АЕЦ Козлодуй и АЯР прикриват сериозна повреда в реактора на

...
АЕЦ Козлодуй и АЯР прикриват сериозна повреда в реактора на
Коментари Харесай

Петър Кърджилов: АЕЦ „Козлодуй” и АЯР прикриват сериозна повреда в реактора на Блок 6

АЕЦ „ Козлодуй ” и АЯР прикриват сериозна щета в реактора на Блок 6. За това сигнализира пред Фрог нюз доктор Петър Кърджилов. Специално за медията ни той заключи обстановката: Миналата седмица неизвестен източник популяризира във Facebook фотография на вътрешен документ от АЕЦ „ Козлодуй ” – сведение с данни за работните параметри на двата блока на централата.
Снимката се появи първо в профила на енерийния експерт Еленко Божков на 17 ноември, който като коментар към нея задава въпрос към министъра на енергетиката, изпълнителния шеф на АЕЦ и ръководителя на АЯР: „ Теменужка Петкова, Наско Михов, Лъчезар Костов ще кажете ли какво се е случило през днешния ден 17.11.2020 г с 6 -ти Блок в АЕЦ Козлодуй?”. На идващия ден фотографията на документа е изпратена и до някогашен експерт в АЕЦ „ Козлодуй” Георги Котев, който в две следващи изявления в своя блог разяснява данните от сведението, повода и резултата от тях.

От 17 ноември Блок 6 работи с към 70 мегавата по-ниска мощ (1011 MW за някоко дни), което, в случай че остане по този начин до края на горивната акция на реактора, съгласно изчислението на Георги Котев, значи че централата няма да осъществя проджби на електрическа енергия за минимум 45 360 000 лв..

Тази сряда мощността на Блок 6 беше понижена с още един мегават до 1010 MW. Вчера сутринта беше увличена със 7 до 1017 MW, следобяд понижена с 2 до 1015 MW, а вечерта понижена два пъти с още 3 до 1012 MW и след това до 1010 MW (данните за двата блока в действително време са налични за всеки на основната страница в уеб страницата на АЕЦ „ Козлодуй”). През цялото това време от 17 ноември до през днешния ден мощността на Блок 5 остава непорменена на 1082 MW, както по принцип би трябвало да бъде и при Блок 6.

В края на предходната седмица на 20 ноември в уеб страницата на АЕЦ „ Козлодуй”, във връзка на изтеклия от централата документ, беше качено неразбираемо и необичайно осведомително известие „ по отношение на изявления в обществените мрежи”. Реших да се обадя на двама от най-хубавите ни специалисти, работили в АЕЦ „ Козлодуй”, като вторият е също някогашен ръководител на националния нуклеарен регулатор. Това са нуклеарният физик Георги Котев и проф. доктор Георги Касчиев. Предлагам на вниманието на обществото, медиите и най-много на виновните институции интервютата, които проврдох с двамата специалисти.

Георги Котев е инженер физик, компетентност Атомни и електрически централи в Московския енергиен институт, специализирал в АЕЦ „ Козлодуй” повече от 17 години в региона на нуклеарното гориво и реакторната физика. Две години специализира нуклеарна физика в Университета на Пиза. През 2008 година напуща АЕЦ „ Козлодуй”, откакто разкрива замяна на нуклеарното гориво с рециклирано, без позволение от нуклеарния регулатор. Последните 10 години е блогър с съществена тематика разслдване на закононарушения в енергетиката.

Инж. Котев, какво съставлява изтеклата предходната седмица фотография на документ от АЕЦ „ Козлодуй”, достоверен ли е той съгласно Вас и какъв човек го е популяризирал?

Документът е информация, която демонстрира разлика в интензивностите на блокове 5 и 6. Според мен спревката е действителна, тъй като дава отговор на информацията за работата на блоковете, която се обществена в уеб страницата на централата. В уеб страницата виждаме понижаване на мощността на Блок 6 със 70 MW, а информации като сниманата се издават от всяка промяна за селдващата. Човекът, който е направил фотографията е или дежурен промяна или технолог или началник на бранш или направление, сигурно е управител над приблизително равнище. Ясно е, че самият човек е бил обезпокоен от това, което вижда, само че не е посмял да разяснява.

Какво демонстрират данните в тази информация?

Първо, в долния последна на страницата са показани изхвърлянията на радиоактивни благодордни газовое, отляво за пети, отдясно за шести блок. От вентилационна тръба към енергиен блок (ЕБ) 6 са изхвърлени в околната среда радиоактивни благородни газове (РБГ) в количества над нормалното. Вторите и по-важни данни, които съм оградил с алено в моя блог, са сумарните интензивности в топлоносителите (топлоносителят е флуид, който взима топлинта от реактора и я отнася в генератора) на двата реактора, като тази в Блок 6 е с 33 пъти по-висока в Блок 5. Тази разлика е голяма.

Каква може да бъде повода за тази голяма разлика в справката?

Лаборатория в АЕЦ-а всеки ден взима проби от водата в първи силует. На снимканата информация писъства тази информация за 16.11. Именно сравнението на двете интензивности „ бие камбаната”. Единствената причина може да бъде разхерметзация на един или повече топлоотделящи детайли в една или повече горивни касети. Това значи цепнатина или пукнатини в защитната обвивка на горивните таблетки, която съставлява циркониева тръба. Вследствие на тази или тези пукнатини топлоносителят, работещ под налягане от 160 атмосфери и температура от 320 градуса на изхода, влиза в контакт със самото нуклеарно гориво и неговите артикули на разделяне като ги разнася в целия първи силует, което във всеки случай води до неподходящи последствия.

Какво вършат в този случай операторите в атомната централа и какво тъкмо ни приказва известието в уеб страницата на АЕЦ „ Козлодуй” от 20 ноември?

Чрез намаляването на мощността с към 6% желаят да спрат процеса на в допълнение разгръщане на пукнатините в защитната обвивка на горивото. Ако интензивността а топлоносителя продължи да пораства, само че все пак мощността не бъда намлена още или реактора не бъде спрян, съществува риск от отчасти разтапяне на нуклеарно гориво. Съобщението в уеб страницата на АЕЦ „ Козлодуй”, като се изключи че е закъсняло със 72 часа е лъжливо, заблуждаващо, и прикриващо рисков случай. Внего не се разясняват нито данните от изтеклата във Facebook информация, нито повода за намаляването на мощноста на Блок 6. Дори не се загатва, че мощоста на Блок 6 е понижена доста, което се вижда на челната страница в уеб страницата и значи минимум финансови загуби за централата.

Случвала ли се е и преди щета с разхерметизация като сегашната?

През 90-те е имаше няколко по-сериозни аналогични случая. Последният е от 26 април 2011 година, когато при към този момент спрян реактор на Блок 5 при отварянето му се изпуска огромно количество радиоактивен ксенон-133. Облъчени са част от ремонитния личен състав. Централата оповестява публично едвам 32 часа след случая по същия метод – манипулативно, прикрито, ненапълно, както в последното известие за Блок 6. При случай тогава в формалните документи и кореспонденцията сред АЕЦ-а и АЯР нито един път не се оповестява същинската причина за изхвърления радоиактивен ксенон, която може да бъде само и единствено разхерметизирана защитна обвивка на горивна касета, както се случва и през днешния ден. Вместо това в отчета на АЯР се твърди, че повода за ксенона е отваряне на винтил от първи силует. Невъзможно е повода за отделянето на ксенона да е мехенично придвижване като това.

Спомняте си, че през предходната година имаше общо четири непредвидени и нежелани изключвания на двата реакотра от елекроенергийната система на страната, като три от тях бяха на реакотра в Блок 6 – на 3 юли, 1 август и 26 ноември, и един в Блок 5 – на 16 ноември. Поисках от АЯР отчетите от АЕЦ „ Козлодуй”, с цел да разберем обществото аргументите за тези произшествия, само че ми отхвърлиха с аргумента, че АЕЦ „ Козлодуй” не позволяват достъп. Заведох каузи две против отводите, като след това делото за първите два случая беше прекъснато, а за вторите два съдът отсъди в интерес на АЯР и АЕЦ „ Козлодуй”. Какво би станало в случай че сходен случай се случи още веднъж в Блок 6 при настоящето положение на разхерметизация?

Ако се случи сходен случай, реакторът би трябвало неотложно да бъде изключен, тъй като всяка такава внезапна смяна в налягането и температурата може да разшири съществуващата цепнатина и да се стигне до повреда. Важно е да се означи, че реакторът на Блок 6 е в самото начало на горивната си акция, която продължава към една годинина.

Какви отговори дължи управлението на жителите?

Ако са открити би трябвало всеки ден да вършат обществени тези сведения към хората, които не работим в централата или регулатора. Да разгласяват бективни, настоящи и достовери данни за съсоянието на обектите. Искаме да сме спокойни за здравето и сигурността на всички жители. Радвам се, че вътре в централата има хора, които осъзнават риска и усещат персоналната си отговорност за всички хора ивън централата. Такъв е вътрешния човек, който е снимал и качил справката от 16.11. Това важи в още по-голяма степен за регулатора, само че за жалост не виждаме никаква реакция от там.

Проф. доктор Георги Касчиев има повече от 40 години опит в нуклеарната енергетика и нуклеарните технологии. 16 години опит в пуск и употреба на реакторите ВВЕР в АЕЦ „ Козлодуй “ и 24 години опит в контролиране, изследователска и преподавателска активност, в това число интернационален опит в Съединени американски щати, Япония, Австрия и други страни. Председател е на Българския нуклеарен регулиращ орган през интервала 1997 -2001 година

Проф. Касчиев, какво е мнението ви за изтеклия предходната седмица във Facebook документ от АЕЦ „ Козлодуй”? Каква информация носи той?

Документът наподобява на същински - сводка, която се попълня за промяната от дежурния инженер на АЕЦ. Данните от него разрешават да се създадат съпоставения сред положението на дейната зона на 5-ти и на 6-ти блок, а точно, че първо сумарната интензивност на топлоносителя на 6-ти блок е 32-33 пъти по-висока от тази на 5-ти блок. Засега е много под лимита. Радиоактивните изхвърляния от вентилационната тръба на 6-ти блок са 32-33 пъти по-високи от тези на 5-ти блок. Засега са много под лимита.

Каква може да е повода за тази изключителна интензивност в реактора на Блок 6?

Изпускат се единствено радиоактивни благородни газове, което значи, че обвивките на някои топлоотделящи детайли в дейната зона на 6-ти блок са нехерметични. Това са недостатъци от вида " газова неплътност ". Няма изхвърляне на йод, което значи, че няма директен контакт на топлоносителя с таблетките нуклеарно гориво.

Знаем ли от по кое време тъкмо са тези изхвърляния и какво е предизвикало нехерметичността на обвивките?

Не може да се направи умозаключение от по кое време са тези изхвърляния и дали нехерметичността на обвивките се дължи на фабричен недостатъци или дефектите са зародили по време на работа. 6-ти блок е при започване на горивната си акция и към този момент има топлоотделящи детайли с нехерметични обвивки, до момента в който 5-ти блок е в средата на акцията си и няма нехерметични топлоотделящи детайли. Нямаме информация има ли разлика сред касетите с нуклеарно гориво в 5-ти и в 6-ти блок. Възможо е повода да е в горивните касети.

Има ли връзка сред понижената мощ на Блок 6 с към 70 MW и даниите, които коментирахте от изтеклата информация?

Да, това което ми прави усещане е, че 5-ти блок работи на номинална мощ (1082 MW), до момента в който 6-ти блок е със 7% по-ниска (1011 MW). Същите данни са от няколко дни в уеб страницата на АЕЦ „ Козлодуй”. Доколкото е известно няма наложено ограничаване на мощността от Централно диспечерско ръководство на Електроенергиния систематичен оператор. По-ниска мощ значи по-малко произвеждане, несъблюдение на контракти, по-малки доходи от продажби и така нататък Следователно мощността на 6-ти блок най-вероятно е лимитирана заради достигнати лимити на безвредната употреба. Имам догадка какво може да е повода, само че няма никаква информация. Това е основният въпрос на който би трябвало да отговорят АЕЦ „ Козлодуй” и АЯР.

При това състояние вероятен ли е отрицателен сюжет за Блок 6, в случай че не бъдат взети ограничения?

По принцип съществуващи към този момент пукнатини и други недостатъци в металните обвивки на топлоотделящите детайли при произшествия с внезапна смяна на мощността се развиват, пораждат и нови. Т.е. – може да се чака отрицателно развиване във времето.

Становищата на самостоятелните специалисти Георги Котев и Георги Касчиев по отношение на протичащото се в реактора в Блок 6 напълно съответстват и наподобява не могат да бъдат логичен и научно опровергани поради манипулативното известие в уеб страницата на АЕЦ „ Козлодуй”. За това чакаме от управлението на АЕЦ „ Козлодуй”, Агенцията за нуклеарно контролиране и Министерството на енергетиката неотложен и явен отговор дали данните в изтелклата информация дават отговор на действителността, каква е повода за забележителното намаляването мощността на Блок 6 през последната седмица и какво мислят да подхващат за обезпечаване на сигурността.

.

.

.

.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР