделя. Това министерство бе основано директно след идването на талибаните на власт - на мястото на бившето министерство на дамите.
Редакцията предлага
Към малките екрани се насочат и още условия - да прекратят излъчването на филми, които " популяризират непознати култури и обичаи в афганистанското общество и подбуждат към порочност ". На телевизионните водещи и репортерки въпреки всичко се разрешава да се появяват на екрана, само че единствено в случай че са с покрити глави и плещи.

Филмите и малкия екран като агитационен инструмент

" Това ме изумява, въпреки да го чаках ", споделя афганистанската режисьорка Сахра Карими пред Дъждовни води. До бягството си от Афганистан на 17-и август тя е била председателка на Афганистанската държавна кино организация. 36-годишната Карими е израснала в Иран, следвала е в Европа и е първата афганистанска режисьорка, дръзнала да снима филм в родината си. " С тези разпореждания талибаните желаят да покажат на създателите и режисьорите, които към момента са в Афганистан, върху какво би трябвало да подчертават и защо да внимават. "

Карими не позволява, че някой ще окаже опозиция. " Всички знаят, че е въпрос на живот и гибел. Някои даже ще сътрудничат с талибаните. Те ще поръчат нови филми за задачите на своята агитация и ще се опитат да трансформират естетическите усети на хората и да утвърдят нов облик на дамите в обществото. "

Режисьорката прибавя: " На дамите в Афганистан в никакъв случай не им е било елементарно. Самата аз постоянно е трябвало да се боря, с цел да мога да се наложа като жена. Но имах свободата да върша това, което желаех да върша. И в този момент ми е доста тъжно, когато следя по какъв начин талибаните в Афганистан унищожават всичко, което бяхме постигнали. "

Сахра Карими е първата жена ръководител на Афганистанската кино организация.

На публичните места дамите са " позор "

Същинската цел на талибаните е да прогонят дамите от публичния живот, уверена е журналистката Салеха Соадат. Бившата авторитетна тв водеща от Кабул през днешния ден се опасява за живота си. " Много журналистки към този момент напуснаха Афганистан. Тези, които са останали, живеят в непрекъсната заплаха и евентуално в никакъв случай повече няма да могат да работят в Афганистан. "

За Соадат, която и до момента постоянно е носила хиджаб, новите правила, въведени от талибаните, нямат нищо общо с исляма: " Те са безсмислени и смешни. Тъй като и преди дамите в афганистанските медии се явяваха в сходство с ислямските традиции и ислямската просвета, тъй като Афганистан е ислямска страна. " Нейното мнение е, че талибаните имат повсеместен проблем с наличието на дамите в публичния живот.

" Те гледат на дамите като позор за обществото. В тяхното държавно управление няма нито една жена. Жените, работещи в адмистрацията, бяха изпратени по домовете им. Момичетата нямат право да вървят на учебно заведение. Сега дамите би трябвало да изчезнат и от медиите. Ние, дамите, призоваваме интернационалната общественост в никакъв случай да не признава тази терористична формация. Тъй като те не имат вяра в човешките полезности и човешките права, част от които е свободата на мненията. "

Проблемът на Запада

Международната общественост обаче е изправена пред алтернатива. Тъй като с цел да може да обезпечи незабавно нужната филантропична помощ в страната, тя би трябвало да сътрудничи с талибаните, което е един тип признание.

Талибаните от своя страна се пробват да показват своите враждебни по отношение на дамите ограничения като инструмент против разпространяването на неморалността и погазването на Шариата. А тяхната интерпретация на Шариата е съвсем непроменена от злокобния режим, който бяха наложили при предходното си ръководство през 1990-а години.

И тогава те желаеха да основат " сигурна среда за дамите, в която невинността и достоинството им не могат да бъдат накърнени ". Жените бяха принудени да излизат на обществени места покрити от главата до петите и да носят бурки. Забранено им бе да напущат домовете си непридружавани от мъже, или пък да посещават лекари мъже. Забранено им бе както да работят, по този начин и да следват.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР