Афганистанските банки изчерпват и последните си доларови наличности. Скоро те

Афганистанските банки изчерпват и последните си доларови наличности. Скоро те ...

Афганистанските банки привършват парите


Афганистанските банки изчерпват и последните си доларови наличности. Скоро те биха могли да бъдат принудени да затворят вратите си за клиенти, ако новото талибанско правителство не освободи скоро ликвидност, , запознати с процеса. „Имаме ликвидност само за няколко дни“, казва един от тези източници, които са поискали да останат анонимни. „Ако правителството не реагира незабавно на ситуацията, ще има демонстрации и насилие“, смята той.

Липсата на пари застрашава и без това страдащата икономика на страната. Досега тя бе до голяма степен зависима от стотиците милиони долари, които се трансферираха от САЩ на централната банка в Кабул и след това преминаваха през банките до афганистанците. Месец след като талибаните превзеха столицата, банкерите се опасяват, че по-малкото налични долари в обращение ще генерират ръст на разходите за храна и електричество. Освен това липсата на долари ще затрудни и финансирането на вноса.Още по темата

Въпреки че недостигът на пари е налице от седмици, банките многократно изразяват загриженост пред новото правителство и централната банка през последните няколко дни, казват двама запознати със случващото се. На фона на щурма на хората, желаещи да изтеглят своите спестявания, кредиторите вече намалиха възможностите за теглене и наложиха седмични лимити от до 200 долара. Пред клоновете редовно се образуват дълги опашки, докато хората се опитват да получат пари в брой.

Временният управител на централната банка заяви в уебсайта ѝ, че ситуацията е стабилна. „Банките са в пълна безопасност“, пише той. Търговските банки обикновено държат десет процента от капитала си под формата на пари - в Афганистан обаче този дял е 50 процента. Централната банка обаче призова гражданите да използват местната валута. Тя публикува снимка на голямо количество пари в брой, очевидно част от милионите долари и златни кюлчета, иззети от бивши държавни служители. По-рано стана ясно, че талибаните са секвестирали 12,4 млн. долара в брой от бивши високопоставени държавни служители.

Не е ясно обаче колко пари правителството трябва да освободи, за да подпомогне банките. „Талибаните наследиха централна банка с изчерпани парични резерви в щатски долари и афгани (местната валута, б.ред.)“, се казва в доклада.

Някои кредитори са били изненадани, когато централната банка се оказа в недостиг на долари по време на падането на Кабул, тъй като са останали с разбираното, че има значителни доларови резерви в трезорите си, казват трима от източниците на Ройтерс. Скоростната победата на талибаните, ускорена от окончателното изтегляне на чуждестранни войски от страната, е изненадала дори тях и е компрометирала шансовете за плавен преход.


Междувременно чуждестранните наблюдатели рисуват мрачна картина. „Кризата с ликвидността прекъсна веригите на доставки и блокира притока от пари и стоки“, се казва в доклад, който предупреждава, че икономиката може да се свие с една трета, ако банковата криза се третира неправилно. „Много компании не могат да плащат на своите доставчици“, пише в цитиран от Ройтерс доклад. Неправителствените организации, от друга страна, не са в състояние да изплащат заплатите на своите служители.

Според Аджмал Ахмади, избягалия в чужбина бивш управител на централната банка, почти цялата сума от валутните резерви в размер на 10 милиарда долара, се съхранява в чужбина. Руското посолство в Кабул обяви, че сваленият президент Ашраф Гани е избягал от страната с четири коли и хеликоптер, пълен с пари. Той дори е бил принуден да остави част от парите, защото не са се побрали в багажното отделение, съобщава агенция РИА. Гани отрича да е вземал пари.

Международни дарители обещаха повече от 1,1 милиарда долара за подпомагане на Афганистан, където бедността и гладът нараснаха силно, след като талибаните превзеха властта, а чуждестранната помощ пресъхна.

Източник: investor.bg