АЕЖ-България издаде символични акредитации за срещата на върха Европейски съюз

...
АЕЖ-България издаде символични акредитации за срещата на върха Европейски съюз
Коментари Харесай

АЕЖ-България акредитира за срещата във Варна 95 журналисти, хвърлени в затвора от Ердоган

АЕЖ-България издаде алегорични акредитации за срещата на върха Европейски съюз – Турция във Варна на 26 март за 95 турски публицисти.

" Събитието е извънредно значимо и мястото на тези наши сътрудници е в Евксиноград. Те би трябвало да бъдат там и да правят работата си – да задават въпроси на политиците и да ги държат виновни за уговорката, който са поели, към обществото. За страдание, тези 95 души няма да могат да участват, защото са лишени от независимост. Ние каним българските публицисти, които ще участват на срещата, да вземат алегорични баджове с имена и фотоси на свои турски сътрудници и да приказват и от тяхно име ", се споделя в позицията на АЕЖ-България.

Ето и още от мнението на журналистическата организация:

Посланието ни към политиците е ясно: Журналистите не са терористи и не могат да бъдат третирани като такива поради работата си. Дори да сложите сериозните публицисти зад решетки, няма да спрете да ги чувате – с техния глас ще приказват други. С техния глас ще приказваме ние. Затова и организирахме тази необикновена акредитация – 95 акредитационни карти, подредени на една маса, наподобяват доста. Но представяте ли си, че зад всяка една стои човек, а зад този човек стои неговото семейство, другари, читатели, фенове, слушатели? В последна сметка стоим всички ние, защото задачата на същинския публицист е да служи на цялото общество. Затова когато толкоз доста публицисти са лишени от независимост, в най-пълна степен важи максимата, изречена от Мартин Лутър Кинг: “Никой не може да бъде свободен, до момента в който всички не бъдат свободни ”.

Настояваме Турция неотложно да освободи арестуваните поради работата им публицисти. Европейският съюз никога не би трябвало да мълчи по този въпрос и би трябвало да слага ориста на арестуваните публицисти като изискване за всякакво доближаване с Анкара.

След несполучливия опит за прелом от лятото на 2016 година Турция се трансформира в най-големия затвор за публицисти в света. Стотици представители на медиите бяха арестувани или разгласен за търсене, а голям брой редакции закрити от управляващите. И сега голям брой публицисти остават зад решетките. Колко тъкмо? Данните са спорни. Според листата на Стокхолмския център за независимост арестуваните са 190, а други 55 към този момент са наказани, в това число и на пожизнен затвор. Според Платформата за взаимност със арестуваните публицисти – те са 212. Съюзът на турските публицисти показва 147 имена, а Асоциацията на прогресивните публицисти – 135. При всички случаи броят е величествен.

Ние сравнихме четирите листата и изготвихме акредитационни баджове само за 95-те сътрудници, които се срещат във всички четири листата. Искахме да бъдем сигурни, че няма да получим обвинявания в неправилност или в пресилване и по тази причина избрахме този сигурен вид – да акредитираме алегорично единствено публицистите, които се показват от всяка една от тези самостоятелни една от друга организации. Със сигурност отвън нашия лист остават арестувани сътрудници. Солидарни сме и с тях и настояваме и те да бъдат освободени неотложно.

Разчитаме на солидарността и на българските и европейските сътрудници. Нека приказваме с един глас – гласа на свободата на словото.

*Символична акредитация, за която използвахме фотоси, предоставени ни от Стокхолмския център за независимост. Имената бяха тествани в четири самостоятелни един от различен източника.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР