Афганистан отбелязва днес 100-годишнината от независимостта си от Великобритания, помрачена

...
Афганистан отбелязва днес 100-годишнината от независимостта си от Великобритания, помрачена
Коментари Харесай

Афганистан отбелязва сто години от независимостта си под сянката на кървав атентат

Афганистан отбелязва през днешния ден 100-годишнината от независимостта си от Англия, помрачена от самоубийствения атентат през уикенда, който взе повече от 60 жертви, предадоха ДПА и Българска телеграфна агенция.

В словото си в двореца Дарул Аман (Дом на спокойствието), съвсем възобновен след разрушенията от няколко войни, президентът на Афганистан Ашраф Гани сподели, че честванията, в това число тържественото отваряне на реставрирания замък, са били отсрочени в респект към паметта на жертвите. Той се закани, че държавното управление е решено " да изкорени и унищожи " базите на " Ислямска страна " в цялата страна.

Британците са водили три войни, с цел да слагат Афганистан под собствен надзор и по този метод да спрат южното разширение на Руската империя, напомня ДПА. След втората военна акция, завършила с Договора от Гандамак от 1879 година, Афганистан става полуавтономна английска колония.

Кралят (падишах) на Афганистан Аманулла хан прогласява цялостна самостоятелност незабавно след възкачването си на трона, което води до късата англо-афганска война от май до август 1919 година Вече отслабена от Първата международна война, британско-индийската войска не е в положение да реализира решителна победа и в следствие през 1921 година Англия признава независимостта на Афганистан. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР